​​VIDEO Cele două tronsoane de autostradă care vor fi deschise în această vară. Cum arată ele acum

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Sâmbătă, 20 iulie 2019, 9:35 Monitorizari | Proiecte Infrastructura >> Articole


A1 Lugoj - Deva Lotul 4 - zona dealului Soimus (iulie 2019)
Foto: Captura YouTube
Aproape 43 de kilometri noi de autostradă vor fi deschiși traficului vara aceasta sau cel târziu până în toamnă - două tronsoane de pe A1 Lugoj - Deva începute încă din 2013. Cele două loturi sunt practic singurele care chiar au șanse reale de a fi inaugurate în 2019, asta deși la începutul anului autoritățile de la Transporturi promiteau 180 de kilometri. Vezi cum arată acum Lotul 3 și Lotul 4 de pe Lugoj - Deva și vezi de ce după finalizare în calea șoferilor pe autostradă de la Sibiu la Nădlac va rămâne mulți ani o „gaură” de circa 13 km.

Singurele tronsoane de autostradă care, fără dubii, vor fi deschise circulației în 2019 măsoară circa 43 de km și sunt pe loturile 3 și 4 din A1 Lugoj - Deva. Autostrada e în lucru încă din 2013 și cele două tronsoane erau așteptate să fie gata și acum un an când autoritățile de la drumuri își făceau planurile.

Cu cele două loturi deschise, șoferii vor putea practic circula de la Sibiu până la granița cu Ungaria de la Nădlac pe autostradă, mai puțin pe o porțiune de circa 13 km între Holdea și Margina.

Acolo va trebui realizat o secțiune de autostradă ce va conține o serie de tuneluri care să treacă prin dealuri, însă deși se știe de această situație de aproape șase ani, autoritățile de la drumuri abia au reușit la finalul lunii iunie să lanseze licitația pentru proiectare și construcție.

 • Lot 3 - 21,14 Km - intre Ilia si Holdea

Constructor: JV Teloxim Con SRL / Comsa SA / Aldesa Construcciones SA / Arcadis Eurometudes SA

Valoare contract: 579.92 milioane lei

Contract semnat pe: 1 august 2013

Stadiu (iulie 2019): 96%


VIDEO - Lotul 3 - De la Holdea la Ilia:


---

 • Lot 4 - 22,14 Km - între Șoimuș și Ilia

Constructor: JV SPEDITION UMB SRL / TEHNOSTRADE SRL

Valoare contract: 419.4 milioane lei

Contract semnat: 1 august 2013

Stadiu (iulie 2019): 98%


---


Două loturi măcinate de multe probleme încă de la început

Lotul 3 (21,14 km) și Lotul 4 (22,14 km) au fost contractate încă din 2013, dar au fost constant măcinate de probleme. Inițial acordul de mediu pentru toate loturile autostrăzii Lugoj - Deva a fost modificat substanțial chiar după încheierea contractelor, fapt ce a impus modificarea semnificativă pe alocuri a proiectării. Astfel, pe lotul patru - printre altele - a trebuit realizat un ecoduct la Brănișca, iar pe Lotul 3 două ecoducte în zona Ohaba.

Ulterior a fost o mare problemă legată de autorizația de construire. Mult timp constructorii s-au apucat de lucru fără ca autorizația să fie emisă, dar apoi în octombrie 2015 lucrările s-au oprit. Abia din martie 2017 s-a emis autorizația de construire și lucrările au fost reluate. Practic, timp de doi ani nu s-a mișcat nimic pe șantier...

Pentru Lotul 3 a mai fost și problema descărcării traficului la capătul vestic al acestuia, pentru că din proiect nodul rutier făcea parte din lotul 2, adiacent. Însă acolo, ca urmare a modificării proiectului inițial conform noului acord de mediu, autoritățile au reziliat contractul. Astfel, mult timp le-a luat autorităților de la drumuri să accepte și să realizeze formalitățile pentru un nou nod rutier la Holdea realizat de constructorul lotului 3.

Pe lângă aceste probleme, au existat și alte situații neplăcute întâlnite de constructori pe teren. Astfel, pe Lotul 4 constructorul a întâlnit pe traseul autostrăzii un cimitir, dar și o specie de lilieci protejată de lege ce a trebuit să fie monitorizată timp de un an și apoi să fie relocată.

Mai mult, tot pe Lotul 4, cele mai mari probleme s-au întâlnit în zona dealului Șoimuș, acolo unde autostrada practic taie o bună bucată din versant. În 2017 au început să apară primele alunecări serioase de teren.

Situația neclară a fost generată din cauza unui studiu de fezabilitate slab întocmit de către firma Diwi Consult, care nu avea deloc foraje geotehnice făcute pe deal, ci doar înainte și după acesta.

Într-un interviu acordat HotNews.ro, deputatul USR Cătălin Drulă, membru în Comisia de Transporturi din Camera Deputaților, acuza la rându-i documentația slabă pe baza căruia s-a făcut proiectul.

„În anii 2000 aceste studii nu se făceau la un nivel de detaliu suficient. (...) Avem deja o autostradă care s-a surpat și a fost închisă un an [n.r. Sibiu - Orăștie, lotul 3]. Avem o alta în curs de construcție unde dealul s-a surpat [n.r. Lugoj - Deva, Lot 4]. Știți ce spunea Studiul de Fezabilitate despre acel deal de la Șoimuș? Spunea că este un deal din gresii foarte stabile”, a detaliat Drulă.

Soluția de a duce autostrada încât să taie din deal a fost aleasă la nivelul SF-ului în locul celei care traversează prin câmp deschis Mureșul culmea tocmai pentru a salva din costuri, considerându-se că două poduri ar fi prea scump...Alunecarea din 2017:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

77720 vizualizari

 • +15 (27 voturi)    
  Dupa 6 ani? Incomplet? (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 11:03)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Eh, e ok! Multumim romanilor care au tot votat PSD timp de 30 de ani dupa ce incompetentii hoti inaugurau cate 5 km de autostrada. Prostimea se multumeste si cu lucruri pe hartie.

  Are sens sa discutam despre toate proiectele? Poate ne amintim cu Firea promitea ca la cateva luni dupa ce va deveni primar va termina nu stiu cate proiecte, ba chiar va incepe (si termina) altele noi.

  Rezultatul?

  ... da, asa ma gandeam si eu.
  • -9 (17 voturi)    
   e acelasi stat (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 13:20)

   ContHotnews [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   fie ca psd, fie ca pnl, sau pdl sau ce rahaturi de studii sociologice au mai facut sa vada ce-ti place tie.
 • +4 (12 voturi)    
  Cele două tronsoane de autostradă care vor fi desc (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 11:58)

  relav [utilizator]

  Este vara !...de foarte mult timp pubilicati materiale legate de aceste tronsoane ....fare sa oferiti de fapt nici o informatie concreta !...daca nu aveti ce informatie concreta nu scrieti nimic ! Eu sunt contribuabil si nu ma intereseaza problemele tehnice ale executantului de autostrazi ,sa le rezolve de aceea e platit....nu ma intereseaza nici incompetenta si hotia guvernarilor foste sau actuale , pe mine ma intereseaza sa stiu cand ..pot circula civilizat ....cand ?...azi ? ..maine ?....stiti cumva ?
  • +1 (1 vot)    
   Informatia concreta e (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 23:02)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui relav

   ca nu exista informatie concreta. De unde rezulta ca nu "incompetenta si hotia guvernarilor foste sau actuale" e vinovata pentru lipsa autostrazilor ci Hotnews. Spre deosebire de ei, eu iti pot da o data precisa (sper sa nu gresesc prea mult): cel tarziu pana in 4 aprilie 2057 toate autostrazile incepute vor fi terminate. Estimarea mea tine cont de incompetenta si hotia guvernarilor viitoare, dar pe tine asta nu te intereseaza, asa e?
  • +1 (1 vot)    
   In august (Duminică, 21 iulie 2019, 1:51)

   AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui relav

   Lotul 3 se poate deschide la 1 august daca se face receptia, lotul 4 pe 31 august. Depinde de disponibilitatea companiei de drumuri sa faca receptia si sa dea drumul la trafic in paralel cu terminarea unor lucrari in afara carosabilului, gen rigole.
  • +1 (1 vot)    
   Este bine (Duminică, 21 iulie 2019, 8:15)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui relav

   Este bine si firesc sa nu te intereseze problemele tehnice ale constructorului, dar nu este deloc bine sa nu te intereseze incompetenta si hotia guvernantilor.
   Din cauza acestei indiferente (care este din pacare foarte raspandita in Romania) se perpetueaza la conducerea tarii de aproape 30 ani o clica de corupti incompetenti cu toata sleahta lor. Astia sunt cauza situatiei in care ne aflam, nu numai cu infrastructura rutiera dar si cu cea feroviara si in general cu toate aspectele dezvoltarii acestei tari care ar fi meritat mai mult daca nu ar fi capusat-o mafia asta.
 • +7 (9 voturi)    
  Cele două tronsoane de autostradă care vor fi des (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 12:34)

  relav [utilizator]

  ....suntem multi cei care putem citi printre randuri..cand putem circula pe drumuri platite din greu cu bani nostri ,...stiti cand ?
 • +10 (10 voturi)    
  meh, nimic nou sub soare (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 13:19)

  ContHotnews [utilizator]

  haideti sa ne uitam insa la autostrazile existente, de ex, arad - timisoara. S-a economisit la ea asa de mult, incat dotarile de asistenta a masinilor la parasirea benzii de mers sunt inutile (lane keep assist).
  delimitarea din stanga a ultimei benzi (linia continua) este exact sub parapetul de siguranta, in loc de cativa zeci de cm distanta. cand va piui lane keep assistul, tu deja esti proptit in parapet.
  desigur, exces de zel al unor romani care trebuiau sa faca acel lucru ieftin, pai cum, altfel n-ar fi fost romanesc.
 • +9 (9 voturi)    
  sa construiasca si vreo 2 benzinarii (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 13:59)

  asadar... [utilizator]

  sa fim siguri ca putem sa strabatem cei 43 km fara sa ramanem in drum.
 • +9 (9 voturi)    
  Cele doua,ca si multe altele,..... (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 15:40)

  gigiN [utilizator]

  ...se numesc "tromboane de autostrada "!!!
 • +2 (6 voturi)    
  Cei 13 km rămași (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 17:37)

  nick24 [utilizator]

  ar trebui urgent dublați la 3 sau 4 benzi, peste tot unde e posibil
  DAR URGENT! Nu cu studii de fezabilitate, licitații, relicitații, refacerea studiilor de fezabilitate, expirarea avizelor de mediu, insolvența firmelor constructoare, etc.
  URGENT!
 • 0 (0 voturi)    
  Ce blocaje vor fi (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 23:22)

  Luptatorulpentrujustitie [utilizator]

  Va dati seama ce blocaje vor fi pe cei 13 km de autostrada lipsa!
 • 0 (0 voturi)    
  Stații de alimentare (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 23:49)

  Radu69 [utilizator]

  Dacă nu se schimbă nimic până la "inaugurare", o să fie foarte amuzant să mergi 200 și ceva de km (de la Sebeș până în apropiere de Timișoara) fără nici o benzinărie pe drum... iar toate benzinăriile de pe A1 (Sebeș - Sibiu) sunt niște containere amărâte de unde îți poți cumpăra sandwich-uri, țigări și băuturi ca le consumi la soare, în ploaie/frig ori - cel mai bine - au clair de la lune. Cam spartană autostrada asta...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by