Lucrările la lotul Biharia - Borș (5,35 km ) din Autostrada A3 de lângă Oradea au demarat la începutul anului și ar putea fi gata în vara următoare, apreciază Asociația Pro Infrastructura care a publicat o înregistrare video realizată cu dronă în care este surprins avansul bun al șantierului. Peste graniță și vecinii unguri lucrează la propriul lor tronson de autostradă și au toate șansele să fie gata înaintea lotului din România.

A3 Biharia - BorsFoto: Captura YouTube

Asociația Pro Infrastructura a realizat pe 15 august o filmare din dronă cu tronsonul de 5,35 km ai Autostrăzii A3 între Biharia și granița cu Ungaria, imagini surprinse într-o zi liberă motiv pentru care utilajele apar parcate în șantier.

„Cei de la Trameco (Selina) au avansat foarte bine în ultimele săptămâni, atât pe partea de terasamente, cât și la structurile nodului Biharia și la pasajul peste calea ferată Satu Mare-Oradea. În acest ritm, sunt șanse bune ca autostrada să fie gata în vara lui 2020, asta dacă și responsabilii din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere vor achita rapid facturile emise de constructor”, notează Asociația Pro Infrastructura.

„Ciotul” de autostradă de lângă Oradea va fi practic a doua conexiune a României cu rețeaua europeană de autostrăz și urmează a se conecta cu Autostrada M4 din Ungaria. Cu toate acestea, tronsonul din țara vecină, aflat în prezent în lucru, are toate șansele să fie gata mai devreme, la începutul anului 2020.

De precizat, totuși, că în repetate rânduri Ministrul Transporturilor a promis că tronsonul Biharia - Borș va fi dat în folosire la finele anului 2019, lucru ce pare greu de realizat.

  • A3 Biharia - Borș

Lungime: 5,35 km

Constructor: Trameco SA

Valoare: 28,5 mil. euro (fără TVA)

Contract semnat în: decembrie 2018 (lucrări efective începute din martie 2019)

Termen de finalizare (contractual): 15 luni pentru execuția lucrăilor (Q2/Q3 2020)

Pe de altă parte, Pro Infrastructura atrage atenția că bucățile din A3 în continuare până la Suplacu de Barcău sunt în întărziere cu licitații lansate încă din august 2017.

„Sectorul Biharia-Chiribiș este încă în contestații, după o serie de decizii neinspirate ale celor din CNAIR. Pe segmentul Chiribiș-Suplacu de Barcău contestațiile s-au finalizat deja de două luni, dar semnarea contractului cu noul antreprenor (Construcții SA) se lasă așteptată. Pe cele trei tronsoane scoase la licitație în 20.03.2019, însumând aproape 56 km între Suplacu de Barcău și Nădășelu, depunerea ofertelor a fost amânată... din nou... pentru că oficialii CNAIR nu au fost în stare să răspundă clarificărilor cerute”, scrie API.

„Ultimele două loturi nelicitate (secțiunea Poarta Sălajului-Nușfalău, 41 km, care conține și tunelul Meseș în apropiere de Zalău) sunt tot în aer, deși promisiuni pentru pornirea achiziției publice datează de mai bine de doi ani!”, mai atrage atenția API.