Rezilierea contractului pe A1 Lugoj - Deva Lot 2 și bâlbâiala eternă cu tunelurile
Nota de plată: 50 de milioane de euro daune
- „Declară că Contractul este încă în vigoare;
- Declară că plata pentru lucrări modificate și suplimentare și elemente ale lucrărilor care ar fi trebuit, dar nu au fost, certificate este exigibilă;
- Acordă plata TVA la rata de 19% pentru certificările 1C, 1D, 1E, 1F, 1G, 1H, 1, 4.1, 4.2 și 5;
- Acordă daune-interese, reprezentând suma de 232.318.809,33 RON (incluzând dobânda până la 31 martie 2020), care să fie plătite de Pârâtă Reclamantei;
- Acordă dobânda calculată din ziua în care devin scandente daunele-interese până la plata integrală, la rata de bază Băncii Naționale a României +8%;
- Dispune că Pârâta va plăti Reclamantei 2.069.291,30 GBP și 67.327,52 EUR și 3.020.270,24 RON, reprezentând cheltuieli de judecată și reflectând succesul relevant al Reclamantei;
- Dispune că Pârâta va plăti Reclamantei 142.855 USD, reprezentând cheltuili de arbitraj;
- Respinge toate celelalte revendicări și cereri reconvenționale”, se arată în decizia Curții Internaționale de Arbitraj.”
Care e miza și de ce exista riscul unui blocaj enorm
Autostrada A1 Lugoj - Deva, Lot 2 a fost contractată în 2013 cu constructorul italian Salini, iar în același an Agenția de Protecție a Mediului aprobă un acord de mediu revizuit care impune realizarea unor tuneluri ce nu apar în proiectul original, în locul unor săpături uriașe care practic ar fi despicat muntele în două.
Tunelurile "pentru urși", cum au mai fost ele numite în presă, au fost adăugate astfel încât coridoarele naturale de mobilitate a faunei din zonă să nu fie afectate și secționate, practic, de noua șosea de mare viteză.
Practic CNAIR și constructorul știau din primele momente că proiectul nu se poate derula conform contractului inițial, dar au tărăgănat situația nepermis de mult.
CNAIR a improvizat o decizie și a cerut în 2015 constructorului să facă un proiect tehnic de execuție a tunelurilor, dar în 2017 s-a sucit, nu a acceptat să mai plătească proiectul, ba chiar a făcut pași prin care să încerce să renunțe cu totul la ideea de tuneluri, pe motiv că „sunt prea scumpe” - lucru neacceptat, în special la nivel european.
Astfel, în vara lui 2017 a decis rezilierea parțială pe Lotul 2, mai exact un sector de circa 9 km care include și zona de tuneluri. Baza legală invocată era articolul 1321 din Codul Civil.
Abia în 2019 CNAIR a scos la licitație restrânsă proiectarea tehnică și execuția tunelurilor: 9,13 km de autostradă din care 2,13 km vor fi tuneluri forate cu două benzi pe sens și bandă de urgență. Costul total: 296 milioane de euro.
România poate pierde banii europeni primiți pentru autostrada Lugoj - Deva
În momentul de față situația este neclară. Curtea Internațională de Arbitraj a decis definitiv că în cazul Lotului 2 al Lugoj - Deva contractul original cu Salini „este încă în vigoare”, dar în același timp CNAIR practic caută proiectant și constructor exact pentru aceeași bucată.
Sigur, CNAIR poate merge mai departe cu licitația și în paralel să conteste în instanță decizia de arbitraj, dar riscul unui blocaj și mai mare pe viitor dacă justiția confirma decizia din arbitraj este semnificativ.


Pe 24 Decembrie 2019, s-au dat, pe hârtie, fraților Micula 191 mil. Euro, tot în urma unei decizii a unei curți europene. A fost un aranjament, o escrocherie. Romania a achitat suma fără sa termine toate căile de atac iar banii au fost împărțiți, frații luând și ei o mica parte din suma.
Citat:
"România, bună de plată peste 50 de milioane de euro după ce în 2017 ministrul Cuc ar fi reziliat abuziv un contract pe autostrada Lugoj - Deva / Blocaj uriaș și risc major de a pierde fondurile europene pe toată autostrada"
Daca tu ai fi facut o lucrare pentru stat si dupa aia venea statul si zicea ca trebuie sa mai faci inca ceva pe langa contractul initial dar gratis ca altfel nu te plateste ce faceai?
Lucrezi la Sputnik, ca asa se pare dupa comentariul tau?
Iresponsabili, incompetenti, infractori = PSD!!!
banii nu au interes
sper ca ma fac inteles
E simpla speta. Plus recupararea prejudiciului creat. Nu are 50 mil? Sa ii ia cat are.
la noi, problema e ca astia care ajung in functii publice de conducere, au senzatia ca de fapt sunt sefi peste firma/compania lor, si fac absolut ce vor. Trebuie schimbata aceasta perceptie, ei de fapt, sunt angajatii nostrii, ai tuturor.
Daca contractul este in vigoare sa-l termine.
Licitatie inseamna doi ani pana la inceperea lucrarilor.
Derulare din acest moment inseamna probabil doi ani pana la finalizarea lucrarilor.
In cei doi ani :castigati" impactul in economie va fi mai mare decat daunele de 50 de milioane castigate de firma in cauza.
Exista toate justificarile legale sa fie terminata bucata aia mai repede.
Ce inseamna abuzul in serviciu :
"Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică."
Ce idiot, se vede nivelul de pregatire si cunostiinte...ca sa nu mai vorbesc despre faptul ca stie sa asculte de sfaturile altora mai destepti.
Asta inseamna politica in Romania...indivizi seminalfebti, idioti...ajungi in pozitii cheie prin spaga si cumetrii politice.
Doamne-ajuta sa aiba vrabiile ce manca pe o raza de 1 km. Grasanul are gabarit nu gluma.
pana atunci, tot noi platim imbecilitatile guvernarii psd
pupaza fiind primul ministru si juristul ministerului care probabil ca n-a scos nici un ton, ca a terminat strimbul (ca astia n-au terminat dreptul) la videle, la fel ca ciordache.
puteti spune cand a fost condamnat vreun director general de la drumuri?
va raspund tot eu. NICIODATA.
care sa fie motivul?!
bai fratilor - VOI DE 30 DE ANI VOTATI NUMAI IMBECILI???
Ati vazut ca pe segmentul Sebes - Sibiu nu s-au facut ecoducte ? Consecinta ? In sezonul cald . cand ursii nu hiberneaza ii fugarim cu masinile pe autostrada. Cel putin lunar moare cate un Mos Martin .
Lasand gluma la o parte, mare rahat sa faci un ecoduct ? mai ales ca e o structura nefinisata, lasata sa creasca vegetatia pe ea. E plina Europa de ecoducte, dar ce sa faci , PSD a gasit tapul ispasitor pentru autostrazi : Ursus Ursus. Iar un tunel pe sub un deal e oricum mai ieftin pe termen lung decat o serpentina ocolitoare.
Adevarul e ca la un Parlament plin de vanatori, ce poti sa te astepti? Nici un respect pentru natura frumoasa a acestei tari, pentru protejarea mediului, doar poluare, politicienii fac misto de Green Deal, hai cu carbunele si motorina. Pe scurt o tara care merge total impotriva curentului dezvoltarii durabile, spre mizerie, poluare si auto distrugere economica ... si va incepe . daca nu ne retragem din UE, sa ploua cu amenzi> pentru poluare, ecoducte, energie etc