Montarea de noi parapete metalice și din beton, precum și continuarea instalării de atenuatori metalici de impact pe șosele sunt câteva dintre obiectivele Companiei de Drumuri parte din Strategia Siguranței Rutiere pe 2020. Printre alte măsuri, CNAIR dorește să extindă folosirea parapetelor cu role, dar și achiziționarea de separatoare elastice cu cabluri pentru drumuri naționale. Ca proiect pilot, CNAIR vrea să realizeze un „drum partitură” (drum muzical) cu benzi rezonatoare care să transforme marcajul rutier în melodii celebre precum „Ciocârlia” sau „Drumurile noastre” atunci când mașinile circulă pe ele.

Drumuri Muzicale pe Top GearFoto: Captura YouTube

Într-o prezentare publicată pe site-ul oficial, Compania de Drumuri prezintă succint câteva din obiectivele propuse pentru anul 2020 pentru a spori siguranța circulației rutiere pe drumurile naționale și autostrăzi. Descarcă de aici Strategia pentru Siguranța Rutieră pe 2020. (.ppt, ~10Mb)

Printre măsurile care vor fi continuate, după ce au fost aplicate cu succes în anii trecuți, se numără și continuarea instalării de parapete din beton și parapete metalice, dar și de atenuatori metalici de impact în anumite puncte.

Totodată, CNAIR are în plan și demararea achizițiilor pentru două tipuri noi de parapete: parapetele elastic pe cabluri și parapete cu rulouri, ambele testate în cadrul unor proiecte pilot până acum.

---

Proiecte pilot: Roboței de avertizare și Drumuri Partituri

Pentru anul 2020, CNAIR ar vrea să implementeze cel puțin alte două proiecte pilot.

Unul se numește „Roboțelul Ghid de Avertizare” și presupune achiziția de roboței de ghidare în zona sectoarelor periculoase din punct de vedere al siguranței rutiere.

Al doilea proiect se numește „Drumurile Partituri – Respectarea vitezei, încântarea sufletului”.

„Obiectivul acestui proiect va consta în transformarea unor melodii celebre (ex: Ciocârlia și Drumurile noastre) în partituri din marcaje rutiere. Proiectul va necesita colaborarea cu o Universitate de muzică din România”, se arată în document.

Practic, prin acest proiect CNAIR va încerca realizarea în România a celebrelor „drumuri muzicale” deja testate și în alte țări precum Danemarca, Olanda, Japonia, Statele Unite, Coreea de Sud, Ungaria sau Indonezia.

„Drumurile muzicale” se folosesc de marcaje rezonatoare realizate în asfalt care, atunci când sunt traversate de un vehicul la o anumită viteză, răsună diferit și pot „interpreta” diferite melodii - exemple video mai jos.