​SBB, compania feroviară națională a Elveției, analizează posibilitatea de a lansa taxiuri zburătoare pentru a transporta pasagerii de la gară până la destinația lor din oraș, scrie publicația Sonntags Zeitung citată de Bloomberg. Un prototip există deja și poate transporta cinci persoane, dar multe obstacole vor trebui depășite pentru ca serviciul să devină realitate.

Trenuri din ElvetiaFoto: SBB

SBB testează soluția împreună cu compania Lilium, a confirmat un purtător de cuvânt al companiei de căi ferate. Lilium a produs prototipul care este o dronă electrică de mari dimensiuni care poate ateriza și decola precum un elicopter și face foarte puțin zgomot, fiind potrivită pentru oraș.

Evident că mai este drum lung până la obținerea autorizațiilor și, dacă un astfel de serviciu va primi undă verde, vor mai trece câțiva ani până la implementare.

Există contestatari care atrag atenția că este vorba de un proiect costisitor. În plus, Christoph Neuhaus, consilier municipal în cantonul Berna, atrage atenția că SBB furnizează un serviciu public și trebuie să rezolve problemele traficului feroviar, înainte să vină cu ”planuri utopice de transport aerian.

De precizat că mai multe topuri au pus SBB în fruntea companiilor feroviare europene în funcție de calitatea serviciilor.