Lotul 1 al autostrăzii de centură (A0) sud a Capitalei a fost contractat, luni, cu turcii de la Alsim Alarko pentru circa 177 de milioane de euro. Lotul 1 are o lungime de circa 17 km, pornește de la Autostrada A2 și ajunge în apropiere de Jilava de unde se continuă cu Lotul 2 (16,3 km) contractat în martie cu aceeași firmă turcească. Ultimul tronson din A0 Sud, Lotul 3 de 18 km, a fost contractat în aprilie. Astfel, Capitala are în momentul de față o nouă variantă ocolitoare în lucru la nivel de autostradă pe partea de sud, o nouă autostradă în lungime de circa 52 de km care va uni A1, DN6, DN5, DN4 și A2. Ministerul Transporturilor a semnat, luni, contractul pentru cei 17 kilometri ai Lotului 1 al Autostrăzii de Centură Bucureşti Sud (A0 Sud) cu firma turcească Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AS. Valoarea Contractului este de 830 milioane de lei fără TVA (circa 177 de milioane de euro), iar durata totală a lucrărilor va fi de 42 de luni (12 luni proiectare, 30 de luni execuție), cu o garanție de 5 ani.
Lotul 1 prevede două sectoare: Sector 1 în lungime de 700 de metri (Km 52+070 – Km 52+770) aferent Centura Nord și Sector 2 în lungime de 16,23 km (Km 52+770 – Km 69+000) aferent Centura Sud.
Lotul 2, adiacent, care începe în zona Berceni-Jilava (vezi harta de mai jos),
a fost contractat în luna martie tot cu turcii de la Alsim Alarko pentru circa 162 milioane de euro pentru cei circa 16,3 km.
Lotul 3, care are o lungime de 18 km și ajunge de la Clinceni până dincolo de intersecția cu A1 din zona Ciorogărla
a fost semnat în aprilie cu asocierea Aktor - Euroconstruct Trading pentru circa 180 de milioane de euro.
Proiect: autostrada de centură a Capitalei - A0 - semi-inelul sudicLungime: 52 km
Cost: 519 mil. euro
Lotul 1
Proiect: A2-CF 902 (aproape de Jilava)Lungime: 17 km
Cost: 177 mil. Euro
Constructor: Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AS
Stadiu: contractat pe 26 august 2019
Început în: licitația începută în iulie 2017
Termen de finalizare: 12 luni pentru proiectare și 30 de luni pentru desfășurarea lucrărilor, odată ce va fi emis ordinul de execuție după semnarea contractelor
Lotul 2Proiect: CF 902 - DN6Lungime: 16,3 km
Cost: 162 mil. Euro
Constructor: Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AS
Stadiu: contract semnat pe 9 martie 2019
Început în: licitația începută în iulie 2017
Termen de finalizare: 12 luni pentru proiectare și 30 de luni pentru desfășurarea lucrărilor, odată ce va fi emis ordinul de execuție după semnarea contractelor
Lotul 3Proiect: DN6-A1Lungime: 18 km
Cost: 180 mil. Euro
Constructor: Asocierea Aktor - Euroconstruct Trading
Stadiu: contract semnat pe 14 aprilie 2019
Început în: licitația începută în iulie 2017
Termen de finalizare: 12 luni pentru proiectare și 30 de luni pentru desfășurarea lucrărilor, odată ce va fi emis ordinul de execuție după semnarea contractelor
HARTĂ INTERACTIVĂ - Pe unde trece A0 Sud, unde sunt nodurile rutiere și parcările:
>> Click pe traseu pentru informații despre loturi
>> Click pe nodurile rutiere sau pe parcări pentru informații
>> Consultă "LEGENDA" hărții de pe butonul ">>" din colțul stânga-sus
E jale ce constructori s-au ales: Aktor s-a târât efectiv cu autostrada A3 la intrarea în București, acum se târăște cu autostrada A10 pe Alba Iulia-Aiud. Alsim Alarko sunt niște turci care se laudă cu niște chestii destul de mărețe la ei acasă, dar aici nu au de fapt mai nimic și va trebui să subcontracteze; dacă au probleme de cash-flow ca turcii ceilalți care ne-au pierdut 3 ani pe centura Bacăului, va fi relicitare și pierdere de timp pe o bucată critică (DN5-A1). Așa că ținem degetele încrucișate.
Și totuși bine că s-au ales, că n-am așteptat prea mulți ani să dea ăia faliment sau să se schimbe economia într-atât cât să nu mai fie valabilă oferta inițială. Dar-ar Domnul să-i vedem și la lucru.
Idi0ts !
Deocamdata, propaganda electorala.
Probabil nu ai fost niciodata in Turcia, dar daca vei avea curiozitatea sa mergi, vei vedea ca sunt si mult mai muncitori decat noi si mai seriosi.
- nr. ofertanți pentru fiecare procedură.
https://pics.me.me/is-this-an-out-of-season-april-fools-joke-37506041.png
Când ai o bucată și cu exproprieri făcute, și cu autorizație de construire, și fără utilități pe traseul autostrăzii, cu avans achitat, se cheamă că există front de lucru și că se poate începe și construcția. Dar termenul contractual pentru partea de construcție începe să curgă realmente abia după ce statul predă constructorului _tot_ amplasamentul _fără sarcini_ (adică fără utilități, cu toate autorizațiile). Asta se întâmplă de obicei abia spre finalul contractului. De aceea nici nu se pot aplica cine știe ce penalități celor care întârzie contractele: statul nu a predat tot amplasamentul. La fel, dacă pe parcurs CNAIR nu plătește lucrările certificate și facturate, constructorul se poate demobiliza și muta oamenii pe alte proiecte. Și la ce constructori sunt, chiar o să depindă de plata la timp a facturilor.
Deci curgerea contractului depinde foarte mult de statul român, așa-numitul „partener serios”. Cât de serios va fi, vom vedea.
De ce? De ce? De ce?
???
În lucru? Poate pe hârtie, că NU S-A DESCHIS NICIUN ȘANTIER!
Oricum centura va fi gata pe bucățele, care nu vor uni nimic pt început.
Decât deloc ca pe Pitești -Sibiu...
Chiar așa, când vor fi gata Pitești -Sibiu și tunelul pt urși și centura București? Ca să fie Constanță- Nădlag, terminat complet? 2030, 2035 sau 2040?