"Având în vedere că Romania se situează pe ultimele locuri din Europa privind siguranța rutieră, prin înregistrarea unui număr sporit de accidente grave soldate cu victime, CNAIR are numeroase inițiative și proiecte pilot preluate din experiența altor țări cu rezultate pozitive în siguranța circulației, pentru a putea reduce numărul de accidente rutiere. Astfel, în Consiliul Interministerial de Siguranță Rutieră a fost prezentată în luna februarie o idee privind implementarea unei soluții pentru asigurarea unei distanțe de siguranță între autovehicule, atunci când acestea se deplasează în coloană pe drumuri de mare viteza", transmite CNAIR.
Soluția presupune trasarea unor săgeți executate din marcaje rutiere cu o distanță între ele de 75-100 metri, pe care participanții la trafic trebuie să o respecte pentru a micșora riscul de ciocnire între autovehicule atunci când vehiculul din față frânează.
Aceste marcaje vor fi presemnalizate cu indicatoare rutiere care indică participanților la trafic distanța de siguranță necesară. Indicatoarele vor fi amplasate la o distanță aproximativă de 500 metri unul de celălalt.
„Pentru implementarea acestei soluții, CNAIR a promovat la ASRO (ASOCIAȚIA DE STANDARDIZARE ROMANIA) machetele panourilor de semnalizare în vederea introducerii acestora în standardele românești de siguranța circulației. După aceea, vor fi demarate consultări tehnice și avizări cu Poliția Rutieră în vederea implementării pe teren a lucrărilor necesare”, mai informează Compania.
Proiectul face parte dintr-un pachet de măsuri care răspund politicilor Uniunii Europene de creştere a siguranţei pe reţeaua de transport rutieră din statele membre.
„Este un proiect pilot care are rolul de a identifica măsurile care să determine desfășurarea transportului rutier în siguranță. Se are în vedere consultarea opiniei publice printr-o mediatizare și o informarea riguroasă a participanților la trafic. În final, în funcție de rezultatele obținute privind reducerea numărului de accidente, proiectul poate fi promovat pentru legiferare în cadrul OUG 195 (LEGEA CIRCULAȚIEI RUTIERE)”, mai declară Compania.
https://www.youtube.com/watch?v=05sRd6B1hBc
Marcajele aceste se numesc "Keep apart two chevrons".
Daca ai 2 săgeți fata de cel din fata iar cineva te depășește și intra pe banda ta, atunci te afli la doar o săgeată de noul venit. Este necesar sa încetinești.
Ar trebui sa lași patru săgeți ca sa dai posibilitatea altuia sa intre în fata ta, total regulamentar. Prea mult. Impractic.
Se ajunge la situații ridicole când niște smecheri tot intra înaintea ta și tu mereu trebuie sa încetinești deoarece tu ai obligația sa păstrezi distanta regulamentara (doua săgeți) fata de cel din fata.
In rest, exista lege si cu limita de viteza, tot ca sa nu faci accidente, dar cine o respecta? Vor respecta berbecii cu bolizi de sute de cai care baga 200+ pe autostrada indicatiile sagetilor?
Sa vedem cum se implementeaza asta in Romania...unde toti cretinii pe autostrada se pun in spatele tau la 2m si 160km/h...si iti dau flashuri sa te dai...ca el este smecher si se grabeste.
In alte tari, esti pe un drum secundar de 90km/h, daca ala din fata merge cu 90km/h ( indicat e sa se mearga cu viteza apropiata de viteza maxima ), NU il depasesti, ci mergi la o distanta respectabila de el. Depasesti doar la nevoie, cand cel din fata merge mult prea incet. In felul acesta, sansa de accidente scade dramatic.
Le noi, unde pe drumuri de 90km/h se merge si cu 150km/h, si in medie 110-120 km/h, normal ca la unul care merge legal se uita toti chioras si incearca sa il depaseasca, apoi se "fac" intre ei.
La noi masinile nu pot merge una dupa cealalta, la distante de sute de metri, ca in alte tari, indiferent de cati cai au, fiindca pus si simplu ne lipseste cultura condusului, suntem disperati sa depasim, ne grabim "by default", chiar si cand mergem sa ne relaxam la munte.
Pentru 5-10 minute in plus, la un drum de 1..2h, ne asumam riscuri enorme, atat pentru noi cat si ceilalti, doar ca sa ne justificam "brandul" masinii.
La fel, pe autostrada ar trebui mers cu 130, nici mai mult, nici mai putin, in orice caz, pe acolo, in schimb, pe banda 1 sunt masini care merg cu 80, in timp ce pe banda a 2-a merg cu 150 sau mai mult.
Ca unul care vrei sa mergi linistit, cu bun simt ( nici prea tare, nici prea incet ) te vei vedea nevoit sa schimbi banda incontinuu, ca sa te feresti de bizonii care merg cu 200km/h si dau flash-uri disperate, nu incetinesc decat in ultimul moment, la 10 cm in spate si merg asa daca au impresia ca nu te dai cand vor ei, desi ai si tu un 140 acolo. Daca vrei sa te dai, trebuie sa franezi la 80 ca pe banda 1 merg aia cu butoiul de varza, canapeaua pe masina, cu 70-80.
E adevarat ca multi romani stau prea aproape unii de altii la viteze de peste 100 km/h si e foarte periculos.
Cum zicea cineva mai sus, prin marcajele stradale se sifoneaza multi bani.
Eu sunt foarte pro dezinfectie exact cum se face la mine pe strada acuma, la costurile in cauza.
Atunci cand mergi pe autostrada doar la lumina farurilor tale de la masina ce o conduci tu vezi acel semn alb de pe drum ca se apropie de tine, insa daca este un obiect in drum peste acel semn, daca este o bucata de piatra in drum fix in zona acelui semn pe drum...
Ochii tai nu vor deosebi difenta imediat si vei intra direct in el pana sa iti dai seama ca un caine alb este fix pe acel semn alb...
Daca s-ar vede marcajele dintre benzi mai bine sigur ar fi mult mai sigur drumul...
Consider ca acele marcaje nu ar trebui sa existe, in plus foarte foarte putini o sa le respecte (aia este realitatea !!!)
Problema e ca masinile sunt vechi (fara sistem automat de franare), se merge tare , desi nu avem pe unde.
Dna Firea, in Buuresti marcajele rutiere sunt aproape inexistente iar atunci cand se fac se utilizeaza o vopsea proasta care tine maxim doua luni.
Si le vopseste!
Traficul nebun a pe Drumurile Naționale!
Cu o banda de mers, cu mii de cocalari care nu respecta nicio regula!
Copiati modelul din Polonia sau Germania.
Radare fixa in zonele cu probleme Si organizare la distribuire si încasare amenzi.
Cu suspendare permis pe 6 luni daca nu s-a platit a doa amenda.
Logistic a necesara masura asta cu radare fixe, cu amenzi pentru ca autostrazi nu o sa vedeti 30 de ani!
Disciplinară traficului vine din amenzi!
Nu din desene pe asfalt!
Cocalarii nebuni după vitezanu vor vedea niciodata picturile pe autostrăzi.
Faceti un pilot cu radare fixe 3 luni pe Valea Prahovei.
De la Campina la Predeal puneti 50 de radare fixe.
Din km in km.
Viteza limitată la 60/kmh.
Si apoi vor veni rezultatele.
Se va corecta traficul nebun si se va disciplina cand sirul indian va merge macar cu 40/h.
Niciun cocalar nu va mai depasi pe contrasens sau prin dreapta soselei cum o fac acum.
Niciun dop.
Niciun accident.
Sau macar reduse.
Cat costa 50 radare fixe si logistica aferentă acum vor fi încasate din amenzile pe 1 an.
Nici autostrada nu mai vreti!
Mai angajați 20 de milițieni la distribuire amenzi.
Informatic e posibil TOT
RAPID.
Si apoi după 3 luni extindeti proiectul!
Se poate ingropa si o sticla cu mesajul : aici sunt ever banii dumnevoastra .
Poate o gaseste vrieu'n marinar nenaufragiat, si neotravit(cu apa) .
chiar si asa, calculul e spaga/km vopsit la cine merge in buzunare. pd, pnl sau psd trebuie sa traiasca si ei doar sunt oameni.
Distanţa este de două semicercuri iar în cazul ceţii creşte!