Scandalul Lotului 3 din Autostrada Lugoj - Deva. Pro Infrastructura: „Orgoliul stupid și incompetența au creat un uriaș muzeu de autostradă de 43 de km” / Drulă (USR): ”Povestea miroase a șantaj și spăgi”

de Victor Cozmei     HotNews.ro


Nodul rutier de la Holdea
Foto: Captura YouTube
Lotul 3 din Autostrada A1 Lugoj - Deva nu a fost recepționat, Compania de Drumuri invocând probleme la lucrările executate de spaniolii de la Comsa. În schimb, Lotul 4 realizat de românii de la UMB a fost recepționat luni, însă acei 22 de km nu pot fi deschiși traficului pentru că nodul rutier de la Ilia ține de Lotul 3 nerecepționat. Asociația Pro Infrastructura acuză Compania de Drumuri că blochează inutil recepția lotului 3 pe care, susține ONG-ul, se poate circula în siguranță, iar eventualele probleme de execuție ar putea fi remediate chiar și sub trafic. Pro Infrastructura publică și poze realizate marți chiar de pe traseul Lotului 3.

„Prostia, nemernicia, orgoliul stupid și incompetența criminală au creat un uriaș muzeu de autostradă de 43 de km în România, țara cu șoselele cele mai periculoase din UE (96 morți la 1 milion locuitori în fiecare an). Pe toți cei 21 km ai sectorului Holdea-Ilia SE POATE CIRCULA ÎN DEPLINĂ SIGURANȚĂ, așa cum puteți vedea și din imaginile atașate surprinse astăzi din teren”, transmite Pro Infrastructura.

Asociația susține că eventualele lucrări nefinalizate și neînțelegeri între constructor și CNAIR pot fi soluționate în perioada următoare sub trafic. „În mod evident, autostrada este mult mai sigură decât DN68A: un drum cu gropi cârpite, foarte îngust și plin de viraje strânse”, scrie API.

ONG-ul amintește că actuala situație amintește de cazul lotului 3 al Autostrăzii A10 Sebeș Turda care a stat închis 8 luni de zile, deși era finalizat în mare parte, „tot din cauza disputelor surde dintre CNAIR și antreprenor”.Deputatul USR Cătălin Drulă, membru în Comisia de Transporturi din Camera Deputaților, a reacționat și el față de situația de pe Lugoj - Deva și acuză ministerul Transporturilor de circ și avertizează că „întârzierea deschiderii circulației este cel puțin iresponsabilitate”.

„Acești 43 de kilometri de autostradă sunt extem de importanți pentru România, ca parte din coridorul european Constanța-Nădlac. Practic, după deschidere am avea autostradă continuă de la Sibiu la Nădlac cu excepția unui sector de 9km din Lugoj-Deva lot 2 (cel cu vestitele tuneluri) care abia de o lună este în relicitare. Pe drumul național paralel DN7 și apoi DN68A se circulă îngrozitor în perioadele aglomerate și sunt numeroase accidente cu victime. Avem numeroase filmări de la sol și din drone care arată că autostrada este perfect circulabilă și sigură. Orice lipsuri și probleme ar exista (și întotdeauna există la o construcție de asemenea amploare), se rezolvă în lunile de după deschiderea traficului, de altfel există și un mecanism tehnic prevăzut special pentru asta - anexa la procesul-verbal de recepție a lucrărilor”, susține Drulă.

„Întârzierea deschiderii circulației este cel puțin iresponsabilitate. Dar mai degrabă corupție. Toată povestea miroase a șantaj și spăgi. Probabil nedate (cât/cui trebuie). La fel ca la Sebeș-Turda lot 3 unde autostrada a fost ținută 8 luni închisă, ca apoi (cu minime remedieri, mai mult de ochii lumii) să fie deschisă fără probleme. Cetățenii sunt pe ultimul loc în această mascaradă, deși din banii lor e construită autostrada. Îl întreb pe ministrul Cuc: cine răspunde de eventualele accidente de pe ultra-aglomeratul și nesigurul drum național în timp ce autostrada perfect folosibilă stă închisă?”, mai spune deputatul.Luni noapte, Compania de Drumuri anunța că Lotul 4 Lugoj – Deva de pe A1, cu o lungime de 22 km, între Șoimuș și Ilia, în județul Hunedoara, a fost recepționat, dar nu poate fi deschis circulației, din cauză că nu poate fi descărcat traficul întrucât nodul rutier de la Ilia ține de Lotul 3.

Recomandarea ca recepția să nu fie demarată pe lotul 3 a venit chiar din partea consultantului care a monitorizat șantierul, spun reprezentanții CNAIR, care au precizat pentru HotNews.ro că de-a lungul tronsonului au fost semnalate o serie de probleme, crăpături, fisuri și zone unde planeitatea carosabilului nu ar fi fost conformă.

În această situație, Antreprenorul spaniol (Asocierea S.C. Teloxim Con S.R.L. -COMSA S.A. - Aldesa Construcciones S.A.- Arcadis Eurometudes S.A.) a refuzat propunerea CNAIR de a recepționa ca obiect separat un sector care asigură accesul la bretelele rutiere de la Nodul Ilia, ceea ce ar fi permis deschiderea circulației între Nodurile Șoimuș și Ilia.

Autostrada Lugoj - Deva e în lucru încă din 2013 și cele două tronsoane erau așteptate să fie gata și acum un an când autoritățile de la drumuri își făceau planurile.

Cu cele două loturi deschise, șoferii vor putea practic circula de la Sibiu până la granița cu Ungaria de la Nădlac pe autostradă, mai puțin pe o porțiune de circa 13 km între Holdea și Margina.

Acolo va trebui realizat o secțiune de autostradă ce va conține o serie de tuneluri care să treacă prin dealuri, însă deși se știe de această situație de aproape șase ani, autoritățile de la drumuri abia au reușit la finalul lunii iunie să lanseze licitația pentru proiectare și construcție.

 • Lot 3 - 21,14 Km - intre Ilia si Holdea

Constructor: JV Teloxim Con SRL / Comsa SA / Aldesa Construcciones SA / Arcadis Eurometudes SA

Valoare contract: 579.92 milioane lei

Contract semnat pe: 1 august 2013

 • Lot 4 - 22,14 Km - între Șoimuș și Ilia

Constructor: JV SPEDITION UMB SRL / TEHNOSTRADE SRL

Valoare contract: 419.4 milioane lei

Contract semnat: 1 august 2013

---

VIDEO - Lotul 4 - Nodul rutier Șoimuș (Deva)Lotul 4 - „Dealul Liliecilor” - zona care a dat cele mai multe probleme constructorului:Lotul 3 - Ecoductele din zona Ohaba și nodul rutier de la Holdea:Imagini cu ultimele lucrări de la capătul nodului 3:


---

Două loturi măcinate de multe probleme încă de la început

Lotul 3 (21,14 km) și Lotul 4 (22,14 km) au fost contractate încă din 2013, dar au fost constant măcinate de probleme. Inițial acordul de mediu pentru toate loturile autostrăzii Lugoj - Deva a fost modificat substanțial chiar după încheierea contractelor, fapt ce a impus modificarea semnificativă pe alocuri a proiectării. Astfel, pe lotul patru - printre altele - a trebuit realizat un ecoduct la Brănișca, iar pe Lotul 3 două ecoducte în zona Ohaba.

Ulterior a fost o mare problemă legată de autorizația de construire. Mult timp constructorii s-au apucat de lucru fără ca autorizația să fie emisă, dar apoi în octombrie 2015 lucrările s-au oprit. Abia din martie 2017 s-a emis autorizația de construire și lucrările au fost reluate. Practic, timp de doi ani nu s-a mișcat nimic pe șantier...

Pentru Lotul 3 a mai fost și problema descărcării traficului la capătul vestic al acestuia, pentru că din proiect nodul rutier făcea parte din lotul 2, adiacent. Însă acolo, ca urmare a modificării proiectului inițial conform noului acord de mediu, autoritățile au reziliat contractul. Astfel, mult timp le-a luat autorităților de la drumuri să accepte și să realizeze formalitățile pentru un nou nod rutier la Holdea realizat de constructorul lotului 3.


Pe lângă aceste probleme, au existat și alte situații neplăcute întâlnite de constructori pe teren. Astfel, pe Lotul 4 constructorul a întâlnit pe traseul autostrăzii un cimitir, dar și o specie de lilieci protejată de lege ce a trebuit să fie monitorizată timp de un an și apoi să fie relocată.

Mai mult, tot pe Lotul 4, cele mai mari probleme s-au întâlnit în zona dealului Șoimuș, acolo unde autostrada practic taie o bună bucată din versant. În 2017 au început să apară primele alunecări serioase de teren.

Situația neclară a fost generată din cauza unui studiu de fezabilitate slab întocmit de către firma Diwi Consult, care nu avea deloc foraje geotehnice făcute pe deal, ci doar înainte și după acesta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13010 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  La piovra (Marţi, 13 august 2019, 13:39)

  ruskimushki [utilizator]

  bro.

  Copii fiind, faceam drumuri in nisipul din parc, asa cum ne-nvatau pe noi ca sta treaba in socialismul patriotic.
  Cand am plecat in 93 m-am dumirit: Romania era tara minciunii. An de an, venind in tara, ma lamuream si mai tare.

  #votatidancilasauunpapagaleacelasilucru
  #iohannismanancacopiiavemdovezidoarlahaznaua3
  #privitivarogguitzteve
  #numaarestatzimanumescdincasisunttatadefamilie
 • -8 (10 voturi)    
  xzxzxzx (Marţi, 13 august 2019, 14:08)

  solar [utilizator]

  ” Eroarea„ monumentală a intregii retele de autostrăzi din RO s-a produs o dată cu modificarea traseelor convenite pe plan european. S-a vrut cu orice preț legarea cat mai strânsă a intregii retele , a UNGARIEI cu Transilvania . Chestia e f f vizibilă si usor constatabilă dacă vrei sa o vezi asa cum e in realitate. Prima formă european convenită era mult mai practica, mai eficientă economic si cu mai putine costuri .Ea trebuia sa treacă prin BANAT spre OLTENIA . pe traseul Nâdlac -Arad - Timisoara - Resita - T.Severin- Craiova etc .Asa s-a dat câștig de cauză UNGARIEI si intereselor sale in TRANSILVANIA ! ”Aplicatia ” va da multă bătaie de cap Romaniei ...constructoare de autostrăzi, pe o perioadă de incâ 30 de ani cu toate implicatiile ce derivă de aici . Urmează traseul SIBIU - PITESTI un traseu mult mai dificil si costisitor decat tot ce s-a construit până acum , iar acest lucru putea fi evitat. Nu se poate. Intentiile au fost altele si SUNT INCĂ :
 • +1 (5 voturi)    
  Ca de obicei nu răspunde nimeni. (Marţi, 13 august 2019, 14:08)

  asavreau [utilizator]

  Lotizarea sa făcut după cum au vrut constructorii,nu pentru-ca un lot terminat să poată fi folosit prin racordare la rețeaua de drumuri existentă.
  • +4 (4 voturi)    
   Nu cred ca lotizarea s-a facut dupa constructori (Marţi, 13 august 2019, 14:49)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   Sau daca da, nu ar fi trebuit sa se faca asa. Nu ma auzit ca in alte tari sa se faca autostrada pe loturi de 10-20 km care duc de nicaieri pana nicaieri (si sa mai fie si inaugurate cu mare pompa de parca ar fi cine stie ce, autostrada transamerica). Ce ma intereseaza ca un lot de la Prundul de sus la Prundul de jos e gata? Ce trafic am acolo ca sa trebuiasca autostrada? Din cate stiu, in majoritatea tarilor se face autostrada in felul urmator: de ex. Nadlac - Craiova. O dau unui antreprenor, cu el fac contractul, stabilesc termnete, conditiile, garantia, penalitatile, in fine, tot ce trebuie ca sa fie un contract beton. Dupa aia, la termen vin si fac receptia pe INTREAGA autostrada. Si este treaba antreprenorului cine faca in realitate contructia, cu ce si cate firme discuta, pe mine nu ma mai doare capul, trebuie doar sa verifica ca a fost bine facuta si la termenul fixat.
 • +1 (1 vot)    
  Poate cineva explica va rog (Marţi, 13 august 2019, 14:31)

  LiviuX [utilizator]

  Relativ la Lotul 4 - Nodul rutier Șoimuș (Deva). Daca nu ma insel, cea suspendata e autostrada, cele de pe pamant fiind drumuri secundare, de mai mica viteza. Nu ar fi fost mai ieftin sa se faca autostrada pe pamant (structura de rezistenta mai mica nefiind suspendata, parapetii laterali ne mai fiind necesari, poate si alte cheltuiel mai mici) si sa se faca drumurile secundare suspendate (care nefiind autostrada nu mai necesita o structura de rezistenta sporita, parapeti laterali mai ieftini datorita vitezelor mai mici, etc.)? E corect ce spun?
  • +2 (2 voturi)    
   Eu n-am inteles cum se ajunge pe sensul... (Marţi, 13 august 2019, 15:38)

   mcris [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   ...din dreapta la Lotul 3 - min. 3:50. Este blocat de breteaua de sens opus, nu?
 • +5 (5 voturi)    
  Guvernare cretina (Marţi, 13 august 2019, 16:27)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Se fac cioturi de autostrada.
  Care se termina in camp.
  O tara de fraieri guvernată de un guvern cretin.
  In secunda doi de la marea inaugurare trebuia denisa toata conducerea CNADR si de la ministerul transporturilor.
  Nu doar un cap trebuie sa cadă!
  Rasi toti fraierii implicati in acest proiect.
  Prostie de manual!
  Guvernul se face ca ploua.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by