Angajații fabricii de vagoane Astra Rail din Arad au intrat în grevă. Pe lista nemulțumirilor: cererile de mărire salarială, dar și indienii aduși să lucreze la companie

de Vlad Barza     HotNews.ro


Grevistii de la Astra Rail
Foto: Arad Online
​Sute de muncitori au părăsit joi fabrica de vagoane de marfă Astra Rail Industries şi au pichetat, spontan, clădirea de birouri a companiei Greenbrier, care deţine Astra Rail Industries, scrie AradOn. Se pare că scandalul este legat de planul managementului american de a aplica creșteri salariale mult mai mici decât cele promise de managementul precedent. Neînțelegerile dintre angajați și patronat au sporit, iar la mijloc au intrat și problemele legate de sutele de indieni angajați la fabrică, scrie specialArad.ro.

AradOn scrie că întreg scandalul ar fi pornit de la sutele de indieni angajaţi la fabrica din Arad. Potrivit unor informaţii aflate de la angajaţi din cadrul Astra Rail, conducerea firmei a decis să le retragă banii de bilete de avion pentru transportul dinspre India spre România. Se spune că problema a fost că le-au fost luaţi toţi banii deodată, spun sursele publicației.

„Oamenii s-au trezit că, după o lună de muncă, au fost plătiţi cu sume cuprinse între 2 (doi) lei şi 50 de lei. Cum să trăieşti cu banii ăştia până la următorul salariu? Indienii au fost ajutaţi de colegii lor români, care le-au adus de acasă de mâncare, dar situaţia a mocnit până joi dimineaţa, când indienii au refuzat să mai meargă la muncă”, spune un angajat al firmei de vagoane. Mai mult, se pare că şefii Astra Rail ar fi decis şi să le reducă salariile angajaţilor din India, în baza noilor prevederi legale.

Angajaţii români s-au solidarizat cu colegii lor indieni şi, joi dimineaţa, au părăsit bancurile de lucru. Ulterior, s-au încolonat şi au marşat spre „Casa Albă”, acolo unde se află birourile fabricii. Acolo, motivele de protest au fost mai multe, nu doar situaţia indienilor. „Am solicitat majorări salariale. Conducerea a decis să ne crească salariile cu procentaje infime, între 2 şi 5 la sută. Aceste majorări nu acoperă nici măcar inflaţia. Ni s-a spus să aşteptăm până când se închide anul fiscal în Statele Unite ale Americii, de unde este firma. Păi noi trăim în România, unde anul financiar se închide în martie. Ce avem noi cu America? Vrem salarii mai mari, să simţim şi noi că au crescut, nu doar să acoperim creşterile de preţuri”, a mai spus un angajat al fabricii.

SpecialArad notează că problemele sunt mai complicate și criza de acum a pornit aproape imediat după plecarea, prin demisie, a fostului director general, Bernd Böse. Cu toate că invoca motive personale, pare că demisia ar fi survenit în urma presiunii pe care o exercitau asupra lui noii acţionari majoritari americani, care i-ar fi cerut să întrerupă negocierile salariale cu sindicaliştii. Investitorii americani au pus imediat un alt director general, un irlandez, carea a ar fi început să pună în practică cerinţele acestora.

Pe scurt, sindicatul negociase cu foştii acţionari germani majorarea salariilor angajaţilor cu un procent cuprins între 30% şi 40%, începând cu data de 1 mai 2019. Între timp, noii acţionari americani au propus sindicatului o mărire salarială de 5% pentru perioada cuprinsă între lunile mai şi septembrie, când, la 1 septembrie ar fi urmat să fie reluate negocierile.

Directorul irlandez nu stă în Arad zi de zi, astfel pierzându-se legătura cu reprezentanţii angajaţilor. Cum nimeni nu le spunea nimic, muncitorii au început să se revolte împotriva liderului de sindicat Ionel Rusu, acuzându-l că nu îi mai reprezintă, simţindu-se înşelaţi în negocieri.

Ionel Rusu a confirmat pentru SpecialArad într-o declarație că „negocierile pentru noul contract colectiv de muncă decurg foarte anevoios cu noua conducere”. „Nu ajunsesem la o stare conflictuală, dar reprezentanţii acţionariatului erau foarte greu de găsit pentru negocieri. Până la urmă diferendul a fost de Stan şi Bran, adică noi am înţeles una, iar ei au înţeles alta în urma negocierilor. Ei au spus că va avea loc o creştere salarială de 5% în perioada lunilor mai-septembrie, de la care vor fi exceptate salariile managementului. Noi am înţeles că managementul este reprezentat de directori. Ei au înţeles prin management inclusiv şefii de secţii şi supraveghetorii. Cert este că, astăzi, după ce am fost huiduit în fabrică, am mers în fruntea muncitorilor şi am anulat toate înţelegerile şi propunerile angajatorilor.

Astfel că a rămas în vigoare propunerea noastră de majorare a salariilor cu 30-40%. Negocierile se vor relua luni, săptămâna viitoare. Noi am mai propus şi un spor de fidelitate pentru cei care nu mai pleacă la munci sezoniere. Vă mai pot spune că atunci când a fost cumpărată de acţionarii germani, Astra era în stare de faliment declarat. Ei au revigorat fabrica începând din prima zi. Dacă nu erau nemţii astăzi bălăriile de la Astra erau mai mari decât cele de la fostul combinat de mobilă de peste drum”, ne-a mai declarat Ionel Rusu.

Și SpecialArad vorbește de sutele de indieni: actualul acţionariat a adus muncitori din India, invocând lipsa ofertei de muncă din Arad. Problema a fost că săptămâna trecută ANAF a efectuat un control la Astra Rail, în urma căruia li s-a comunicat reprezentanţilor acţionarilor americani că toate cheltuielile aferente aducerii acestor muncitori, de la transportul aerian şi cazare şi până la asigurarea mesei sunt impozitabile.

Deci, sumele au trebuit plătite către statul român. Deducând aceste sume din salariul negociat cu muncitorii indieni aceştia au rămas cu un salariu de… doi lei. Indienii şi-au exprimat şi ei nemulţumirile, iar acţionarii s-au văzut puşi în situaţia de a face noi plăţi pentru aceştia, astfel încât să le asigure sumele salariale promise. Drept pentru care au fost amânate negocierile cu sindicatul muncitorilor români.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
10334 vizualizari

 • -6 (18 voturi)    
  Noi cream locuri de munca (Vineri, 10 mai 2019, 11:19)

  ruskimushki [utilizator]

  Dumnezeule, noi dam la romani
  Noua ne pasa de tara asta oropsita
  Doamne, cat ne fura strainii (n.t.: avem si intelegeri cu ei, prin firme, ca sa ne iasa un ban sa va dam si voua… ii tepuim daca putem, daca nu... asta e, voia Domnului)

  Noi am dat, dam si vom mai da. Cu ce, depinde de voi.
 • +15 (25 voturi)    
  Revendicari salariale (Vineri, 10 mai 2019, 11:21)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  De ce sa nu primeasca salarii marite, cand bugetarii puturosi si personalul corupt din administratii, brutele de jandarmi etc au salarii nesimtite, iar hotii din parlamentul mafiot au salarii si pensii speciale? Toate acestea din ce produc acesti nenorociti pentru ca sa fure si sa se imbuibe haitele infractionale PSD, ALDE si UDMR
  • -5 (17 voturi)    
   Au ieșit la vot oamenii ăia? Cu cine au votat? (Vineri, 10 mai 2019, 12:11)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   No, cam ăsta va fi efectul aducerii coloraților din alte țări: presiune asupra salariaților români. Iar cum noi nu avem organe de control care să ne ia partea, nu va fi bine.
   • +4 (6 voturi)    
    Poate... (Vineri, 10 mai 2019, 15:15)

    Alexa.99. [utilizator] i-a raspuns lui prec

    Ar fi bine sa si cititi articolul, inainte sa comentati. Este vorba despre cu totul altceva decat despre vreo potentiala nemultumire a romanilor fata de colegii indieni.
    Dar hai sa ne dam aiurea cu parerea despre "colorati"...
    • 0 (0 voturi)    
     Ba citește tu. Se aduc colorați în loc să (Vineri, 10 mai 2019, 21:43)

     prec [utilizator] i-a raspuns lui Alexa.99.

     se dea salarii mai mari. Dacă s-ar mai mări salariile nu ar mai pleca românașii.
 • +7 (25 voturi)    
  firma americana (Vineri, 10 mai 2019, 11:55)

  credinciosul [utilizator]

  ce fac in toata lumea ,adica legea lor o aplica in tarile "partenerilor",adica legea junglei,pentru ca de la etajele superioare la parter,in administratie,daca sunt americani ,nu ii saluta cu sarut mana ci pupinc......
  pacat ca nu avem coloana vertebrala la nivel inalt.
  Teo Peter a fost omorat de un american baut,iar de vina a fost o creanga care a mascat partial stopul.
  in america l-a judecat si a primit o ani de parnaie pt un om omarat.
  si vorbim de justitie ,si aratam cu degetul!
  cei mai hrapareti patroni sunt cei americani,storc totul din tine,la fel si la firmele de soft,program inflexibil,munca ,munca,munca toata ziua,niciodata piua!
  • -1 (21 voturi)    
   Corect. Asa zice in Pravda (Vineri, 10 mai 2019, 12:18)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui credinciosul

   Curat propaganda sovietica, tov "credincios".
   Credincios cui ? psd-ului ?
   Jos ciuma rosie: psd-alde-udmr !
  • -3 (15 voturi)    
   Prostu scrie pe net (Vineri, 10 mai 2019, 13:28)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui credinciosul

   facut de "firmele americane rele", si utilizeaza windows "tot de aia rai facut".
   Calculatorul e bun ca nu-i plesneste in mecla.
   • +2 (6 voturi)    
    Hmm (Vineri, 10 mai 2019, 14:05)

    jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui ruskimushki

    Dar poate scrie de pe un telefon chinezesc si se conecteaza la netul americanilor de pe un router huawei si foloseste curentul electric pus la punct de cine stie unde. Ce importanta are?
    • -2 (6 voturi)    
     Chiar asa (Vineri, 10 mai 2019, 15:18)

     ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

     ia hai sa arestam trupele NATO stationate in Romania.
     Asa transam multe cestiuni.
   • 0 (2 voturi)    
    oare cine e prostul? (Vineri, 10 mai 2019, 20:41)

    credinciosul [utilizator] i-a raspuns lui ruskimushki

    pt fiecare windows de pe fiecare calculator ,platim la un american sarac 100$,o nimica toata
    gigantii americani ,google,face,amazon,evaluati la valori astronomice,ne varsa anual la buget sume consistente(~0)
    la uzina de vagoane de la Caracal,sudorii si lacatusii primesc incredibila suma de 2080 lei impozabil/luna,marinimosi americanii astia care creeaza locuri de munca!
    nu au facut nimic pt noi,e o metoda ca sa castige bani multi folosind ce ti-au dat cu 100 $ inainte.
    daca nu erau chinezi cred ca plateai sistemul de operare la fiecare telefon,de aia ii supara ca aici nu mai au monopol
    nu am votat psd niciodata ,dar asta nu ma impiedica sa spun despre constantinescu ,un presedinte ff prost,CDR,o mare dezamagire si un cataclism economic(au vandut IMGB CU UN $ ,iar norvegienii au vandut Cantina IMGB cu 1.000.000$),s-au inchis deci de fabrici mari!
    Voi vota PNL,dar asta nu ma impiedica sa spun ca lenesul nu s-a ridicat la importanta functiei!
    nu sunt impotriva americanilor sau vestului,dar mi se pare corect sa spuna daca in iran merge doar americanul sau nato,ar trebui delimitat bugetul de aparare nato fata de cel al americii,nu sa platesca indirect Romania pentru demonstratii de hegemonie,sanctiuni imbecile aplicate Rusiei,din care europa pierde f mult,americanii deloc ca nu aveau schimburi importante de bunuri cu rusii si castiga China,Turcia si alte state asiatice.
    asta din cauza ca trump a reusit sa faca tabere in UE.
    El baga sanctiuni de pe o zi pe alta la cine vrea,iar initiativa Frantei de a taxa gigantii americani,dureaza de peste un an si nu se stie cand se va aplica
    multe sunt lucruri la care nu se pot opune mari puteri,dar macar sa intelegem cu ce se mananca aceste lucruri,iar cand avemOPTIUNEA DE A CUMPARA UN BUN,II PUTEM TAXA alegand vanzatorul dintr-o tara mai prietenoasa
    • 0 (0 voturi)    
     De ce sa-ti verse tie ceva Google ? (Duminică, 12 mai 2019, 15:22)

     ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui credinciosul

     nu poti munci sa faci plus valoare singur ?
 • +13 (25 voturi)    
  problema e de la guvern (Vineri, 10 mai 2019, 12:16)

  CIP03 [utilizator]

  Problema pleaca de la guvern care a majorat salariile bugetarilor si pensiile speciale, aceste majorari au daus la inflatie platita de toti.

  Astfel cei din mediul privat suporta o buna parte din aceste majorari, asta inseamna sistemul socialist, bani se aduna intr-un cont si de acolo se imparte in toate directiile fara o baza de performanta.

  Nu este nevoie de cresterea salariilor, este nevoie de un guvenr capabil sa creeze un mediu competitiv sa reduca aparatul bugetar, sa scada taxele pe munca astfel incat cu un salariu sa te poti intretine o luna fara a intra in datorii.
  • -3 (5 voturi)    
   interesant (Vineri, 10 mai 2019, 15:05)

   vodatepes [utilizator] i-a raspuns lui CIP03

   Interesanta gandire:
   Daca se reduc taxele cu cat iti creste salariu? Daca se reduc la jumatate bugetari adicalea : din armata, din sanitate, din politie, din invatamint de la pompieri de la SMURD de la ambulanta ce spui ? Pai ne plangem ca nu avem profesori, nu mai avem medici, ca nu avem destule echipaje de politie, de salvari. Se vb de evaziunea fiscala. Pai cine face evaziune fiscala? Bugetarul nu poate pentru ca nu e patron. Firmele insa pot face evaziune fiscala si in loc sa ajunga bani la invatamint, la sanatate ajunge la jepurile patronilor. Nimeni nu spune ca nu sunt multi la buget dar repetam niste clisee auzite pe la colturi de strada. De ce au ajuns sa aducem indieni ? Pentru ca muncitori romani sunt in Europa la salari decente. Vrei salariu decent pentru preturi ca in Europa. In tara preturile sunt ca in Europa pentru ca asa dicteaza mediul privat. CORA, Kaufland, Penny si restul sunt de afara. Utilitatile sunt la straini care impun preturi ca afara si atunci ce facem? Cum vrei sa ii tii pe romani in tara? Nu le trebuie un salariu decent? Mai pune mina pe carte, citeste si apoi vb. Ca sa accesezi bani europeni exista o intreaga birocratie in tara impusa de CE.
   • +1 (3 voturi)    
    comparatii ridicole (Vineri, 10 mai 2019, 16:01)

    CIP03 [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

    Problema o pui gresit, e clar ca sunt multi bugetari raportat la populatie, dar nu da ca exemplu pe cei din linia intai (SMURD, Politie, Armata etc).
    Ne plangem ca nu avem profesori pentru ca toti vor sa plimbe hartii nu sa-si albeasca parul in cap.

    Cred ca se pot da 20% afara din bugetari si salva 50% din banii dedicati lor, cei din linia din fata castiga putin, in spatele lor e o armata birocratica angajata pe pile.

    Ca sa poti da salarii decente trebuie sa scada taxele, ai firma ai angajat un om sa vezi ca sunt taxele? La un salariu de 500 euro in mana dai statului 250 euro. Ce ar fi daca am da salarii de 700 eur si statului doar 50? Asta e primul pas.

    Evaziune o fac firmele pentru ca statul roman le permite. Este fix ce zic sunt multi bugetari care nu fac nimic, sunt angajati pe relatii nu pe competenta, si asta e raiul evazionistilor.

    Invreseaza si in loc de ce zici tu, ce ai zice sa avem 300 de parlamentari @ senatori cu cate o secretara si atat. Primariile comasate sunt sate cu 50 locuitori si 10 angajati in primarie + primar. Desfiintarea pensiilor speciale, trecerea la o penise conform a ce sa contizat.

    Nu avem nevoie de 1000 spitale, multe si proaste unde se sifoneaza multi bani inutil, avem nevoie de spitale moderne si mari. Avem nevoie de cabinete medicale mobile, care la 2-3 zile sa treaca cel putin printr-o localitate mica.

    Romanii nu au nevoie de salarii mari, nu de asta pleaca din tara, se pleaca din tara ca avem servicii proaste livrate de statul roman. Nu mai puneti botul nu toata lumea e ahtiata dupa bani. Romanul vrea sa fie fericit si respectat, nu bogat.

    Se poate realiza multe daca se face o inversare de prioritati si renuntam la statul social in spatele caruia nu se rezolva problemele sociale ci se pun la adapost vreo 200.000 mii de bugetari si romani cu legatura la bugetul national, privilegiati platiti regeste
    • +1 (3 voturi)    
     taxele nu sunt mari (Vineri, 10 mai 2019, 16:59)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui CIP03

     avem un nivel de taxare a muncii aproape de media UE.
     problema este ca sunt prea putini cei care platesc aceste taxe. procentul salariatilor in totalul populatiei este mult prea mic, doar 33%! din astia 33% aproape jumatate au salariul minim pe economie. sa ne comparam cu Danemarca, unde 43% din populatie sunt salariati, si mai putin de 5% au salariul minim (care este ~800 euro/luna)?.. mai trist, la noi nici nu primesti mare lucru la schimb pentru ce platesti. cheltuielile bugetare se dilueaza in masa populatiei, o parte se fura, o parte se irosesc pe pomeni electorale..

     perceptia ca taxele sunt mari este acutizata si de nivelul prea mic al salariilor comparativ cu preturile, multe dintre ele aliniate la nivelul UE. un salariat care ramane in mana cu 2000 de euro nu mai este atat de afectat de faptul ca plateste taxe de ~1800. dar pentru asta ai nevoie de investitii, infrastructura, educatie, acorduri comerciale. adica exact ce incearca #ciumarosie sa distruga de cand a ajuns la putere.
   • +1 (1 vot)    
    Dacă se reduce de la armată, nu-i bai. (Vineri, 10 mai 2019, 22:44)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

    De la miliție, nu-i bai. Reducem „serviciile” cu 80%. Popii să nu mai fie plătiți de stat ci de enoriași. Reducem din nenumăratele agenții, din mult prea mulții angajați de la primării, informatizăm administrația centrală și locală. Hai că se poate. Bugetarii puși la muncă, nu să frece buha. Prinși cu fofârlica, la bulău! Nu sunt eficienți, afară cu ei, privatul îi așteaptă.
 • +3 (7 voturi)    
  o sa fie si mai rau (Vineri, 10 mai 2019, 14:41)

  Coco Whistle [utilizator]

  cu o clasa politica plina de infractori si asistati, tara se duce de ripa..
 • +8 (14 voturi)    
  Romanii.............. (Vineri, 10 mai 2019, 14:42)

  vodatepes [utilizator]

  Oare daca erau adusi niste romani in Germania, Franta, Olanda si ar fi patit ce au patit muncitorii indieni credeti ca germani, fancezi sau olandezi ar fi fost solidari cu ai nostri? Nu cred. Bravo acestor romani simpli dar cu mult bun simt. Suntem cu adevarat un popor crestin. "Oamenii s-au trezit că, după o lună de muncă, au fost plătiţi cu sume cuprinse între 2 (doi) lei şi 50 de lei. Cum să trăieşti cu banii ăştia până la următorul salariu? Indienii au fost ajutaţi de colegii lor români, care le-au adus de acasă de mâncare, dar situaţia a mocnit până joi dimineaţa, când indienii au refuzat să mai meargă la muncă”, Deci atentie domnilor politiceni inca exista Romania profunda pe care voi nu o intelegeti si care va poate matura ca pe niste gunoaie. Romania profunda care se uita la suferintele celuia de langa el chiar daca e de alta natie. Credeti ca acesti romani au fost impresionati de ce se intimpla la Sibiu sau la Iasi? Nu cred.Toata stima pentru muncitorii romani.
  • +5 (5 voturi)    
   Corect! (Vineri, 10 mai 2019, 16:03)

   SebastianD [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Indienii au plecat pentru un trai mai bun, cum se intampla si cu multi dintre romani. (acum mai putin, s-au schimbat motivele plecarii)

   Titlul e putin inselator, oamenii de la Arad au aratat omenie fata de indieni, ceea ce merita laudat.

   Per total multe motive de bucurie in ultimele zile:
   - moldovenii au aratat ca s-au saturat sa fie luati de fraieri de PSD
   - romanii s-au solidarizat cu unii mai putin norocosi
   - Sibiul a oferit o imagine buna la reuniunea de saptamana asta
  • 0 (2 voturi)    
   Bravo, (Vineri, 10 mai 2019, 18:04)

   Namaste [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   frumos spus ! Intr-adevar, la acestia este nadejdea!
 • 0 (0 voturi)    
  salbaticia asta (Vineri, 10 mai 2019, 22:01)

  Namaste [utilizator]

  se numeste jungla... Patroni USA si muncitori de prin India?! Cicatelea globalizare, dom'le!...:-(


Abonare la comentarii cu RSSde zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului
Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version