După o serie de verificări la Metrorex, Corpul de Control al Ministrului Transporturilor, Lucian Șova, a identificat o serie de probleme la implementarea proiectului de metrou Magistrala 5 - Drumul Taberei și au înaintat un raport către organele de cercetare. Raportul arată că valoarea lucrării a fost subestimată la lansarea licitației, iar ulterior au intervenit majorări substanțiale, „informații ce reprezintă indicii de fraudă”.

Statia Valea Ialomitei - Magistrala 5 de metrouFoto: Asociatia Pro Infrastructura

Corpul de Control al Ministrului Transporturilor, Lucian Șova, a efectuat verificări la Metrorex, care au vizat respectarea prevederilor legale și contractuale în derularea contractului de proiectare a Magistralei 5 de metrou din Drumul Taberei. Verificările au fost efectuate în perioada 22-31 august 2018.

„În urma controlului au fost constatate deficiențe în implementarea proiectului care au condus la întârzieri în derularea contractului dar și la suplimentarea costurilor pentru Metrorex”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Raportul arată că valoarea contractului a fost subestimată la lansarea procedurii de achiziție, iar „în derulare au intervenit majorări substanțiale ale valorii acestuia, informații ce reprezintă indicii de fraudă”.

„În urma analizării modului în care a fost pregătită și derulată licitația publică și a modului de stabilire a termenilor contractuali și implementarea contractului s-a constatat generarea de costuri suplimentare de către autoritatea contractantă în favoarea executantului în valoare de peste 188 milioane lei”, transmite Ministerul Transporturilor.

„Având în vedere prevederile legale, precum și faptul că proiectul este finanțat din fonduri ale Uniunii Europene, organele de control consideră necesară sesizarea Departamentului pentru lupta Antifraudă-DLAF, pentru cercetarea și luarea măsurilor”, se arată în comunicat.

Totodată, membrii Consiliului de Administrație al Metrorex precum și conducerea societății vor analiza constatările și concluziile raportului Corpului de Control al ministrului Transporturilor, Lucian Șova și vor dispune măsurile legale pentru stabilirea, cercetarea și sancționarea după caz a personalului responsabil pentru deficiențele constatate.

Totodată, Ministerul precizează că nu poate face publice mai multe detalii din raport „având în vedere că raportul Corpului de Control al ministrului Transporturilor Lucian Șova a fost înaintat organelor de cercetare”.