Cei 17 km de pe Lotul 1 al autostrăzii A10 Sebeș - Turda se numără printre secțiunile pe care autoritățile speră să le finalizeze și să le deschidă în 2020, însă șansele pentru o inaugurare sunt în realitate destul de mici. O filmare recentă din dronă arată totuși că șantierul e încă departe de a fi gata, iar la nodul rutier complex de la Sebeș, acolo unde se intersectează A10 cu A1 și DN1, încă mai e de lucrat. Ba mai mult, într-o vizită recentă pe tronson, ministrul Transporturilor a dat peste o altă problemă: stâlpi de electricitate care n-au fost relocați și sunt pasați de la o entitate la alta.

Nodul rutier de la Sebes intre Autostrazile A10 si A1 si DN1Foto: Captura YouTube
  • Șansele de finalizare în 2020 sunt pur teoretice, în condițiile în care nodurile rutiere de la capete Alba Iulia Nord și Sebeș sunt departe de finalizare, iar mobilizarea constructorului în ultimul an a fost execrabilă. Și aici diferența dintre stadiul fizic și cel financiar este de aproximativ 15%, adică undeva la 100 de milioane de lei neplătiți de CNAIR”, nota Asociația Pro Infrastructura la final de 2019. Mare lucru nu s-a schimbat de atunci.

Într-o vizită făcută săptămâna trecută pe șantier, ministrul Transporturilor Lucian Bode a dat peste o altă problemă: doi stâlpi de curent care încă nu au fost relocați pentru că nu au fost făcute exproprierile pentru ei, deși contractul a fost semnat în 2014 și trebuia să fie gata în doi ani.

Imagini demne de scenetele lui Caragiale”, nota Pro Infrastructura imediat după vizita din șantier. „Într-un stat normal la cap exproprierile erau rezolvate în câteva săptămâni, însă Ministerul Transporturilor, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Transelectrica preferă să joace un ping-pong penibil de tipul "este treaba ta să faci exproprierea; ba nu, este treaba ta", explica asociația.

O nouă filmare din dronă arată exact în ce stadiu este nodul rutier de la Sebeș, parte din contractul pentru Lotul 1 A10 Sebeș - Turda:

Nodul rutier de la Sebeș este cea mai complexă lucrare de pe acest lot - presupune multiple rampe și pasaje care să unească autostrada A10 cu autostrada A1, dar și cu drumul național DN1 în zona Lancrăm.

Nodul rutier de la Sebeș este al doilea nod rutier de acest tip din țară, cu un astfel de grad de complexitate. Primul a fost cel din celălalt capăt al A10, din zona Turda, unde lotul 4 al autostrăzii Sebeș - Turda s-a racordat la A3 Câmpia Turzii - Gilău și la drumul național DN1 din zonă.

Viitorul nod rutier A1-A10-DN1 - o captură din harta proiectelor realizată de către Aosciația Pro Infrastructura (poate fi accesată aici) cu traseul A10 și intersecția cu A1 și DN1:

A10 Sebes - Turda - Lotul 1 - 17 km - de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)

Valoare: 541.739.137 lei

Constructor: Impresa Pizzarotti

Contract: Semnat pe 14 noiembrie 2014

Termen de finalizare (contractual): Octombrie 2016

Deschidere posibilă: final 2020 / Q1 2021

Stadiu fizic / stadiu financiar (februarie 2020): 83,5% / 70%