Pentru 2019 Ministerul Transporturilor are un buget propus de circa 11,7 miliarde de lei, mai mare cu aproape 2,5 miliarde față de cel propus pe 2018, dar mai mic decât propunerile din ceilalți trei ani anteriori. Cu toate acestea, sumele totale propuse sunt una, iar cât de mult reușește să cheltuiască în realitate un minister e altceva. În 2018, cu unul dintre cele mai mici bugete alocate în ultimii ani, Transporturile au cheltuit foarte puțin, iar în ultimii patru ani sumele cheltuite efectiv de Transporturi au scăzut constant.

Banii alocati Transporturilor - 2019 vs anii anterioriFoto: Hotnews

Bugetul propus pentru Ministerul Transporturilor pe anul 2019 este de aproape 11,7 miliarde de lei, mai mult cu aproape 2,5 miliarde de lei față de ce a fost propus în 2018.

Guvernul compară propunerea de buget pe 2019 cu ce cheltuieli s-ar fi realizat în realitate în 2018 - 7,5 miliarde de lei - și pune bugetul Transporturilor în „creștere” cu 55% pe „2018/2019”.

Deși alocarea bugetară propusă pentru Transporturi e mai mare ca pe anul trecut (dar mai mică decât toate alocările din ceilalți ani), mai important de amintit este de fapt cât a reușit Ministerul Transporturilor să și cheltuie. Astfel, constant cheltuielile realizate sunt mai mici decât bugetul alocat, iar în ultimii ani valoarea totală a plăților efectuate a scăzut mereu.

Pentru proiectul bugetului pe 2019, Guvernul indică circa 7,5 miliarde de lei execuția preliminată pe 2018 a bugetului de la Transporturi. De precizat că, analizând datele din anii trecuți, cheltuielile preliminate sunt și ele puțin mai mari decât ce s-a plătit de fapt în acel an.

Datele din tabelul de mai jos provin din proiectele de buget publicate de Ministerul de Finanțe acum și în anii trecuți.

Bugetul la Ministerul Transporturilor - Porpuneri și cheltuieli realizate. Varianta interactivă, aici.