Dacă unele țări discută posibilitatea lansării unor trenuri de marfă de mare viteză, altele au trecut la trenuri care nu mai au nevoie de mecanici și străbat sute de kilometri. Una dintre cele mai mari companii miniere folosește în Australia trenuri uriașe care transportă minereu de fier fără a fi nevoie de mecanic în locomotivă. Australia oferă condiții prielnice pentru astfel de teste și compania care face testele le va extinde și spune că reușește să facă economii importante.

Tren minier australianFoto: Rio Tinto

Financial Times scrie pe larg despre Rio Tinto, una dintre cele mai mari companii miniere din lume, care testează trenuri autonome pe care le consideră a fi ”cei mai mari roboți din lume”. În iulie un tren cu trei locomotive a transportat fără mecanic 28.000 de tone de minereu de fier pe o distanță de 280 km, de la mină, la un port unde minereul și-a continuat drumul către export.

La fel ca la mașinile autonome, și acest tren a avut senzori, camere video și radare și poate fi controlat chiar și de la 1.500 km distanță de oameni care stau în birou în fața unor computere uriașe la aer condiționat, în timp ce trenul rulează la 40 de grade prin deșert.

Trenurile pot detecta când ceva le iese în cale și viteza maximă nu este niciodată depășită, soft-ul având grijă de acest lucru. Compania spune că trenurile circulă acum pe o rețea de 1.700 km și numărul de accidente se va reduce cu 75%. Contează mult și faptul că trenul traversează zone pustii unde sunt mici șanse să le iasă în față obstacole de mari dimensiuni.

Aceste trenuri autonome au GPS, respectă cu precizie orarele programate, folosesc mai puțin combustibil decât cele conduse de oameni și materialul rulant se uzează ceva mai greu.

Compania folosește 200 de trenuri autonome, dar proiectul nu a fost fără probleme, fiindcă implementarea s-a făcut cu patru ani mai târziu decât arăta primul proiect și costurile au fost de 940 milioane dolari, dublu față de cât se estima. Amânările au venit și din cauza unor probleme cu soft-ul și cu testarea, compania fiind nevoită să revizuiască în minus așteptările legate de producție.

În plus, aducerea trenurilor autonome îi îngrijorează pe cei 420 de mecanici ai companiei care au salarii de până la 250.000 dolari australieni/an (180.000 dolari SUA).

Compania spune că va fi o reducere moderată a numărului de mecanici, probabil 10%, iar pe unele porțiuni tot oamenii vor fi de bază, mai ales în zonele industriale din porturi. Alți angajați vor fi însărcinați cu supravegherea trenurilor, iar unii vor fi distribuiți la alt fel de munci.