PSD a alocat prea puțini bani pentru completarea studiului de fezabilitate pentru Autostrada A8 Târgu Mureș - Târgu Neamț (210 km) și guvernul nu a cerut nici banii și nici asistența tehnică necesară care puteau fi oferite de UE, scrie deputatul USR Iulian Bulai. El a trimis întrebări comisarului Corina Crețu pe subiect și publică răspunsul primit. ”Ministerul Transporturilor ne-a informat că a primit o cerere pentru revizuirea studiului de fezabilitate a legăturii rutiere dintre Târgu Mureș și Târgu Neamț. Potrivit ministerului, licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate va fi lansată la începutul anului 2019. La nivelul Comisiei până în prezent, nu s-a primit nicio cerere de finanțare din fonduri UE a acestui proiect”, se precizează în răspunsul comisarului european.

A8 Tg Mures - Tg NeamtFoto: Hotnews

Iată postarea deputatului USR pe Facebook

Răspuns de la Uniunea Europeană privind finanțarea autostrăzii A8.

Legea 291/2018 pentru autostrada A8 a intrat deja în vigoare. PSD a alocat doar 2 milioane de euro (plus un credit de angajament de 4 milioane de euro) din 158 milioane de euro necesare pentru completarea studiului de fezabilitate. Prea puțin.

Uniunea Europeană poate să asigure în mod gratuit până la 85% din fondurile necesare pentru completarea acestui studiu. Mai mult decât atât, putea asigura asistență tehnică gratuită.

Eram curios dacă guvernul Dăncilă a cerut deja acești bani oferiți de Uniunea Europeană sau sprijinul tehnic disponibil. Am pus această întrebare comisarului Corina Crețu. Răspunsul primit este că România n-a cerut nici banii, nici asistența tehnică.

Deci nici bani suficienți de la buget nu au alocat și nici bani de la Uniunea Europeană nu au cerut. Deși puteau primi acești bani în mod gratuit.

Plus, deja suntem întârziați cu deschiderea licitațiilor pentru lucrările de completare a studiului de fezabilitate.

Cum se numește această lipsă de acțiune dacă nu sabotarea a milioane de oameni și a unei întregi regiuni?

PSD-ALDE își bate joc de Moldova și de toată țara