Ordonanța cu „taxa pe lăcomie” conține o prevedere care blochează licitațiile pe fonduri europene precum autostrada Sibiu - Pitești, susține un deputat USR

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 9 ianuarie 2019, 12:44 Monitorizari | Proiecte Infrastructura >> Articole


Autostrada A1 Sibiu - Pitesti (pe sectiuni)
Foto: Hotnews
Ordonanța de Urgență 114/2018 dată de Guvern la final de an, denumită în mediul online și „Ordonanța lăcomiei”, conține o prevedere care are ca efect blocarea licitațiilor pe fonduri europene, avertizează un deputat USR. Ordonanța introduce un articol care stipulează că de controlul înainte de publicare ("ex ante") al licitațiilor cu finanțare europeană nu se mai ocupă organismul specializat - Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP), ci autoritățile de management ale programelor operaționale. „Pentru că li s-a pus în brațe această sarcină peste noapte, autoritățile de management sunt nepregătite”, susține deputatul USR Cătălin Drulă.

„Printre trăsnăile pe care le conține deja celebra OUG 114/2018 (“OUG lăcomiei”), una a trecut neobservată, dar cu efecte majore: blocarea licitațiilor pe fonduri europene”, avertizează deputatul USR Cătălin Drulă.

Astfel, potrivit acestuia, o modificare introdusă prin articolul 75, punctul 2 se stipulează că de controlul înainte de publicare ("ex ante") al licitațiilor cu finanțare europeană nu se mai ocupă organismul specializat ANAP (Agenția Națională de Achiziții Publice), ci autoritățile de management ale programelor operaționale (AM-urile).

 • Art. 75. - 2. "(2) Controlul ex ante exercitat de ANAP potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență se desfășoară la solicitarea autorității contractante pe bază de liste de verificare și vizează verificarea conformității cu dispozițiile legale aplicabile din punctul de vedere al regularității și calității, cu excepția contractelor sau acordurilor cu finanțare europeană pentru care controlul ex ante se asigură de către autoritățile de management”. (n.r - sublinierea aparține redacției)

„Pentru că li s-a pus în brațe această sarcină peste noapte, autoritățile de management sunt nepregătite. Nu au compartimente în organigramă, nu au personal dedicat acestei activități și nu au norme pentru a aplica noile prevederi-surpriză. Rezultatul? Licitațiile pe fonduri europene sunt în prezent blocate și toată lumea prin ministere/AM-uri se dă cap în cap încercând să rezolve dandanaua apărută în Monitorul Oficial din 28.12.2018”, spune Drulă.

„În această situație este autostrada Sibiu-Pitești - lotul 4 Curtea de Argeș-Tigveni. Sunt primul care să-i critic pe cei de la compania de drumuri. Dar iată un exemplu unde un proiect important derulat de CNAIR e blocat de incompetența celor care au introdus această prevedere în OUG. Licitația pentru lotul 4 din autostrada Sibiu-Pitești nu poate fi lansată pentru că controlul ex ante nu poate fi efectuat ca urmare a adoptării OUG-ului”, mai declară deputatul din opoziție.

Citește și:


Citeste mai multe despre   

Citeste pe MedLife.ro
Mituri despre colesterol


3406 vizualizari

 • +10 (12 voturi)    
  hai sa vedem cum o scot postacii pesedei... (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 12:49)

  liviu_ [utilizator]

  la capat cu asta...
  • +3 (3 voturi)    
   Vad ca nu apare niciunul (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 13:37)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   o fi fiind la o sedinta agitprop.
   Bag eu un text in locul lor: "PENTRU CA PUTEM"
   Nu sunt sigur unde cade accentul pe "PUTEM"
 • -2 (4 voturi)    
  Daca spune asta un deputat USR, (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 15:40)

  xrogo [utilizator]

  atunci n-a spus nimeni!


Abonare la comentarii cu RSSde zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului
Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version