​VIDEO, FOTO De ce trenurile din Austria sunt atât de grozave - Viteze de 230 km/h, punctualitate, confort și chiar și compartimente pentru alăptare

de Vlad Barza     HotNews.ro
Duminică, 20 ianuarie 2019, 9:04 Monitorizari | Proiecte Infrastructura >> Articole


Tren austriac Railjet
Foto: OBB
Românilor le place mult Austria, iar trenurile de acolo sunt mult diferite de ale noastre. Rulează chiar și cu 230 km/h, sunt punctuale în peste 95% dintre cazuri, vagoanele sunt moderne și în ele există zone speciale de liniște, dar chiar și compartimente separate pentru mamele care alăptează. Primele trenuri au circulat în Austria acum peste 175 de ani, dar țara nu s-a ”culcat pe lauri” și a investit mult în vagoane și locomotive noi în ultimul deceniu. Mai mult, Austria a reușit ceva ce la București nu se va întâmpla; a construit în capitală o super-gară de un miliard de euro și a modificat puternic infrastructura în zona ei.

Informația pe scurt
 • Primele trenuri au circulat în Austria acum mai bine de 170 de ani, iar până la Primul Război Mondial erau 22.000 km de cale ferată în Imperiu. În 1930 pe liniile principale vitezele medii erau și de peste 70 km/h.
 • După 1980 calea ferată a decăzut mult și autoritățile au gândit un plan de redresare numit Die Neue Bahn de care s-au ținut. Au mizat mai ales pe viteză, dar fără a construi linii scumpe pentru trenuri stil TGV. În ultimii 30 de ani Austria a făcut exact ce România nu a făcut la capitolul dezvoltarea feroviară.
 • Compania de stat ÖBB a creat în 2007 brandu-ul Railjet și a cumpărat locomotive puternice și vagoane comode pentru a lansa trenuri către cele mai mari orașe din Europa Centrală, cu viteze medii de 100-150 km/h.
 • Din 2012 pe unele secțiuni trenurile rulează cu 230 km/h, iar în 2016 a fost lansat brandul Nightjet, cu trenuri de noapte foarte confortabile în special către Germania.
 • Viena are o gară nouă, după investiții de un miliard de euro, dar și linii de tren ce traversează des și rapid orașul și opresc în 19 gări (S-Bahn).
 • în trenurile ÖBB sunt compartimente speciale unde pot sta cei care vor liniște totală, dar și compartimente pe care le pot folosi doar femeile.
 • Între Viena și Salzburg sunt 317 km. Acum 140 de ani drumul dura opt ore, acum 80 de ani făceau patru ore, iar în prezent drumul durează doar 142 de minute.
 • De la Viena la Paris sunt 1.400 km și trenurile fac sub 11 ore. De la Viena la București sunt 1.100 km și trenul direct fac 20 de ore.

Tradiție feroviară încă dinainte de 1840


În Austria s-au construit primele căi ferate acum peste 180 de ani, prima linie fiind deschisă în Imperiul Austro-Ungar de atunci între orașele Linz și Budweis (actualul Ceske Budejovice din Cehia). În 1837 era deschisă linia Viena - Cracovia.În 1854 erau deja aproape 1.500 de km de cale ferată în Imperiu, iar în 1884 se trecea de 5.000 km. Progresul a continuat, iar în 1914 erau în Imperiu peste 22.000 km de cale ferată și pe multe secțiuni importante viteza medie era de 50-60 km/h, extrem de bună pentru acele vremuri.Trenurile austriece au avut impact și pe teritoriul țării noastre.

Prima cale ferată de pe teritoriul țării noastre a primit în 1846 aprobarea din partea stăpănirii de la Viena, și a fost construită între 1847 și 1854 pe o distanță de 62 km între Oravița și Baziaș (două localități aflate în Banatul deținut de austrieci pe atunci).

Linia a fost construită din motive economice, fiindcă era foarte greu de transportat la Dunăre carbunele din munții Aninei și ai Semenicului. Trenurile au început în 1854 să circule pe acestă linie, transportând cărbuni, iar din 1856 ruta a fost deschisă pentru pasageri, viteza medie fiind de 20 km/h. Existau șase stații pe fosta linie și trebuie spus că ea facea un ocol, oprind și în localități care acum sunt în Serbia: Biserica Albă (acum Bela Crkva) și Iasenova (Jasenovac) În 1858 aceasta prima linie a fost conectata la linia Tmișoara - Vrsac - Jasenovac

Trenuri foarte rapide în 1930, declin după anii 60'

În 1930 trenurile austriece făceau opt ore și jumătate între Viena și innsbruck via Linz și Salzburg, iar acum timpul s-a scurtat la 4 ore și 14 minute

În 1970 cei 190 km dintre Viena și Linz erau parcurși în două ore și patru minute, cu o viteză medie de aproape 95 km/h. Acum, trenurile fac doar o oră și 13 minute.


Parcursul unui tren austriac în mersul Trenurilor din 1982 (Mersul Trenurilor)

În anii 80' trenurile pierdeau în concurența cu autoturismele, iar căile ferate aveau nevoie de modernizare. Pe liniile principale viteza maximă era de 140 km/h.

Un plan de care austriecii s-au ținut: noua cale ferată a însemnat trenuri cu peste 200 km/h

În prima parte a deceniului 9 din secolul trecut a fost făcut un studiu aprofundat pentru dezvoltarea căilor ferate și printre recomandări se numărau
- investițiile în linii de mare viteză, 200 km/h, pe care însă să circule și trenuri de marfă
- construcția unei noi gări centrale în Viena
- scăderea timpilor de parcurs între marile orașe.


În 1987 a fost aprobat un amplu plan de modernizare numit Die Neue Bahn (noua cale ferată) și lucrurile au început să se schimbe mai ales prin investiții anuale de peste un miliard de euro.După 1990 statul austriac a investit în cumpărarea de locomotive modulare care să poată fi folosite, în funcție de nevoi, atât la trenuri de marfă, cât și la trenuri rapide de persoane.


Gara Innsbruck (foto - OBB)

Trenurile germane de mare viteză ICE au pătruns în 1998 în Austria pe ruta Viena - Nurnberg - Hamburg, iar în 2003 a fost lansată ruta Innsbruck - Berlin. Trei ani mai târziu a fost lansată ruta Viena - Dortmund.

Statul austriac a estimat că există un mare potențial pentru trenuri foarte rapide care să lege câteva din orașele mari din Europa Centrală, însă pe linii convenționale și cu locomotive foarte puternice, nu pe linii speciale și foarte costisitoare, cum sunt cele folosite de TGV-uri în Franța sau de AVE în Spania. După studii aprofundate, austriecii au ales să folosească locomotive Taurus foarte puternice de la Siemens și nu trenuri electrice multiple, așa-numitele EMU, cum sunt ICE-urile germane.

Railjet - Trenurile rapide din Europa Centrală și de Est

Așa a luat naștere brand-ul Railjet în 2008, brand care avea să se dezvolte puternic în Europa Centrală, din Germania în Elveția, până în Cehia și Ungaria.

Railjet a început cu 23 de trenuri cumpărate cu 245 milioane euro de la Siemens și a continuat cu alte 44 de garnituri, ca parte a unui contract de 571 milioane euro. Evident că Austria avea infrastructura foarte bine pusă la punct, iar în 2008 cei 317 km dintre Viena și Innsbruck puteau fi parcurși în două ore și 40 de minute. Pe 100 de km trenurile puteau rula cu 200 km/h, iar în 2005 un tren ICE-S al Deutsche Bahn a rulat cu 305 km/h, record pentru Austria.Primele curse lansate de Railjet au fost Budapesta - Munchen și Viena - Zurich.

Un alt eveniment special a avut loc la final de 2012 când, pe câteva tronsoane dintre Viena și Salzburg viteza maximă a trenurilor a crescut la 230 km/h. La această viteză trenul are nevoie de 1,6 km pentru a frâna de urgență.

Cum au evoluat timpii de parcurs între Viena și Salzburg (308 km)
1873: 8 ore
1933: 4 ore și jumătate
1981: 3 ore și 25 de minute
1989: 3 ore și 23 de minute
2005. 3 ore și 23 minute
2019: 2 ore și 22 minute

Zilnic sunt 33 de trenuri pe sens între cele două orașe

De la Viena la Munchen sunt 472 km și cel mai rapid tren face patru ore, cu bilete de la 30 de euro. Cine cumpără biletul chiar înainte de călătorie poate plăti 70 de euro.


De menționat că prețul diferă enorm de momentul în care cumperi biletul. Este mare dacă îl cumperi imediat înainte de călătorie și mai mic dacă îl cumperi cu mult timp în avans sau dacă alegi trenuri din afara orelor de vârf.

Viena este foarte aproape de o altă capitală, Bratislava din Slovacia, existând două rute, una de 66 km și alta de 92 km. Cele mai rapide trenuri fac 46 de minute.

Între Salzburg și Innsbruck mai există o rută mai lungă, montană, de 251 km, via Zell am See și Kitzbuhel.


Wien Hauptbahnhof

Diferența față de infrastructura de la vest și de la Est de Viena poate fi scoasă în evidență printr-o comparație. De la Viena la Paris sunt 1.400 de km și cel mai rapid drum cu trenul dureazaă 10 ore și jumătate cu două schimbări. De la Viena la București sunt 1.100 km iar drumul durează 20 de ore cu un tren direct.

O gară centrală de un miliard de euro

Austria a făcut ceea ce noi doar visăm, a deschis după câțiva ani de lucrări intense, o nouă gară în capitală: Wien Hauptbahnhof. De când există cale ferată în Viena trenurile din diversele direcții soseau în mai multe gări, dar noua gară centrală preia o bună parte dintre trenuri: peste 1.000 pe zi. Proiectul de infrastructură ocupă 50 de hectare și a fost realizat între 2009 și 2015, fiind modificate traseele liniilor de tramvai și fiind create legături cu excelenta rețea de metrou.

Din gara ultra-modernă există două trenuri pe ore către aeroport și călătoria durează doar 15 minute. Călătorii nu trebuie să ia și un microbuz, cum se întâmplă în cazul așa-numitului Henri Coanda Express...


Viena este capitala europeană cu cele mai bune legături feroviare, având trenuri directe către 15 țări, inclusiv către Moscova (prin trenul săptămânal Nisa - Rusia al RZD (Căile Ferate Ruse).

Viena mai are - de peste 55 de ani - și trenuri S-Bahn, așa-numitele trenuri Regio-Urbane care străbat rapid orașul și regiunea, oprind în 19 gări din Viena, dar și pe o rază de câteva zeci de km în jurul orașului. La noi, planurile despre Centura Feroviară a Bucureștiului nu au prea înaintat.

Confort și o mulțime de opțiuni


În vagoanele OBB sunt așa-numite zone de liniște unde oamenii se pot odihni. Cei care fac zgomot în aceste zone pot fi amendați cu 40 de euro. cei care murdăresc scaunele pot fi amendați cu 90 de euro. Sunt amendați și cei care își pun picioarele pe scaune.


Compartimente speciale, descrierea pe site-ul OBB

În așa - numitele ”zone de liniște” pasagerii sunt rugați să vorbească foarte încet, să-și pună telefoanele pe silent și să asculte muzică doar la căști. Există în multe dintre trenurile OBB Railjet Eurocity și Intercity compartimente speciale pentru femei, pentru familii cu copii mici și pentru alăptare. În plus, există și zone unde copii se pot juca, inclusiv pe tablete instalate în tren.

Există și vagoane restaurant sau altele care au secțiune de bar, meniul fiind divers și conținând (și) mâncăruri calde. Sunt și vagoane pentru biciclete în mai multe trenuri, și cu suport pentru schiuri și plăci de snowboard. Compania națională are și vagoane ce pot transporta autoturisme de până la 5,3 metri lungime.


Vagoane Nightjet ( sursa OBB)

Cu vagoanele de dormit, OBB a făcut o mișcare interesantă în 2016 când austriecii au preluat trenurile de noapte la care Deutsche Bahn urma să renunțe. Așa s-a născut brand-ul Nightjet, după ce OBB a cumpărat cu 40 milioane euro un total de 42 de vagoane de dormit și 15 vagoane - cușetă de la operatorul Deutsche Bahn. De la final de 2016 aceste vagoane au fost puse pe mai multe trenuri de noapte, cum ar fi cele dintre Munchen și Milano sau dintre Hamburg și Zurich.

În Austria căile ferate sunt ele însele un obiectiv turistic, aici găsindu-se câteva dintre cele mai frumoase peisaje montane din Europa. Printre căile ferate celebre se numără calea ferată montană Semmeringbahn, traseul prin pasul Arlberg și calea ferată Mariazell.

Investiții constante și preocuparea pentru viteză

Austria a investit constant în căile ferate, a crescut vitezele medii, a modernizat parcul de vagoane, a lansat noi trenuri internaționale și a instalat cele mai noi sisteme electronice de gestionare a traficului, pentru a permite viteze de peste 200 km/h.

În 2017 ÖBB a investit 1,7 miliarde euro în infrastructură, iar pentru 2021 bugetul estimat este de 2,6 miliarde euro. Planul de investiții este de peste 15 miliarde euro în perioada 2017 - 2022.În toamna lui 2018 ÖBB a semnat un contract pentru a cumpăra 700 de vagoane de la Siemens Mobilty, pentru 1,5 miliarde euro, termenul de livrare pentru toate vagoanele este de cinci ani și în prima tranșă vor ajunge 72 de vagoane ce vor forma opt trenuri de zi și alte 91 vagoane ce vor compune 13 trenuri de noapte.

700 de vagoane nu sunt deloc puține, dacă ținem cont că CFR folosește zilnic aproximativ 750 de vagoane...OBB are 41.000 de angajați și gestionează și autobuze care sunt integrate cu orarul trenurilor. Compania spune că gradul de punctualitate al trenurilor este de 96%. Anual se fac 450 de milioane de călătorii cu trenurile OBB, ceea ce înseamnă de șapte ori mai mult decât călătoriile anuale care se fac cu trenurile CFR și cu cele ale companiilor private din România.

Oameni foarte mulțumiți de trenuri

Deși uneori apar și în Austria rapoarte despre căi ferate relativ neglijate, per total austriecii sunt printre cei mai mulțumiți cetățeni UE când este vorba de călătoria cu trenul.

Datele Eurobarometru de la început de 2018 arată că în Austria este ponderea cea mai mare de oameni mulțumiți de trenuri și ponderea cea mai mare de oameni care folosesc trenuri urbane gen S-Bahn. Austria este locul unu și la capitolul gări curate și bine întreținute: 86% dintre oameni spun că sunt mulțumiți de acest lucru, în timp ce doar 26% dintre români s-au declarat mulțumiți. La capitolul punctualitate, 83% dintre austrieci s-au declarat mulțumiți, în timp ce în rândul românilor ponderea a fost la jumătate.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

35026 vizualizari

 • -33 (49 voturi)    
  aici sunt banii Dvs... (Duminică, 20 ianuarie 2019, 9:24)

  demaGOGU [utilizator]

  ...petrolul, bancile, padurile si restul resurselor exploatate fara mila de fosta metropola imperiala.
  • +30 (36 voturi)    
   eh (Duminică, 20 ianuarie 2019, 9:41)

   codyrocco [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   iti place, nu-ti place, istoria arata ca soarta popoarelor inapoiate e sa fie colonizate si exploatate.

   n-are rost sa ne intrebam de ce construiau aia castele cand noi sapam bordeie.
   • +10 (18 voturi)    
    Soarta popoarelor... (Duminică, 20 ianuarie 2019, 12:03)

    Stef_and [utilizator] i-a raspuns lui codyrocco

    A popoarelor care trec acum 100 de ani de la o capitala moderna, Viena, la una inapoiata, Bucuresti.
    Asta este soarta Transilvaniei, Banatului, Maramures, Crisana sa ajunga pe mana unor hrapareti - care nu au facut nimic - decat au colonizat cu populatii inapoiate- needucate.
    Nu au mai construit aproape nimic, nici ceea ce au primit gratis nu au avut grija.
    Caile ferate si sosele erau facute in propotie de 90%.
    Pana la Viena cu trenul facem in jur de 4-5 ore, iar la Bucuresti vreo 10-15, oare care ar fi mai potrivita de capitala?
    • -5 (11 voturi)    
     Popoarele tinere au altă vitalitate (Duminică, 20 ianuarie 2019, 15:32)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui Stef_and

     Nu contează care capitală ”ar fi mai potrivită”, contează care e mai capabilă să fie capitală. În urmă cu 150 de ani, Viena a fost capabilă să stăpânească toate națiunile din jur, dar uite că acum nu mai e capabilă.

     Pentru moment, Viena încă beneficiază de poziția centrală în Europa, de neutralitate (nu e în NATO) precum și de banii oligarhilor ruși. Dar centrul de greutate al Europei se deplasează spre Est, iar peste 50 de ani axa Varșovia - București - Istanbul va fi coloana vertebrală economică a Europei
     • +4 (8 voturi)    
      Ce spui ... (Duminică, 20 ianuarie 2019, 16:51)

      Observatore [utilizator] i-a raspuns lui Harald

      ...tu , streine ?
      • +1 (5 voturi)    
       Viena cu calea ferata noi cu Transilvania!! (Duminică, 20 ianuarie 2019, 18:49)

       simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Observatore

       Las ca este bine. Sa rămână Austria cu căile lor ferate și trenurile goale. Noi rămânem cu Transilvania.
     • +2 (2 voturi)    
      Care greutate... (Duminică, 20 ianuarie 2019, 17:59)

      Stef_and [utilizator] i-a raspuns lui Harald

      Greutatea prostie...
      Ca altceva nu vedem nimic in est.
      Popor tanar? deja dublu decimat adica un popor in curs de pieire- doar dupa o existenta scurta. Au devenit colonisti in UK, Italia, Spania.
    • +5 (9 voturi)    
     Ar fi cazul sa emigram in Austria. (Duminică, 20 ianuarie 2019, 17:26)

     emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Stef_and

     Ne pierdem timpul in haznaua Romania, cu un popor care insista sa fie torturat de securisti si nu vrea sa voteze altceva.
  • -13 (27 voturi)    
   Ma uitam si la pretul unei calatorii Viena -Szal.. (Duminică, 20 ianuarie 2019, 10:01)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Cica e intre 19-50 EUR, in conditiile unui salariu mediu pe la 2000 EUR.

   Luati voi la noi un drum de 300Km cu CFR, intrebarea e costa intre 19-50 RON la un salariu mediu de 2000 RON? Poate fi CFR rentabila?

   Adaug si ca 1l de motorina e mai ieftin la Viena decat la Bucuresti, Kw/h cam tot pe acolo, un KM de cale ferata sau materialul rulant au costuri identice ca in vest, ca deh avem aceeasi furnizori si firme cu laptopul.....si isi pun resistacii problema de ce CFR nu e competitiv?

   Mai mult isi doresc ca nici o multinationala sa nu plateasca profit, isi doresc capitalism feroce, dar vor si servicii medicale, educationale, infrastructura rutiera si feroviara ca afara. Cu ce bani puiuti, de unde?

   Undeva e o fractura logica...chiar asa de multi analfabeti functionali a produs scoala comunista si post-comunista?
   • -6 (10 voturi)    
    RailJet e TGV-ul săracului, la 15 kV și 16 Hz (Duminică, 20 ianuarie 2019, 14:36)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui Je__

    RailJet e o garnitură clasică, tractată de locomotivă. Nu e modelul de urmat pentru România. Rețeaua catenară din Austria are doar 15 kV la 16 Hz, la fel ca în Germania, iar în România are 25 kV la 50 Hz, la fel ca în Franța și UK

    Există rame bi-standard, dar la 15 kV și 16 Hz pot absorbi din rețea mai puțin de jumătate din puterea absorbită la 25 kV și 50 Hz. În materie de transport public, Viena ar fi un bun model pentru București, dar căile ferate din Austria nu pot fi modelul pentru cele din RO.
  • +13 (31 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 20 ianuarie 2019, 10:10)

   [anonim] i-a raspuns lui demaGOGU

   • +5 (13 voturi)    
    Luptat? (Duminică, 20 ianuarie 2019, 12:54)

    john-doe [utilizator] i-a raspuns lui

    Fii draguta si aminteste-ne cand si unde am luptat?
    • -1 (1 vot)    
     Comentariu sters de utilizator (Duminică, 20 ianuarie 2019, 19:39)

     [anonim] i-a raspuns lui john-doe

  • -17 (23 voturi)    
   Articol reclama la Imperiul Austroungar (Duminică, 20 ianuarie 2019, 10:17)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Rămâneți cu trenurile austriecilor, noi rămânem cu Transilvania.

   Citat:
   "În 1854 erau deja aproape 1.500 de km de cale ferată în Imperiu, iar în 1884 se trecea de 5.000 km. Progresul a continuat, iar în 1914 erau în Imperiu peste 22.000 km de cale ferată și pe multe secțiuni importante viteza medie era de 50-60 km/h, extrem de bună pentru acele vremuri."
   • +9 (19 voturi)    
    lasati! (Duminică, 20 ianuarie 2019, 10:32)

    codyrocco [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    daca acu' o suta de ani ar fi stiut ardelenii cum va merge treaba, cam cum crezi c'ar fi votat? sa se uneasca cu romania sau sa ramana in imperiu?
    • -7 (15 voturi)    
     SA NU CAZI DIN PAT! (Duminică, 20 ianuarie 2019, 13:16)

     schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui codyrocco

     Acum 100 de ani nu mai exista nici un imperiu! Intai du-te la scoala si dupa aceea incearca tastatura!
     Asta e defectul major al romanilor: se baga in seama fara sa aiba habar!
     • 0 (4 voturi)    
      "... nu mai exista nici un imperiu! " (Duminică, 20 ianuarie 2019, 16:58)

      Observatore [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

      Zau ? De Imperiul Britanic ai auzit ? Da de cel japonez ?
     • -1 (3 voturi)    
      bine, domle (Duminică, 20 ianuarie 2019, 17:17)

      codyrocco [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

      figura de stil, licenta poetica, cum vrei sa-i zici - nu intru-n detalii, pricepi ce-am vrut sa zic
      ca-i 1848, ca-i mai devreme, ca-i 1919 si ungurii sunt calariti de romani... nu prea conteaza, ramane valabil ce-am zis.
   • +8 (18 voturi)    
    Ma intreb, (Duminică, 20 ianuarie 2019, 10:41)

    UnArdelean [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    oare cat timp veti mai ramane cu Transilvania?
    Romanii transilvaneni se simt astazi mai asupriti si mai furati decat se simteau strabunicii lor in imperiu.
    Mult succes!
    Si mult mai putin decat al nostru!!!
    • +1 (15 voturi)    
     si noi ne simtim la fel in bucuresti! (Duminică, 20 ianuarie 2019, 13:20)

     schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui UnArdelean

     Noroc cu voi ca ati votat cu opozitia in 2016, nu-i asa?!
     Ce va tot dati mari boieri, ca sunteti la fel de nesimtiti ca toti ceilalti!
     Mai terminati cu figurile astea, ca sunteti la fel de inapoiati, ca tot neamul! Nu sunteti cu absolut nimic mai buni decat moldovenii, oltenii, osenii, dobrogenii sau alti romani!
     • +1 (11 voturi)    
      No vezi? (Duminică, 20 ianuarie 2019, 14:33)

      UnArdelean [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

      Pui la punct si jignesti tot ce nu intelegi.
      Noi vrem altceva si va doresc succes la alegeri acolo in Bucuresti.
      • +4 (8 voturi)    
       No, văd... (Duminică, 20 ianuarie 2019, 15:00)

       NME [utilizator] i-a raspuns lui UnArdelean

       Ce văd?
       Îl văd pe Teodor Meleșcanu. Îl văd pe Gabriel Leș. O văd pe Sorina Pintea și pe Ioana Bran. Îi văd pe Daniel Breaz, pe Anton Anton, Bogdan Trif, Nicolae Burnete, Ioan Deneș, Natalia Intotero, Victor Negrescu. Îl văd chiar și pe Liviu „Genunche” Pop...
       Am uitat pe cineva? Să amintesc de aripa PSD ardelenească, pre numele ei de fată mare UDMR?

       Toți ăștia sunt în guvern reprezentând Ardealul! Așa că nu ne mai lua pe toți de proști cum că doar în sud se fac și se desfac lucrurile, că și din Ardeal au venit o grămadă...
       „Voi” ăștia care vreți „otonomia”... cine sunteți voi? Polinko?
      • +7 (7 voturi)    
       CU CE TE-AM JIGNIT? (Duminică, 20 ianuarie 2019, 16:09)

       schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui UnArdelean

       Nesimtirea nu este apanajul ardelenilor,iar inapoierea, la fel.
       Ai auzit de unu' Ioan Rus? Dar de unu' Ioan Sarbu (tata socru acum).
       Dar de altul Vasile Dincu (un fel de combinator sef). Sa nu-l uit pe eminenta cenusie de Campia Turzii, Cozmin Gusa, care pe unde s-a dus, praful si pulberea...
       Ca sa nu-ti aduc aminte si de cei trecuti in lumea celor drepti.
       Asa ca nu va mai dati fete mari, ca sunteti penibili. Ce vrei tu, nu se poate! Nu sunteti in stare nici voi si nici noi sa facem din Romania macar o Austrie mai de mana a doua sau a treia!
       • +1 (3 voturi)    
        Astia... (Duminică, 20 ianuarie 2019, 23:26)

        Stef_and [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

        Nici unul nu e neam de ardelean...
        Astia sunt migranti... cei care sunt sigur ardeleni ii cheama altfel- asa ca lasa...
  • +12 (12 voturi)    
   sa fim obiectivi (Duminică, 20 ianuarie 2019, 10:58)

   razeshu [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Noi faceam foamea si pe vremea lui Ceasca, baiat simplu din popor. Exporta ala tot ce putea si noi produceam pe 100 $ si o cartela de pain+ una de lapte. Ca trebuia sa si faca piticu dreaq ditamai casoiu n mijlocu satului. Astia din Vest macar platesc niste salarii decente si niste impozite. Ca Petromu era pe pierdere inainte de privatizare. Si asa ar fi ramas pana n zilele noastre. Daca nu seinchidea ca Aro sau alte combinate ajunse la fier vechi.
   E clar ca fac bani (si din) resursele noastre. Dar liderii lor sunt de felicitat ca baga banii produsi in infrastructura tarii lor. Daca aveau la butoane cocalari ca ai nostri nu am fi citit decat despre partii de schi cu circuit inchis pentru smekerii de partid, ghetari luati pe persoana fizica si o instructoare de schi semi-analfabeta prim ministru.
   • +1 (1 vot)    
    Partii cu circuit inchis ? (Duminică, 20 ianuarie 2019, 15:40)

    Maspp [utilizator] i-a raspuns lui razeshu

    Pai unde sunt din astea in Romania. Macar de-ar fi, ar arata ca unii au avut ceva creier si au facut ceva chiar si cu circuit inchis. In realitatea sunt niste mizerii de partii, administrate de tot felul de agarici care nu inteleg nimic din turism. Uita-te la Sinaia, cum au facut 2 gondole si fiecare administrata de alta fima, trebuie sa dai bani la amandoua. Iar in Poiana nu sunt in stare sa faca niste carciumi civilizate la baza partiei, o tiganie maxima, stai la cozi interminabile sa iei un hotdog de la o ghereta. Noi nu suntem in stare sa facem lucruri simple, atat de simple incat nici prea mult creier nu-ti trebuie. Bai, daca era minim de interes, trimiteau primarul sau administratorul de la Poiona Brasov sa vada cum se administreaza o statiune in Austria. Apoi ii cereau sa vina cu un plan de imbunatatire a lucrurilor ( parcari, restaurante, fastfoods, etc, etc). Dupa care, aduceau o firma sa faca un plan pentru extinderea domeniului in urmatorii 10 ani. Si al treilea lucru, e sa se tina de el ca noi nici nu ducem nimic la capat, e in gena noastra.
    • -3 (3 voturi)    
     Nu e nevoie de niciun plan de îmbunătățire, (Duminică, 20 ianuarie 2019, 16:39)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

     oamenii oricum se înghesuie să lase bani la Poiana Brașov. Ce rost ar avea vreo îmbunățire?

     Poiana Brașov extrage de fapt o rentă din amplasarea suficient de apropiată de București, iar Bucureștiul oricum spoliază toată țara cum vrea mușchii lui.

     Austria are nevoie să atragă turiști de peste tot. Poiana Brașov are destui bucureșteni, îi ajung.
    • +1 (1 vot)    
     pai (Duminică, 20 ianuarie 2019, 19:27)

     razeshu [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

     ghereta aia de hot dog trebuie sa traiasca cu cheltuieli minime si sa produca suficienta spaga pentru cei care au dat aprobarea si au asigurat exclusivitatea. in aceste conditii calitatea produselor si prezentarea nu mai preocupa pe proprietari. iar asta nu e decat o alta fateta a coruptiei. fiti convinsi ca edilii si cei responsabili se duc peste tot si vad cum e pe afara. dar nu pot implementa si la noi ceva similar pentru ca ar trebui sa renunte la "veniturile suplimentare". fara de care nu s ar mai putea duce in excursii faine pe afara. si ca sa si garanteze aceste venituri distrug acum si justitia sa stea linistiti si acum si pe viitor. teama lor maxima e ca ii poate asculta cineva si intreba de sanatate.
 • +20 (26 voturi)    
  Pentru ca e Austria ... (Duminică, 20 ianuarie 2019, 9:25)

  DanDare [utilizator]

  Tara in care tot romanul iubitor de sporturi de iarna isi petrece sau isi doreste sa petreaca o vacanta la schi.

  Pentru ca Viena e mereu in topul oraselor cu cea mai buna calitate a vietii din lume.

  Pentru ca este locuit de nemti si asa cum aproape toti stim popoarele nordice: germanice, anglo- saxone stiu sa traiasa in comunitati pentru binele general al comunitatilor respective si mai putin pentru binele individului sau al unui grup restrans asa cum e carcteristic popoarelor de origine latina sau slava.

  Pentru ca 1000 de motive si pentru ca noi n-o sa fim niciodata ca ei asa cum istoria ne-o demonstreaza . Poate doar o parte a tarii s-ar putea apropia doar daca se desparte de alta parte a tarii.
  • -5 (7 voturi)    
   Austria pentru turism de iarna (Duminică, 20 ianuarie 2019, 15:42)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui DanDare

   Dar nimic, absolut nimic nu se compara cu Italia sau Franta pentru orice alt tip de turism vrei tu... nu mi-as cheltui niciodata banii de vacanta sa ma duc in Austria sau Germania sau orice alta tara nordica vrei tu vara.
   • +1 (1 vot)    
    Austria sau Germania (Duminică, 20 ianuarie 2019, 22:17)

    patrick_higher [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    nici nu te-ar primi niciodată pe tine. Nici vara, nici iarna.
    • 0 (0 voturi)    
     Intamplator ma duc acolo in fiecare iarna (Luni, 21 ianuarie 2019, 9:00)

     Maspp [utilizator] i-a raspuns lui patrick_higher

     dar niciodata vara.
    • +1 (1 vot)    
     In alta ordine de idei (Luni, 21 ianuarie 2019, 9:05)

     Maspp [utilizator] i-a raspuns lui patrick_higher

     Crede-ma , sunt mult mai umblat ca tine prin lumea asta , am vazut tari mai bine organizate si mai curate decat Germania sau Austria dar cu toate astea nu sunt genul care sa ma ploconesc in fata unor straini doar ca acolo e curat si bine. Tu care traiesti acolo, nu ai niciun merit in ce e acolo, esti doar un tolerat, eu care traiesc in Romania pentru ca am ales asta, sunt mult mai multuimit ca pot sa fac ceva pentru tara in care m-am nascut si unde s-au nascut parintii si bunicii mei. Stii cum se numeste asta ? PATRIOTISM.
     • 0 (0 voturi)    
      Ok fie cum zici tu, dar ... (Luni, 21 ianuarie 2019, 20:29)

      DanDare [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

      Vezi ai grija sa mergi si cu CFR-ul prin Romania, ca sa fii PATRIOT pana la capat.

      Si daca te-ai simtit un tolerat in vacantele din Austria sau Germania poate ca ar trebui sa te intrebi ce obiceiuri mioritice ai dus cu tine pe acolo de se uitau aia urat la tine si abia asteptau sa pleci de pe la ei !
      • 0 (0 voturi)    
       Bullshit (Marţi, 22 ianuarie 2019, 7:26)

       Maspp [utilizator] i-a raspuns lui DanDare

       Asta e diferenta, vezi, ii doare la basca pe aia de unde vii atat cat timp ai banetul in buzunar si ii cheltui acolo. In schimb , tu ai o mare problema. Oricat te-ai chinui sa le inveti limba, sa pari ca esti ca ei, nu vei reusi, esti doar un surogat. Au mai incercat altii sa se integreze , si in mod sigur aia chiar au avut contributii serioase la cultura si economia germana timp de sute de ani si din pacate pentru ei nu s-a terminat bine deloc. Deci nu incerca sa pari altceva decat esti. Probabil pe fata par politicosi cu tine dar in realitate au un dispret profund fata de astia care au venit sa manance o paine din bunastarea lor ariana. Si eu la fel fata de cei ca tine care fac pe desteptii si se dau altceva decat sunt.
  • +4 (4 voturi)    
   trenul austriac (Duminică, 20 ianuarie 2019, 19:55)

   VeraT [utilizator] i-a raspuns lui DanDare

   Am mers cu un tren austriac precum cel descris in articol acum mai multi ani (cand din cauza eruptiei unui vulcan in Islanda nu mai zburau avioanele), de la Bucuresti la Viena, si apoi cu alt tren, tot austriac, de la Viena la Koeln, in Germania. Cand trenul din Bucuresti a ajuns la Viena in closetul vagonului, perfect curat la plecare, era o mizerie de nedescris. Cand trenul din Viena a ajuns la Koeln closetul vagonului arata de parca nu ar fi fost folosit. Fara comentarii.
 • +9 (15 voturi)    
  De ce ? (Duminică, 20 ianuarie 2019, 9:34)

  florinos [utilizator]

  Pentru ca Austria nu a fost condusa 22 de ani de neo comunisti adica de FSN-PDSR-PSD.

  La noi s-a tot furat si nu s-a investit mai nimic, cei vinovati au ramas cu averile colosale, la fel se intampla si acum datorita lui Liviu Dragnea.
  • -11 (15 voturi)    
   Asa e...pentru ca ei economisesc (Duminică, 20 ianuarie 2019, 10:50)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   Au inceput cu banii lui Mos Ion Roata, care s-au dublat la fiecare 10 ani, datorita "compound interest", astazi economisesc si din taierea alocatiilor alora care muncesc si platesca taxe pentru ei, dar cica nu-si tin copii in raiul vienez, si maine or sa economiseasca si din taierea pensiilor celor care au muncit si au platit taxe la ei, daca vorba aia decid sa se retraga in tihna unde isi doresc ei, si nu corespunde cu habitatul vienez


   Vezi? E foarte bine sa fii econom, iti poti permite sa construiesti infrastructura si sa ai trenuri de mare viteza.

   Cand esti hot si furi din nimic, tot calic ramai
   • 0 (6 voturi)    
    Pai sa faca si PSD la fel (Duminică, 20 ianuarie 2019, 15:45)

    Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Je__

    Sa taie alocatiile si pensiile strainilor care vin sa munceasca in paradisul numit Romania si apoi vor sa plece, nu-i impiedica nimeni. Dar care sunt fraierii aia ? Intelegi, nu-i obliga austriecii pe romani sa vina acolo.
 • -14 (16 voturi)    
  norocul lor (Duminică, 20 ianuarie 2019, 10:06)

  Toni_Romania [utilizator]

  Norocul lor ca au pus mana pe petrolul Romaniei in 2004. Mult, bun si moca. Datorita unor politiceni ticalosi de aici.
  • +11 (15 voturi)    
   gresit (Duminică, 20 ianuarie 2019, 10:35)

   razeshu [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Petrom era capushat la greu inainte de privatizare. ca orice alta firma romaneasca la vremea aia de fapt. daca verificati veti vedea ca era pe pierdere de fapt. macar acum sunt platite niste impozite iar statiile de benzina s modernizate, nu arata ca intr-o tara in razboi. si pana la urma nu e prost ala care cere, prost e ala care da...
   • 0 (0 voturi)    
    misto gluma (Luni, 21 ianuarie 2019, 8:45)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui razeshu

    Misto gluma cu "Omv plateste impozite".
  • +8 (10 voturi)    
   Aveam o cunostinta care lucra la Petrom (Duminică, 20 ianuarie 2019, 15:48)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   inainte de privatizare. Regula de baza era simpla : furam toti, de la vladica la opinca. Deci de la pompa, pana la directorul general toti furau. D-aia Petrom era pe pierderi in permanenta. Dupa ce au venit austriecii, au ajuns sa plateasca impozite de sute de milioane de euro. Deci cam asta e treba cu nu ne vindem tara , nu o vindem , o furam pana nu mai ramane nimic de furat.
   • 0 (0 voturi)    
    misto gluma cu plata de impozite (Luni, 21 ianuarie 2019, 8:45)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    ----
 • +11 (17 voturi)    
  austria... (Duminică, 20 ianuarie 2019, 10:18)

  liviu_ [utilizator]

  aia pe care-i injuram noi...

  ca noua nu ne place ca la ei... noua ne place cu dracnea si psd
 • +14 (18 voturi)    
  munca (Duminică, 20 ianuarie 2019, 10:32)

  andimi [utilizator]

  Vad ca unii au gasit imediat cauza dezvoltarii Austriei, chipurile exploatarea salbatica a neocoloniilor, printre care s-ar afla si Romanica. Ce ne mai place sa gasim scuze, dar sa punem osul la treaba, nici vorba. La barfit pe margine si la spart seminte si invartit mititei pe gratar, aici suntem campioni, dar la MUNCA nici vorba! Austriecii au facut ce au facut pentru ca sunt oameni seriosi si muncitori, asta e marele secret, se tine de o treaba nu o lungesc pe decenii, ca noi.
  • -5 (5 voturi)    
   Povești cu Feți-Frumoși despre poziții geografice (Duminică, 20 ianuarie 2019, 16:45)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui andimi

   Austria are o mulțime de vecini bogați și toți trebuie să o tranziteze, România mai are decenii bune până acolo.

   Iar poveștile cu ”să punem osul la treabă” țin de cabinetele de psihoterapie. Obiceiul românului de a fenta munca e mult mai sănătos dpdv psihologic și perfect justificat de experiențele lui istorice. Ai impresia că fiscalitatea asupra muncii practicată în prezent în RO încurajează munca?
   • +3 (3 voturi)    
    ...da' fiscalitatea asta ... (Duminică, 20 ianuarie 2019, 17:34)

    Observatore [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    ...CINE a facut-o ? Poftim ? Pardon ?
    • +2 (2 voturi)    
     Chiar nu stii chestia cu fiscalitatea? (Duminică, 20 ianuarie 2019, 19:20)

     Bazil [utilizator] i-a raspuns lui Observatore

     Au gasit-o in tunelurile alea secrete din Bucegi.
   • 0 (0 voturi)    
    Ti se pare ca Romania va ajunge acolo (Luni, 21 ianuarie 2019, 3:55)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    vreodata? Ca merge inapoi, ca racul.
  • +4 (4 voturi)    
   ...ai uitat... (Duminică, 20 ianuarie 2019, 17:13)

   Observatore [utilizator] i-a raspuns lui andimi

   .. de lasat gunoiul si rahatul vraishte dupa gratar ...
 • +8 (10 voturi)    
  reteta e simpla (Duminică, 20 ianuarie 2019, 10:49)

  razeshu [utilizator]

  ea se cheama implicare. implicarea cetateanului de rand in problemele comunitatiii. De acolo pleaca tot binele lor. Pentru ca fiind implicat alege oameni potriviti la locul potrivit, oameni pe care pune presiune sa rezolve problemele comunitatii. Cu lideri sindicali care lucreaza pentru cei pe care i reprezinta si nu tradeaza la primul telefon primit de la "partid". Se formeaza astfel o piramida de meritocratie care lucreaza in folosul counitatii in particular si a intregii tari in general. La noi valorile morale s pervertite si romanul e delasator. Alege niste hoti penali pentru niste promisiuni fantasmagorice si nu se implica deloc , asteapta sa faca altii toata treaba. Stau cu ochii bulbucati la sticla TV ului iluzionandu se ca niste reptenti si hoti de birt comunal le vor face lor trebnuri d emare viteza, poduri, spitale si autostrazi. Poate ca ar fi bine sa iasa putin in strada sa nceapa prin a da zapada din fata curtii/blocului. Apoi sa mearga la consilierul local ales si sa i verifice agenda, sa ii propuna teme si solutii. Sa nu mai agreseze fonic si vizual pe ceilalti membri ai comunitatii si in special sa protejeze natura. Si asa, incet incet se va putea pune piatra peste piatra si la noi. Pana atunci vom merge doa rpe la altii sa ne minunam ce furmos, curat si organizat e totul iar apoi ne vom intoarce n mocirla noastra zilnica continuand sa ne autodistrugem.
 • +8 (8 voturi)    
  Articolul nu explica de ce, (Duminică, 20 ianuarie 2019, 12:57)

  Cheie primara [utilizator]

  ci doar cum e în Austria.Cum arată gările, trenurile și timpii din Austria.

  Cum se execută lucrările de infrastructură în Austria, dacă sunt respectate duratele de execuție din contractele de lucrări, cum sunt proiectele tehnice, dacă corespund realităților din teren sau nu, cum se rezolvă neconformitățile & neconcordanțele din PT-uri, dacă proiectantul oferă asistență pe parcursul desfășurării lucrărilor, ... aspecte explicative de acest fel nu sunt tratate de articol.

  Alles gute!
 • +2 (2 voturi)    
  Autonomie (Duminică, 20 ianuarie 2019, 16:33)

  Lacus [utilizator]

  Cand va uitati la fortificatiile din Ardeal mereu aveti un sentiment de inferioritate, cum ca nemtii sunt si mai ca voi. In realitate si voi sunteti capabili de aceeasi lucruri. trebuie sa intelegeti valoarea autonomiei. Sasii din Ardeal nu trimiteau banii in muntii athos, sau la boieri din alta parte. Au avut dreptul de a gestiona mare parte din impozite. Drept care alte natii nu aveau in Ardeal. In ardealul de azi dace vezi un localnic cu un mertan de 50,000 euro, te miri de smecheria sa, desi banuiesti ca legal n-are cum sa faca rost de acei bani. Si in realitate nici nu simti efectiv lipsa banilor neplatiti ca impozit de catre mertanmanul. Pe vremuri in localitatile autonome lociute de sasi cunosteau unii pe altii, nu puteai ascunde averea fara sa fie transant impozitul platit. Asa ca spor la treaba, nu sunt nemtii mai destepti. Pur si simplu au legislatie potrivita pentru dezvoltare.
 • +1 (1 vot)    
  In concluzie.. (Duminică, 20 ianuarie 2019, 16:38)

  Observatory [utilizator]

  Nu este frumos acesta Viena și trenurilor lor, Tovarăși sa facem noi tovarăși nu numai capitaliști , se poate ...
  Un mucalit ne membru de partid : se poate !
  Dar e păcat !
 • +5 (5 voturi)    
  daca vreti ca in austria (Duminică, 20 ianuarie 2019, 16:48)

  Coco Whistle [utilizator]

  trebuie sa aduceti oamenii de acolo. numai cu oameni noi, cu reguli, valori si standarde inalte se va face treaba, daca nu o sa fim o tara ca in teleorman.
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 20 ianuarie 2019, 19:49)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Si cand te gandesti (Duminică, 20 ianuarie 2019, 23:46)

  Cetateanu [utilizator]

  si cand te gandesti ca exista o haita de nenorociti, arhitecti, dezvoltatori, politiceieni, printre care si "consultantul politic" GUSA "demn" reprezentat de Relitatea, care vor sa duca prin Chitila Gara de Nord ca e prea centrala si-i deranjeaza. Criminali imobiliari.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by