Pe circa 55,7 km între Craiova și Slatina se lucrează în prezent la drumul expres DX12 Craiova - Pitești. Imagini din dronă surprinse de către Asociația Pro Infrastructura ilustrează mobilizarea constructorilor, ONG-ul publicând și informații legate de progresul proiectului, dar și problemele apărute. Pentru primul lot, de la Craiova la Balș, nu sunt „șanse reale” ca lucrările să fie gata până la final de 2021.

Drumul expres Craiova - Pitesti, in constructieFoto: Captura YouTube

Pe drumul expres DX12 Craiova - Pitești (112 km în total) se lucrează pe două tronsoane, de la Craiova la Slatina. Pe alte două tronsoane, de la Slatina la Pitești, sunt în curs licitațiile pentru proiectare și execuție - circa 400 de milioane de euro pentru 64 de km.

Tronsonul 1: Craiova - Balș

Lungime: 17,7 km

Constructor: Tirrena Scavi

Valoare: 358 milioane lei (fărăr TVA)

Contract semnat: decembrie 2018 (lucrări începute pe final de 2019)

Termen de finalizare: Q4 2021

VIDEO - Între Balș est și Pielești - „Aceștia sunt singurii 7 km cu autorizație de construire de pe tronsonul 1 Craiova-Balș. Restul tronsonului este blocat”:

Termenul contractual de finalizare este „fără șanse reale de a fi respectat. Lucrările au început târziu în 2019 și au ajuns la aproximativ 7% stadiu fizic”, informează Asociația Pro Infrastructura.

„Sunt atacați doar 7 km, restul fiind blocați de sondele Transgaz neidentificate la studiul de fezabilitate din 2008, impunându-se o modificare a traseului. Deși antreprenorul italian a avut probleme financiare, se pare că situația s-a îmbunătățit semnificativ, crescând și mobilizarea în ultimele săptămâni”, scrie API.

Tronsonul 2: Balș - Slatina

Lungime: 39,85 km

Tronsonul 2 este la rândul său împărțit în două loturi: Balș-Piatra Olt de 18,5 km și Piatra Olt-Slatina de 21,35 km

Constructor: UMB - Tehnostrade - SA&PE Construct

Valoare: 1.45 miliarde lei (fără TVA)

Contract semnat: decembrie 2018 (lucrări începute în mai 2019)

Termen de finalizare: Q4 2021

VIDEO - Segmentul dintre nodurile Piatra Olt (Slatina Sud-Vest) și Balș Vest:

VIDEO - segmentul dintre nodurile Valea Mare (Slatina Nord-Est) și Piatra Olt (Slatina Sud-Vest):

„Lucrările au debutat în ianuarie 2020 și au ajuns la peste 20% progres fizic pe primul sector și 15% pe cel de-al doilea”, notează API.

„Și aici avem un termen contractual de finalizare la sfârșit de 2021, având doar șanse teoretice de a fi respectat, chiar dacă blocajele birocratice sunt mai puține și ritmul de execuție este foarte bun. UMB a mobilizat în total mai bine de 700 de muncitori. Se muncește intens la coloanele forate ale viitorului pod peste Olt de la Slatina (1,7 km lungime), la elevațiile numeroaselor structuri, la nodurile rutiere, săpături și umpluturi. Probabil că în această vară vom vedea asfalt pe suprafețe întinse”, susține ONG-ul.

Potrivit API, există o serie de utilități de relocat și imobile neeliberate de către proprietarii care nu și-au primit banii cuveniți.

„O problemă majoră este la Slatina Nord-Est unde conexiunea cu DN65 se află pe tronsonul 3 aflat încă în licitație”, atrage atenția Pro Infrastructura.

„Solicităm responsabililor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere să implementeze în mod proactiv o descărcare temporară a traficului în acest punct, astfel încât să nu avem și primul muzeu de drum expres (Centura Slatina) după faimoasele exemple de autostrăzi terminate și nefolosite. De asemenea, cerem CNAIR să se implice mai intens în rezolvarea ultimelor exproprieri și a relocărilor de utilități, dar și să încheie licitațiile pentru tronsoanele 3 și 4 de la Slatina până la Pitești”, notează API.

Vezi și: