Metrorex va achiziționa trenuri noi de metrou care vor opera pe Magistrala 5 din Drumul Taberei. Licitația a fost publicată publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) și prevede o sumă estimată de circa 520 de milioane de lei (circa 110 milioane euro) pentru 13 trenuri. Contractul va fi atribuit după cel mai bun calitate-preț și are dată limită pentru depunerea ofertelor 20 mai. Opțional, prin această procedură, Metrorex își rezervă dreptul de a contracta încă maximum 17 trenuri de același tip, caz în care toate cele 30 de trenuri noi vor avea o valoare estimată de circa 1,2 miliarde de lei.

Noul tren de metrou Mures Foto: CAF

Metrorex va achiziționa 13 trenuri noi de metrou pentru secțiunea Drumul Taberei - Eroilor și opțional și-a rezervat dreptul de a contracta încă maxim 17 trenuri noi de același tip, destinate operării pe secțiunea Eroilor - Iancului.

„După verificarea și validarea de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a documentației de atribuire, anunțul de participare la licitație a fost a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP)”, transmite Metrorex.

Valoarea estimată la momentul actual pentru cele pentru 13 trenuri este de 520.152.545 lei. Toate cele 30 de trenuri au o valoare estimată de 1.200.352.027,5 lei.

Proiectul este finanțat în cadrul Acordului de împrumut încheiat între Guvernul României și Banca Europeană de Investiții (BEI), prin cofinanțare, respectiv buget de stat și credit BEI.

Metrorex operează în prezent trei tipuri diferite de trenuri de metrou: trenuri Bombardier pe majoritatea rețelei, trenuri CAF pe Magistrala 2 și rame IVA pe Magistrala 4.

În 2015 Metrorex a mai organizat o licitație pentru trenuri noi destinate M5 în care căștigător au ieșit spaniolii de la CAF cu o ofertă de 309 milioane euro pentru maxim 51 de trenuri. Licitația a fost suspendată și blocată după ce, ulterior, DNA a deschis un dosar penal acuzând înțelegeri între CAF și Metrorex în cadrul licitației.

În 2011, Metrorex a semnat un contract cu spaniolii de la CAF pentru 16 noi trenuri de metrou. Valoarea contractului a fost de 97 milioane de euro fără TVA.