Pentru 2020 Ministerul Transporturilor are un buget propus de circa 11,8 miliarde de lei, mai mic decât alocările din anii anteriori. Mai trebuie precizat că acum în cadrul Ministerului Transporturilor au fost mutate și Comunicațiile. De remarcat totuși că sumele totale propuse sunt una, iar cât de mult reușește să cheltuiască în realitate un minister e altceva. În anii anteriori de obicei Transporturile reușeau să cheltuiască mult mai puțin decât aveau la dispoziție, o „constantă” care totuși în 2019 nu s-a mai repetat, conform datelor din proiectul de buget pe 2020.

Bugetul Transporturilor vs anii anterioriFoto: Hotnews

Bugetul propus pentru Ministerul Transporturilor pe anul 2020 este de aproape 11,8 miliarde de lei, mai mult decât cei 11,7 miliarde de lei propuși inițial pe 2019, dar mai puțin decât alocarea finală de circa 13,1 mld de lei.

Trebuie însă precizat că acum Ministerul Transporturilor include și fostul Minister al Comunicațiilor (în 2019 a avut un buget inițial propus de 0,26 mld lei), astfel încât în realitate banii propuși sunt mult mai puțini.

Deși alocarea bugetară propusă pentru Transporturi e mai mică decât toate alocările din alți ani, mai important de amintit este de fapt cât a reușit Ministerul Transporturilor să și cheltuie. Astfel, deși anul 2019 apare ca o excepție, constant cheltuielile realizate sunt mai mici decât bugetul alocat, iar în ultimii ani valoarea totală a plăților efectuate a scăzut mereu.

Astfel, conform proiectului de buget pe 2020, Guvernul indică faptul că Transporturile au reușit în 2019 să cheltuiască circa 11,4 miliarde de lei (execuția preliminată), în timp ce datele din anii anteriori arătau cum Transporturile nu au reușit mai niciodată să se apropie atât de mult să cheltuiască tot bugetul pus la dispoziție la începutul anului.

Spre exemplu, în 2018 Transporturile au avut alocate inițial 9,2 miliarde de lei, dar a reușit să cheltuiască doar 7,5 miliarde. Mai mult, în 2017 a avut o alocare de 13,7 mld lei, dar a reușit să cheltuiască doar 8,2 miliarde de lei.

Datele din tabelul de mai jos provin din proiectele de buget publicate de Ministerul de Finanțe acum și în anii trecuți: