Un clip video filmat dintr-o mașină și care arată cum un utilaj de deszăpezire aruncă zăpada de pe un sens pe altul al Autostrăzii Soarelui A2 a fost postat pe Facebook și a devenit viral în ultimele zile. Totuși, Compania de Drumuri a reacționat și a explicat ce se întâmplă în realitate în imagini și de ce nu este greșită manevra surprinsă pe video.

Deszapezire pe A2Foto: captura facebook
  • Astfel, potrivit CNAIR, tronsonul de autostradă ce apare în filmare era la momentul respectiv închis circulației publice, astfel încât șoferii - printre care și cel care a filmat - nu aveau ce să caute în acel moment acolo.
  • Mai mult, Compania precizează că utilajul de deszăpezire arunca zăpada de pe un sens pe celălalt pentru că normele de deszăpezire spun că atunci când este vânt, „zăpada NU va fi îndepărtată în sens contrar vântului.”

Redăm mai jos explicația oficială de la CNAIR:

„Intervenția autoutilajelor de deszăpezire ale D.R.D.P. Constanța se desfășoară în conformitate cu prevederile ”Ghidului privind prevenirea și combaterea lunecușului și a înzăpezirii drumurilor publice, emis în baza Deciziei nr.9 a CNAIR S.A. /07.01.2009”.

În conformitate cu Ghidul menționat,

“În cazul în care drumul este supus acțiunii unui vânt lateral puternic, zăpada NU va fi îndepărtată în sens contrar vântului.”

În cazul intervențiilor efectuate pe autostradă, aruncarea zăpezii de pe o cale pe alta se face numai atunci când tronsonul de autostradă este închis circulației publice.

Imaginile publicate pe Facebook demonstrează, încă o dată, indisciplina unor participanți la trafic care au încălcat restricțiile impuse, intrând pe un tronson de autostradă închis circulaței publice în scopul realizării activității de deszăpezire, punând în pericol atât siguranța personală, cât și a personalului care participă la intervenția pentru deszăpezire.”