Proiectele de lărgire de pe Șoseaua de Centură a Capitalei ar putea fi blocate și întârziate inutil pentru mai bine de jumătate de an, dacă Guvernul nu va adopta până la finalul anului două Hotărâri de Guvern pe care deja le are redactate, avertizează deputatul USR Cătălin Drulă. Prima hotărâre ține de unele exproprieri, air dacă nu va fi adoptată până la final de an va trebui făcut un nou raport de evaluare. A doua hotărâre stabilește indicatorii tehnico-economici pentru lărgirile de pe Sud. „Dacă această hotărâre nu se adoptă cât timp mai este Lucian Șova ministru, va trebui reluat tot circuitul de avizări cu numele noului ministru”, avetizează Drulă.

Asa arata acum Centura Sud a CapitaleiFoto: Hotnews

„Vă prezint astăzi o situație foarte concretă în care dacă Guvernul nu se mișcă repede (până la finalul anului) cu adoptarea unor hotărâri, proiectele de investiții de pe Centura București vor avea parte de noi amânări. Cu alte cuvinte, îi trimit o provocare doamnei prim-ministru Dăncilă: adoptați aceste hotărâri rapid! Demonstrați că vă pasă și că faceți ceva pentru infrastructura Capitalei. Mai ales că mingea pe acest subiect este chiar în curtea dvs”, scrie deputatul USR.

Prima Hotărâre de Guvern vizează exproprierile necesare pentru proiectele de lărgire din NV (Militari-Chitila) și din NE (Colentina-A2) ale centurii actuale. „Dacă nu e adoptată până la 31.12.2018, trebuie refăcut în 2019 alt raport de evaluare al imobilelor și probabil abia peste 6 luni va ajunge din nou în Guvern. Fără adoptarea acestei hotărâri ambele proiecte, cel care se derulează ca melcul între Militari și Chitila și cel în relicitare - care va avea în curând constructor dintre Colentina și A2 - vor suferi noi amânări și blocaje”, avertizează parlamentarul USR.

A doua Hotărâre de Guvern ar urma să stabilească valoarea proiectului de investiție “Lărgire la 4 benzi - Centura București Sud”.

„Printre alte consecințe, pentru că această hotărâre nu este adoptată încă nu se semnează contractul pentru Pasajul Berceni, deși există din mai-iunie câștigător al licitației. Licitația are o clauză suspensivă care spune că contractul nu poate fi încheiat decât în condițiile actualizării indicatorii tehnico-economici ai investiției”, susține Drulă.

„Deci, culmea absurdului, am făcut licitație, avem câștigător dar de mai bine de 6 luni nu semnăm contractul. Dacă această hotărâre nu se adoptă cât timp mai este Lucian Șova ministru, va trebui reluat tot circuitul de avizări cu numele noului ministru”, spune deputatul USR.

„Din ce văd cele 2 HG nu figurează pe ordinea de zi a ședinței de guvern de astăzi. Mai sunt așadar 2 săptămâni să fie adoptate. Ce ziceți, un Guvern căruia i-ar păsa de infrastructură ar face aceste formalități care depind _strict_ de el? Sau vom pierde și 2019 pentru aceste proiecte pentru că nu se mișcă niște hârtii între niște ministere și Palatul Victoria?”, mai notează parlamentarul, membru în Comisia de Transporturi din Camera Deputaților.