Metrorex confirmă că există o datorie de circa 147 de milioane de lei către Alstom Transport SA pentru serviciile de reparații din ultimul an și că negociază în prezent prelungirea acordului de mentenanță pentru încă un an, în condițiile în care la 31 decembrie expiră actualul acord cadru de 15 ani pentru mentenanță. Directorul Alstom a precizat, însă, că firma sa nu va semna un nou acord dacă nu se rezolva problema datoriilor.

Peronul statiei de metrou VictorieiFoto: Hotnews

„De pe 1 ianuarie, dacă nu se semnează un nou acord, vom opri lucrul”, declară directorul Alstom, Gabriel Stanciu, care spune că firma sa a depus o ofertă pentru prelungirea cu un an a acordului de mentenanță semnat în trecut pe 15 ani.

Condiția? Metrorex să-și plătească datoria de 150 de milioane de lei. „Dacă noi ne oprim din lucru asta înseamnă oprirea transportului public cu metroul în București. Am acoperit până acum costurile din împrumuturi. Nu știu câte alte companii pot duce din banii proprii un an de lucru fără a fi plătite”, spune directorul Alstom.

Metrorex recunoaște că are datorii de circa 147 de milioane de lei către Alstom și spune că face demersuri pentru rezolvarea situației, dar și că se negociază prelungirea actualului acord de mentenanță pentru încă un an.

„Avand în vedere imposibilitatea obiectivă de organizare a unei proceduri competitive, la o dată care să permită derularea și finalizarea acesteia anterior datei de 31.12.2019, data la care expiră contractul actual și în scopul de a asigura condițiile reglementate pentru operarea transportului de călători cu metroul, la nivelul Metrorex a fost aprobată aplicarea unei proceduri de negociere fără invitație la o procedură concurențială de ofertare”, explică Metrorex.

Astfel, Metrorex notează că a publicat un anunț în SEAP și în JOUE „prin care și-a exprimat în mod transparent intenția de a încheia cu prestatorul actual (Alstom Transport) un contract pentru asigurarea serviciilor de mentenanță a materialului rulant începând cu data de 01.01.2020, pânâ la finalizarea unei proceduri competitive, respectiv pe o perioadă estimată de maxim un an”.

Metrorex spune că Alstom a depus o ofertă și că la acest moment sunt în derulare negocieri pe marginea ofertei depuse.

„Referitor la obligațiile de plată restante înregistrate de Metrorex către Alstom Transport S.A. a serviciilor realizate, în total de 147.308.912 lei, acestea se confirmă. Obiectivul principal al Metrorex este transportul călătorilor în condiții de siguranță, iar în acest sens, Metrorex face demersuri pentru identificarea soluțiilor și rezolvarea acestei situații”, susține compania.