Autostrada „Unirii” A8 Tg. Mureș - Iași nu va beneficia de fonduri europene în următorul program operațional 2021-2027, conform deputatul USR Cătălin Drulă, membru în Comisia de Transporturi din Parlament. Informațiile provin dintr-un draft al programului pe care Guvernul l-a discutat cu partidele politice, iar în el doar două mari proiecte de infrastructură vor beneficia de fonduri europene nerambursabile.” Situația este foarte gravă și ar trebui, în primul rând, ca guvernul să o prezinte cu onestitate cetățenilor”, spune Drulă.

A8 Tg Mures - Iasi - UngheniFoto: Hotnews

„Premierul Orban tocmai a evitat abil într-o conferință de presă să recunoască că nu vom avea fonduri europene pentru construcția autostrăzii Tg. Mureș-Iași. Un reporter a întrebat corect (citez aproximativ) “având în vedere scăderea fondurilor europene pentru infrastructură rutieră în noul buget al UE, precum și alocarea unei mari părți către finalizarea proiectelor deja în curs, care sunt proiectele noi pentru care mai rămân bani?” Ludovic Orban a evitat să răspundă și a recitat un punctaj despre Masterplan-în-sus, Masterplan-în-jus”, spune Drulă.

Deputatul USR, membru în comisia de Transporturi din Camera Deputaților, prezintă un extras cu informații care ar proveni dintr-un draft al programului operațional pe care Guvernul îl discută cu partidele pe tema viitorului buget al UE.

Conform informațiilor publicate de deputatul USR, singurele proiecte de infrastructură care ar urma să fie realizate cu fonduri europene nerambursabile sunt: autostrada Ploiești - Buzău și modernizarea căii ferate Arad - Timișoara.

„ATÂT. Alte proiecte, cum ar fi autostrada Tg. Mureș-Iași nu au finanțare și nu sunt prevăzute în proiectul de Program Operațional. Situația este foarte gravă și ar trebui, în primul rând, ca guvernul să o prezinte cu onestitate cetățenilor și, în al doilea rând, să se lupte cu cerul și pământul la Bruxelles ca să obținem un buget mai mare pentru dezvoltarea de infrastructură rutieră”, spune Drulă.

Deputatul USR spune că e nevoie ca Guvernul să lupte pentru „obținerea de finanțare pentru autostrăzi și aici fondurile europene sunt absolut esențiale. Dacă alocările și limitările rămân ca în propunerea de astăzi de pe masa UE pentru România e o nenorocire.”

Drulă mai atrage atenția că e nevoie și de reformarea instituțiilor care se ocupă de dezvoltarea autostrăzilor. „Deja au trecut luni de zile de când avem acest guvern și nu se clintește nimic la CNAIR, CFR, CNAB. Dacă tot așa ca în ultimii 10 ani sperăm să facem infrastructură, ne mințim singuri”, spune deputatul.

România ar putea primi în noul buget UE pentru infrastructură mai puțin de jumătate decât a avut alocat până acum

Conform informațiilor prezentate care ar proveni din draftul viitorului program operațional pe infrastructură pentru perioada 2021 - 2027, România ar urma să primească de la UE doar 4 miliarde de euro, din care doar 2,6 mld euro să fie din Fondul de Coeziune și 1,4 mld euro din Fondul de Dezvoltare Regională. La această sumă, în cadrul Programului Operațional, contribuția din bugetul național au urma să fie 3,9 mld euro.

În actualul exercițiu financiar al UE, Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014 - 2020 beneficiază de o alocare financiară de cca. 10,8 mld. Euro, din care:

- 6,94 mld. Euro Fond de Coeziune

- 2,28 mld. Euro Fond European de Dezvoltare Regională

- 1,62 mld. Euro Cofinantare