O bucată din autostrada A10 Sebeș - Turda Lot1, mai exact breteaua de acces spre Alba Iulia de la nodul rutier Alba Sud s-a blocat într-un teren pe care s-ar afla o fostă groapă de gunoi din perioada comunistă, relatează ziarul local Unirea. Lotul 1 al A10 Sebeș - Turda, în lungime de 17 km, este unul dintre cele pe care Compania de Drumuri se bazează că va fi finalizat până la finalul anului. Reprezentanții CNAIR au declarat însă pentru HotNews.ro că momentan autoritățile de mediu verifică pe teren dacă într-adevăr este vorba de o fostă groapă de gunoi și dau asigurări că până pe 15 martie, când începe oficial sezonul de construcții, situația va fi rezolvată.

Breteaua de autostrada si groapa de gunoi de langa Alba IuliaFoto: Ziarul Unirea

„Tone de deșeuri ”predecembriste” blochează lucrările la breteaua de acces dinspre viitorul nod rutier Alba Iulia Sud spre centura orașului”, relatează Ziarul Unirea.

„Se pare că în această zonă din Partoș a funcționat înainte de revoluție o groapă de gunoi, închisă odată ce a devenit funcțională cea de la Pârâul Iovului. Cum la acea vreme nicio directivă europeană nu ne obliga la o ecologizare temeinică, ea s-a acoperit de pământ, dar și de uitare, din moment ce la etapa de creionare a acestui tronson ori la studiile geo nu și-a amintit nimeni de ea”, mai scrie publicația locală care notează și că firma de construcții a notificat și administrația locală.

Reprezentanții Companiei de Drumuri au declarat pentru HotNews.ro că sunt la curent cu situația din teren, dar că, momentan, nu se știe exact dacă este vorba chiar de o fostă groapă de gunoi - și, implict, de deșeuri îngropate - sau dacă este vorba de un teren viran.

„Momentan autoritățiile de la mediu sunt acolo și verifică dacă într-adevăr este o fostă groapă de gunoi sau dacă e doar un teren viran pe care unii localnici au mai aruncat gunoaie. Oricum, constructorul este în momentul de față înafara sezonului de construcții care începe oficial la 15 martie, deci vom avea suficient timp să luăm orice măsură este necesară până atunci”, a declarat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu.

Lotul 1 al autostrăzii A10 Sebeș - Turda începe de la intersecția viitoare cu A1/DN1 la Sebeș și trece pe lnângă Alba Iulia pe la est - cu două noduri rutiere - până la Pârâul Iovului.

Tronsonul are o lungime de 17 km și este construit de Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA – Pomponio Construcţii SRL pentru circa 542 milioane de lei.

Lotul 1 al autostrăzii este unul dintre tronsoanele pe care Compania de Drumuri se bazează să le deschidă traficului în 2019. Cu toate acestea, la final de 2018 stadiul fizic al lucrărilor era abia la 61%.

VIDEO - Zona cu presupusa grtoapă de gunoi, la minutul 2: