Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, transmite, în răspunsul la interpelarea deputatului PNL Ioan Bălan,că linia de cale ferată Suceava-București nu are momentan finanțare europeană, iar construirea Autostrăzii Unirii din fonduri europene nu este posibilă în prezent. Boloș detaliază că în prezent în Programul Operațional Infrastructura Mare până în 2020 este contractată documentația tehnică pentru sectorul Tg. Mureș - Tg. Neamț, iar tronsonul Tg. Neamț - Iași - Ungheni este, deocamdată, prevăzut a fi realizat prin Parteneriat Public Privat.

A8 Tg Mures - IasiFoto: Hotnews

Ministrul Marcel Boloș, într-un răspuns adresat deputatului PNL de Suceava Ioan Bălan, a precizat că finanțarea construcției cu fonduri nerambursabile în cadrul POIM a „Autostrăzii Unirii” (n.r A8 Tg. Mureș - Iași) nu este posibilă în condițiile din prezent.

"În privința finanțării pentru Autostrada Unirii, la această dată, prin POIM 2014-2020 este contractată doar pregătirea documentației tehnice aferente proiectului de infrastructură rutieră "Autostrada Târgu Mureș-Târgu Neamț". În ceea ce privește tronsonul Târgu Neamț- Iași- Ungheni, la această dată finanțarea proiectului (inclusiv pregătirea), este prevăzută a se realiza prin parteneriat public-privat. În concluzie la această dată, finanțarea Autostrăzii Unirii în cadrul POIM nu este posibilă, în condițiile legislației actuale, iar finanțarea în cadrul următoarei perioade de programare depinde de modificarea legislației, de rezultatele studiului de fezabilitate și de alocarea financiară disponibilă", a punctat ministrul Fondurilor Europene.

În ceea ce privește drumul expres Suceava-Ploiești, ministrul Fondurilor Europene a informat că sunt în implementare proiecte de elaborare a documentației tehnico-economică pentru toate sectoarele drumului, toate tronsoanele având finanțare aprobată în cadrul POIM.

"Cu privire la finanțarea liniei de cale ferată Suceava-București, vă informăm că la această dată nu sunt depuse cereri de finanțare pentru sectoarele de cale ferată aferente tronsonului Suceava-București. Au fost eliberate de Organismul Intermediar de Transport avize de principiu pentru fundamentarea finanțării proiectelor aferente cadrului financiar 2014-2020, respectiv pentru studiile de fezabilitate Pașcani-Dărmănești, Dărmănești-Vișcani, Roman-Iași, Focșani-Roman, Ploiești Triaj-Focșani", a mai menționat Boloș.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat că nu există risc de dezangajare pentru fondurile alocate axelor prioritare de transport, respectiv Axa Prioritară 1 și Axa Prioritară 2 din cadrul POIM 2014-2020.