Șapte companii românești de specialitate au depus oferte în cadrul licitațiilor publice pentru întocmirea studiilor de fezabilitate pentru modernizarea a 44 stații de cale ferată, printre care Satu Mare, Baia Mare, Târgu Jiu sau Mangalia. Cele 44 stații de cale ferată sunt incluse în programul “Modernizarea a 47 de staţii de cale ferată”. Valoarea financiară estimativă pentru elaborarea studiilor de fezabilitate este de 16,5 milioane de lei, fără TVA.

Gara din Satu MareFoto: CFR Infrastructura

Procedurile de licitații organizate de sucursalele regionale de cale ferată Cluj, Craiova, Galați și Constanța pentru cele 24 de stații de cale ferată - Satu Mare, Baia Mare, Jibou, Dej Călători, Beclean pe Someş, Valea lui Mihai, Carei, Salonta, Târgu Jiu, Alexandria, Caracal, Filiaşi, Roşiori Nord, Piatra Olt, Râmnicu Sărat, Adjud, Comăneşti, Făurei, Tecuci, Mărăşeşti, Mangalia, Neptun (Hc), Costineşti Tabără și Ciulniţa -, aflate pe raza judeţelor Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Olt, Dolj, Teleorman, Buzău, Bacău, Brăila, Galaţi, Vrancea, Constanţa şi Călăraşi se află în etapa de evaluare a ofertelor tehnice, potrivit unui comunicat CFR, citat de Mediafax.

Ofertele depuse în cadrul procedurilor de licitații organizate de sucursalele regionale de cale ferată București și Iași pentru cele 12 de stații de cale ferată - Târgoviște, Ploiești Vest, Sinaia, Bușteni, Videle, Titu, Suceava Nord, Pașcani, Vatra Dornei Băi, Verești, Dolhasca și Gura Humorului (Oraș) - aflate pe raza judeţelor Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Iași și Suceava, au fost evaluate din punct de vedere tehnic, în prezent fiind în evaluare ofertele financiare.

Sucursala Regională CF Brașov a finalizat procedura de licitație publică și a încheiat contractul, în valoare de 2.670.000 lei, cu societatea Consis Proiect SRL București, care va elabora 8 studii de fezabilitate pentru stațiile Miercurea Ciuc, Făgăraș, Sebeș Alba, Gheorghieni, Reghin, Aiud, Teiuș, Războieni aflate pe raza județelor Harghita, Brașov, Alba, Mureș.

Pentru stațiile Băile Herculane, Petroșani, Orșova, aflate pe raza județelor Caraș-Severin și Hunedoara, Sucursala Regională CF Timișoara a relansat, în data de 12 septembrie a.c., procedura de licitație publică pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, la prima procedură nefiind depusă nicio ofertă din patea agenților economici de specialitate.

Proiectul, parte integrantă a Programului Operaţional Infrastructură Mare, este inclus în bugetul CFR SA, la capitolul fonduri externe nerambursabile, și a fost lansat începând cu luna mai, de cele opt sucursale regionale de cale ferată – București, Craiova, Timișoara, Cluj, Iași, Brașov, Galați și Constanța.

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA - companie care administrează infrastructura feroviară publică - desfăşoară o activitate de interes public şi contribuie la libera circulaţie a persoanelor, mărfurilor şi a bunurilor în interiorul ţării şi peste graniţă, în condiţii ecologice, eficiente şi de siguranţă.