​Aeroportul londonez Gatwick, unul dintre cele mai aglomerate din Europa, a fost paralizat timp de 32 de ore din cauza unor drone care au survolat pista, iar incidentul este unul grav și se poate repeta oricând. A crescut puternic numărul de cazuri în care dronele apar lângă aeroporturi și sunt testate multe moduri de a le doborî, de la trăgători de elită, până la păsări de pradă și dispozitive de bruiaj. Niciunul nu garantează însă o rezolvare rapidă a problemei.

DronaFoto: Pexels

Două drone au apărut miercuri deasupra unei piste a aeroportului Gatwick și aparițiile au continuat și joi. Peste 100.000 de pasageri au fost afectați de faptul că toate zborurile au fost amânate.

Cei de la Gatwick au anunțat vineri dimineața redeschiderea pentru un "număr limitat de zboruri", potrivit AFP.

Aeroportul a fost închis miercuri la ora 21,00 GMT după ce două drone au survolat zona. A fost redeschis pentru scurt timp în cursul nopții înainte de a fi închis din nou la ora 03,45 GMT joi dimineața, iar pista nu a putut fi redeschisă în timpul zilei deoarece dronele nu încetau să reapară, într-un joc de-a ”șoarecele și pisica” cu polițiștii.

Deși dronele par inofensive dacă le comparăm cu uriașele avioane, ele pot fi un pericol cât se poate de serios și autoritățile nu pot să riște nimic când o dronă intră în spațiul de siguranță al unui aeroport.

Testele făcute în Marea Britanie au arătat că o dronă de 400 de grame poate sparge în zbor parbrizul unui elicopter, iar una de 2 kg poate sparge parbrizul unui avion. Cele mai ieftine drone sunt ușoare și costă mai puțin de 40 de euro, însă la peste 1.000 de euro pot fi cumpărate drone de peste 7 kg.

Dronele sunt mai periculoase decât păsările când este vorba de coliziunea cu un avion fiindcă au părți din plastic și din metal, dar și bateriile litiu-ion care sunt mari și sunt inflamabile. Marele pericol este dacă drona intră la motor. Apoi, dacă o dronă lovește fuselajul, îl poate ”șifona” în mod serios.

Legislația din Marea Britanie interzice ca dronele să zboare la mai puțin de 1 km de un aeroport sau aerodrom, dar se cere insistent ridicarea limitei la 5 km. În plus, este interzis ca o dronă să fie ridicată la o altitudine mai mare de 122 de metri, iar o dronă nu trebuie să zboare niciodată la o distanță mai mare de 500 de metri de operatorul ei, dar regulile sunt adesea încălcate.

Majoritatea dronelor mai simple nu se pot depărta la mai mult de câteva sute de metri, dar cei cu dare de mână pot cumpăra drone cu autonomie ridicată, de peste 10 km. Însă, în general, dronele sunt limitate de faptul că bateria se consumă în jumătate de oră, fiindcă dacă s-ar pune baterii mai mari, dronele ar avea performanțe de zbor reduse, fiindcă ar fi mai grele.

Ce se poate face pentru ca dronele să nu mai paralizeze activitatea unui aeroport? Se discută șl se încearcă multe soluții, dar niciuna nu este grozavă. Spre exemplu au fost chemați trăgători de elită din cadrul armatei, însă trebuie o precizie fantastică pentru a da jos o dronă mică ce zboară cu viteză la câteva sute de metri altitudine. În plus, folosirea armelor în zona aeroporturilor este un pericol la adresa siguranței.

În Olanda a fost testat un program prin care dronele să fie ”vânate” de șoimi special dresați, însă o astfel de idee nu este ușor de aplicat în multe locuri. O altă variantă ar fi aparatura de bruiaj a semnalului radio, tehnică folosită în închisori pentru a împiedica intrarea unor drone care să aducă droguri. Lângă aeroporturi însă, o soluție de acest gen ar putea bloca legăturile radio foarte importante dintre aeronave și turnul de control, astfel că varianta de ”jamming” nu este prea grozavă.

Ar mai fi varianta de ”geofencing” prin care dronele pot avea interzis încă din start să intre în anumite zone, cum ar fi cele din apropierea aeroporturilor, însă problema este că nu toate dronele au conexiuni GPS și WiFi, iar altele pot fi modificate, astfel încât geofencing-ul să fie anulat.

În SUA sunt folosite dispozitive electronice care creează zone de interdicție aeriană lângă aeroporturi sau baze militare, iar când drona se lovește de ”scutul” invizibil este respinsă, dar astfel de dispozitive nu sunt legale în Marea Britanie.

În orice caz, întâlnirile dintre avioane și drone vor fi tot mai dese fiindcă vânzările de drone cresc. Dacă în 2013 nu a fost înregistrat vreun caz în care o dronă să fi fost foarte aproape de un avion, anul trecut au fost 92 de cazuri în Regatul Unit.

Lucrul îngrijorător din cazul Gatwick este că autoritățile cred că atacul a fost gândit în mod deliberat să producă haos, fiindcă dronele au revenit de zeci de ori.

Surse; CNN, Reuters, Financial Times, Guardian