​FOTO „Cocoașa de la Focșani”: Cum a ajuns un ocol inutil al traseului autostrăzii spre Moldova motiv de contre între Compania de Drumuri, societatea civilă și autoritățile locale

de Victor Cozmei     HotNews.ro


Cocoasa de la Focsani
Foto: Hotnews
Circa 20 de milioane de euro în plus și un ocol de circa 5 kilometri pe care zeci de mii de șoferi îl vor face zilnic zeci de ani de acum încolo - asta pentru că autoritățile de la Focșani au cerut ca autostrada A7 care e în curs de proiectare să nu treacă prin câmpul dintre oraș și un sat din apropiere. „Cocoașa de la Focșani” a iscat o dispută între autoritățile locale, pe de-o parte, și Compania de Drumuri și societatea civilă pe de altă parte - un rar moment când cele două sunt „pe aceeași lungime de undă”. Vezi în articol ce argumente sunt invocate de-o parte și de alta, care este poziția CNAIR, ce spune Pro Infrastructura, dar și alte câteva detalii legate de proiectarea autostrazii A7 spre Moldova.

Info pe scurt:

 • Traseul autostrăzii A7 spre Moldova, așa cum a fost el aprobat deocamdată inițial, face un ocol mare pe la estul Focșaniului. „Cocoașa de la Focșani” a fost numită - circa 5 km de autostradă în plus, în locul unei variante directe prin câmpul dintre oraș și un sat din apropiere.
 • Traseul cu „cocoașă” a fost aprobat inițial de CNAIR la cerințele autorităților locale din Focșani care, deși știau pe unde ar trebui să treacă șoseaua, spun că vor să se dezvolte în zonă și motivează cu un PUG neaprobat încă.
 • Acum însă, chiar CNAIR încearcă să-i convingă că ocolul nu se justifică, că autostrada poate fi integrată în orice plan de dezvoltare, că există numeroase alte localități din țară unde autostrada trece chiar mai aproape.
 • În plus, reprezentanții CNAIR au precizat pentru HotNews.ro că autoritățile din Focșani știau de ani buni pe unde trece culoarul autostrăzii și că o decizie privind „cocoașa” va trebui luată în următoarele săptămâni.
 • „Cred că e printre puținele dăți când CNAIR-ul și noi suntem pe aceeași lungime de undă”, a declarat pentru HotNews.ro Ionuț Ciurea, de la Asociația Pro Infrastructura.
 • API susține că traseul mai lung nu presupune doar vreo 20 de milioane de euro în plus la construcție, ci un cost mult mai mare pe viitor, de la întreținere, la kilometrii în plus pentru traficul de tranzit zeci de ani de acum încolo. În plus, traseul drept ar deservi, de fapt, mult mai bine chiar și Focșaniul.
 • În discuție se pune și problema avizului pe care Primăria Focșani trebuie să-l dea. Reprezentanții CNAIR spun că legea îi încurcă și că ar trebui să respecte ce primesc de la Primărie.
 • Pe de altă parte, Pro Infrastructura susține că problema avizelor este una falsă: „CNAIR are toate argumentele tehnice, economice și legale să facă traseul corect” / La fel susține și deputatul USR Cătălin Drulă: „Avizul Primăriei Focșani nu este în niciun fel obligatoriu”. Dincolo de „cocoașă”, pe traseul A7 mai sunt încă în discuții și unele noduri care ar putea fi reproiectate, cum ar fi nodul dintre A7 și A3 în zona Ploiești.
 • Toate proiectele SF+PT de pe A7 sunt în grafic, se execută foraje pentru studiile geotehnice și cel puțin unul dintre loturi ar putea fi gata chiar anul acesta, urmând ca din 2021 să se treacă la licitația directă pentru execuție.

---
Foto: Galben - traseul momentan al A7 / Roșu - pe unde ar fi trebuit să treacă A7


„Cocoașa de la Focșani” - cum a apărut. De la PUG-ul neaprobat al Focșaniului, la câmpul „urbanizat” dintre oraș și satul Mândrești


Autostrada A7 spre Moldova, pe ruta Ploiești - Buzău - Focșani - Bacău - Roman - Pașcani e în prezent în faza elaborării Studiilor de Fezabilitate și a Proiectelor Tehnice, iar într-o primă etapă, în luna aprilie, a fost stabilit traseul pe care îl va avea noul drum de mare viteză. Lucrurile încă nu sunt bătute în cuie, și atât traseul, cât și nodurile rutiere pot suferi modificări.

Important de precizat acest lucru pentru că tocmai traseul actual, cum a fost el stabilit, a generat o controversă majoră: „Cocoașa de la Focșani” - un ocol de aproape 5 kilometri pe care A7 ar urma să-l facă mult pe la estul orașului moldovean, o curbă pronunțată față de culoarul inițial, mult mai drept - mult mai aproape de oraș chiar și față de ce ar fi trebuit propus acum, și care fusese „rezervat” cel puțin din 2009 (vezi aici PUG-ul din 2009 cu culoarul autostrăzii rezervat între Focșani și Mândrești).

Compania de Drumuri a acceptat inițial traseul revizuit propus de proiectant, la solicitările administrației locale din Focșani care a motivat cererea în baza unui Plan Urbanistic General neadoptat încă, dar care prevede că orașul se va extindă spre est, spre satul Mândrești, pe unde ar fi trebuit să treacă autostrada.

„Am încercat să identificăm toate constrângerile de pe traseu: avize, rețele de gaze, obiective strategice, depozite, poligoane, dar și să consultăm UAT-urile care au PUG-uri în dezvoltare Toate astea ne-au dus pe un culoar care a fost aprobat în Analiza Multicriterială 1 împreună cu Jaspers”, a explicat pentru HotNews.ro Gabriel Budescu, director al Direcției Inginerie, Studii și Investigații din cadrul CNAIR.

De precizat că în momentul de față, pe kilometri buni între Focșani și Mândrești este mai mult câmp liber, iar PUG-ul este unul neaprobat și reprezintă practic un plan de bătaie pentru viitorul îndepărtat, fără garanții că va fi și pus în practică.


Foto: Cum arăta în 2019 câmpul dintre Focșani și Mândrești pe unde ar urma să treacă autostrada. Vedere dinspre DN23
---

„Cei de la Focșani știau pe unde urma să treacă autostrada. Autostrada nu taie în două orașul, este permeabilă”


Acum totuși, chiar Compania de Drumuri încearcă să convingă autoritățile locale că traseul normal, cel drept, este de fapt varianta potrivită, că o autostradă prin câmpul dintre Focșani și Mândrești poate fi integrată fără probleme în orice plan de dezvoltare locală, și că în realitate, „cocoașa” pe la est presupune costuri suplimentare care nu se justifică.

„Cei de la Focșani au avut un coridor vechi rezervat, printre Focșani și Mândrești, deci știau pe unde urma să treacă autostrada. După care ei au venit și au zis că vor să se dezvolte, că ar fi zonă rezidențială, e un lac acolo la Mândrești. A venit și arhitectul lor șef, ne-au explicat că vor să se dezvolte cu orașul în acea parte”, spune directorul din CNAIR.

Potrivit acestuia diferența între traseul „normal” și „coacoașa” e de circa 4,5 km, iar argumentul oferit de aministrația locală cum că autostrada taie în două orașul nu stă de fapt în picioare.

„Autostrada este permeabilă. Dacă s-ar dori în planul urbanistic al Focșaniului s-ar putea încadra și într-un spațiu verde stânga-dreaptă. Oricum, toată autostrada asta este prevăzută ca exproprierile și elementele geometrice - nodurile - să fie realizate pentru o extindere ulterioară la trei benzi pe sens. Deci există un culoar în care se pot face perdele forestiere, se poate încadra cumva”, spune oficialul CNAIR.

„Înseamnă 20 de milioane de euro în plus doar pentru construcție. Apoi discutăm de tot traficul de tranzit care va ocoli 4,5 km zeci de ani, o sută de ani de acum încolo”


„Cred că e printre puținele dăți când CNAIR-ul și noi suntem pe aceeași lungime de undă”, a declarat pentru HotNews.ro Ionuț Ciurea, de la Asociația Pro Infrastructura.

„În primul rând vorbim aici de costuri în plus. Sunt 4,5 km în plus, adică vreo 20 de milioane de euro la construcție. Mai punem ulterior și costuri în plus la întreținere. Apoi discutăm de tot traficul de tranzit care va ocoli 4,5 km zeci de ani, o sută de ani de acum încolo - e și aici un cost. Nu are sens economic”, spune Ciurea.

„Singurul argument al celor din Focșani este că le-ar bloca dezvoltarea. Nu e așa, e un argument fals. Exemple de autostrăzi care sunt aproape de oraș și chiar au stimulat dezvoltarea sunt multe chiar în țară: A3 în București, A1 la Arad, A1 și A10 la Sebeș”, spune reprezentantul API.

Ba mai mult, spune acesta, autoritățile de la Focșani „ar putea profita acum și încă de la etapa asta am putea proiecta niște pasaje în plus pentru ce bulevarde vor dori să facă ei peste cinci, zece, cincisprezece ani”.

„Pentru Focșani varianta directă, fără „cocoașă”, e cea mai bună. În primul rând că acum ai ocazia să o configurezi cu pasaje pentru orice dezvoltare ulterioară. Apoi, autostrada fiind tangențială, ar putea fi utilă chiar și traficului local - să-ți scoată din oraș oamenii care ar merge de exemplu din sud în nord. Ar lua-o pe centură, va exista și un drum de legătură la nord cu DN2 si DN2D. Dacă vorbim de „cocoașă” cu 4,5 km în plus, n-o mai ia nimeni pe acolo. Nu le blochează în niciun fel orașul. Tangențiala vine perfect la Focșani, nu ar fi nici prea aproape, nu ar fi nici prea departe cum e, de exemplu, A1 la Timișoara”, mai este de părere reprezentantul Pro Infrastructura.

VIDEO Traseul A7 - Cocoașa de la Focșani:


O decizie privind „cocoașa”, în săptămânile ce urmează: „Va trebui să mai avem o întâlnire cu toate datele pe masă și să tranșăm situația”


În momentul de față CNAIR nu susține nu susține traseul actual cu „cocoașa de la Focșani”, a declarat pentru HotNews.ro Gabriel Budescu, directorul din cadrul CNAIR.

Acesta a precizat că o decizie în privința traseului va trebui luată în următoarele două-trei săptămâni și că vor mai urma discuții cu autoritățile locale.

„Trebuie să ne înțelegem. Să ajungem la un numitor comun. Ar trebui cam în următoarele două-trei săptămâni să o batem în cuie. Teoretic „cocoașa” este aprobată în Analiza Multicriterială 1, dar dacă noi vrem să o mutăm trebuie să cădem la un acord”, spune reprezentantul CNAIR.

„Noi am avut o abordare prin care am spus să răspundem și cerințelor autorităților locale. Dacă ei asta vor, că pe acolo se va dezvolta orașul... Noi în analiza noastră am calculat și rentabilitatea și cei 4,5 km în plus nu afectează rentabilitatea întregii autostrăzii. Eu personal ca șofer aș merge pe varianta directă printre cele două localități, dar trebuie să-i ascultăm și pe ei, să punem în balanță”, spune oficialul CNAIR.

Potrivit acestuia, CNAIR a prezentat autorităților de la Focșani și faptul că în multe alte locuri din țară autostrăzile ajung la fel de aproape de localități.

„Au fost discuții și la ei, au fost discuții și la noi. Au venit inclusiv aici și primarul, și arhitectul șef. Am prezentat opiniile și ca reprezentant CNAIR, și ca șofer. Dânșii insistă pe varianta aceea ocolitoare. Vom ajunge la un consens până la urmă. Va trebui să mai avem o întâlnire cu toate datele pe masă și să tranșăm situația astfel încât să fie și ei de acord. Eu cred că se poate, mai ales că ei au un PUG în lucru, nu e deja avizat. Și PUG-ul ăla va trebui să vină la noi să-l aprobăm și noi”, spune directorul din CNAIR.Puțurile de apă care ar sta în calea autostrăzii: „Nu muți un puț de apă, dar muți o autostradă întreagă la kilometri distanță - e absurd”


Pe de altă parte, reprezentantul CNAIR spune că mai există o problemă ce trebuie lămurită, un aspect de care s-au legat și cei de la Focșani când au cerut modificarea traseului: o serie de puțuri de-a lungul DJ204D care alimentează Focșaniul și localitățile din zonă cu apă potabilă.

„Am trimis o adresă la Apele Române să ne dea un punct de vedere referitoare la puțurile de apă. Sunt niște puțuri de apă la distanțe de cam 300 de metri unul de altul. Ei spun că au o zonă de protecție sanitară, dar culoarul rezervat în trecut trecea și el peste acele puțuri. La o prima analiză noi le-am zis că puțurile trag apă de la 100 de metri adâncime, dar noi cu piloții podului ne ducem la 25-30 de metri adâncime. Am propus să anulăm un puț de apă, trecem cu autostrada pe acolo și mai facem noi un puț nou în capăt. Soluții se pot găsi”, spune directorul din CNAIR.

Deși CNAIR acum așteaptă un răspuns de la Apele Române, Asociația Pro Infrastructura susține că discuția privind puțurile de apă nu ar trebui să fie o problemă. „Nu muți un puț de apă, dar muți o autostradă întreagă la kilometri distanță - e absurd”, a declarat pentru HotNews.ro Ionuț Ciurea de la API.

Discuții privind avizele necesare: poate CNAIR să treacă peste cerințele administrației locale din Focșani?


„Autoritatea lcoală trebuie să dea un certificat de urbanism necondiționat. Noi pe de altă parte trebuie să le avizăm lor PUG-ul”, spune Gabriel Budescu, de la CNAIR.

„Și legislația ne încurcă. Ei dacă ne dau aviz condiționat, legislația e făcută de așa fel încât noi trebuie să respectăm ce ne dau ei. Intrăm într-un clinci. Trebuie să negociem. Nu e cazul să escaladăm, trebuie să ajungem la o înțelegere”, spune oficialul CNAIR.

„Problema avizelor este una falsă”, este de părere Ciurea de la Pro Infrastructura. „Pentru lucrările de infrastructură mare nu se mai cere certificatul de urbanism. Până la urmă se poate și fără acordul lor, dacă chiar nu se ajunge la o înțelegere. CNAIR are toate argumentele tehnice, economice și legale să facă traseul corect”, spune reprezentantul API.

„Avizul Primăriei Focșani nu este în niciun fel obligatoriu”, este de părere și Cătălin Drulă, deputat USR și membru în Comisia de Transporturi din Camera Deputaților.

„În general, există o lege prin care se poate deroga chiar și de la PUZ-uri pentru construcția de autostradă. S-a folosit în Voluntari unde dl. Pandele bloca A3-ul. Aici nici măcar nu e vorba de un plan de urbanism de la care sa derogi (ceea ce între noi fie vorba, ar putea la limită să fie excesiv) - e vorba de un simplu aviz”, spune Drulă care susține că soluția „cocoașei” de la Focșani este „un exemplu atât de clar de: AȘA NU!”.

„Nu numai că lungește DEGEABA cu 4,5km traseul (ceea ce înseamnă aproape 5km de autostradă construiți ÎN PLUS față de traseul direct trasat cu linie punctată roșie, dar și milioane de km de parcurs în plus anual pentru traficul de acolo), dar amplasând astfel autostrada și nodurile, parcă e făcut înadins ca focșănenii să ajungă la autostrada cât mai greu și să beneficieze cât mai puțin de ea. Uitați-vă unde sunt nodurile față de localitate”, spune Drulă.

Discuții și despre unele noduri de pe traseul A7


Dincolo de controversa iscată de „cocoașa de la Focșani”, în discuții sunt și niște noduri de pe traseu care ar putea fi reconfigurate, precum și unele eliminate, și altele noi adăugate.

„Nodurile de acum nu sunt definitive. Chiar am discutat cu Jaspers pe zona Bacău - Pașcani unde nodurile sunt mult mai dese. Va trebui să explicăm de ce sunt atâtea noduri precum în zona Roman. Nu înseamnă că vom mai rări nodurile, ci trebuie doar să le justificăm. Dacă necesitatea este justificată, vor rămâne. Poate chiar și mai jos de Bacău să mai adăugăm niște noduri”, spune directorul din CNAIR.

Unul din nodurile de care s-a discutat este cel al autostrăzii A7 cu autostrada A3 la sud-est de Ploiești, în zona Dumbrava. În configurația actuală, nodul nu ar deservi cel mai eficient una din relațiile principale de trafic: Moldova->București.

„Nodul nu e bătut în cuie. Cei de la Pro Infrastructura ne-au făcut o solicitare că ar putea fi proiectat pentru o viteză mai mare”, spune directorul din CNAIR.

„Acolo avem și niște zone Natura 2000. Cu cât măresc raza, cu atât risc să mă duc în ele. Nu vrem să intrăm în aceste zone pentru că automat termenul de eliberare a avizului de mediu se lungește mult. Pe de altă parte raza / viteza la care e proiectat nodul acum e conform normativului. Dacă putem să o proiectăm la o viteză mai mare, ok. Luăm în calcul, am transmis proiectantului să încerce să mărească viteza pe bretelele de racordare”, a declarat directorul din CNAIR.Un alt nod pentru care Asociația Moldova Vrem Autostradă a cerut reproiectarea este cel al A7 în zona Tișița pentru „o conectivitate mai bună cu traficul de mărfuri și persoane dinspre vama Albița”.

„La Tișița, unde am primit observații legate de nod, am trimis prestatorului. A analizat și a zis că nu se încadrează cu declivitatea la coborâre după un pasaj. A zis că va analiza mai atent la partea de proiectare. O soluție ar fi acolo să facem un giratoriu peste autostradă. Vom vedea, am transmis și colegilor de la întreținere să vedem ce părere au”, a explicat pentru HotNews.ro directorul din CNAIR.

Pe unele tronsoane din A7 SF-ul și Proiectul Tehnic ar putea fi gata încă din acest an


Cât privește derularea contractelor de SF+PT pe A7 spre Moldova, CNAIR susține că unele loturi ar putea fi gata încă de anul acesta, iar din 2021 va fi lansată licitația pentru execuție directă.

„Prestatorul deja merge cu ridicarea topografică și cu studiul geotehnic. Acum se fac deja forajele pe Ploiești - Buzău”, a precizat pentru HotNews.ro Gabriel Budescu, director al Direcției Inginerie, Studii și Investigații din cadrul CNAIR.

„Pe Ploiești - Buzău avem șanse mari să fie gata până la finalul anului pentru că nu avem nicio zonă Natura 2000. Pe Buzău - Focșani avem lunca Buzăului, e o zonă Natura 2000 prin care se tarversează cu un pod. Studiile geotehnice au început, în câteva săptămâni le vor termina. Cu Jaspersul ne-am pus de acord pentru Analiza Multicriterială partea a doua unde se va stabili clar numărul de noduri sau cum vor fi”, spune reprezentantul CNAIR.

„Și Buzău - Foocșani ar putea fi gata la finalul anului. Întodeauna pot apărea lucruri neprevăzute, însă. Și Focșani - Bacău este în același grafic”, mai precizează acesta.


---

Vezi și:


---Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

52692 vizualizari

 • +47 (51 voturi)    
  Evident! (Marţi, 2 iunie 2020, 9:22)

  Cetateanu [utilizator]

  Trebuie cautat marlanul/anii care castiga din acest ocol. Si este evident ca face parte din mafia locala politica. Ia vedeti cine a cumparat pe ocolitoare terenuri in ultimii ani pe nimic!!!
  • +16 (16 voturi)    
   Se poate afla la Cadastru! (Marţi, 2 iunie 2020, 12:41)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

   Buna idee!
   • +13 (13 voturi)    
    stiu (Marţi, 2 iunie 2020, 15:30)

    Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui Alui

    Dar ar trebui sa stie si organili si presa, da mai ales presa locala daca are cohones.. Oricum fiind de interes public doar sa vrei..
  • +5 (7 voturi)    
   evident (Marţi, 2 iunie 2020, 16:23)

   daan.g [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

   evident ca face parte din camarila lui oprisan, recte pesede
   daca nu cumva oriprietarul o fi mamaie a lui oprisan cea ce ia dat bani de jipan
 • +35 (39 voturi)    
  Kim Jong Oprishan - proprietarul Enclavei ( co... (Marţi, 2 iunie 2020, 9:35)

  un domn [utilizator]

  Focoasei de Vrancea ! Acest bidiviu a cocoșat Vrancea 3 decenii ! Mai grav ! Merge mai departe !
 • -27 (37 voturi)    
  wrong, wrong, wrong... (Marţi, 2 iunie 2020, 9:42)

  demaGOGU [utilizator]

  autostrazile slujesc oamenii si comunitatile locale, care isi cunosc cel mai bine interesele si potentialul local de dezvoltare!

  invers, ele raman niste elefanti albi care traverseaza un desert social si economic.
  • +12 (14 voturi)    
   Esti (Marţi, 2 iunie 2020, 11:43)

   persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   lamentabil.
   • +12 (14 voturi)    
    este doar un postac pesedist platit (Marţi, 2 iunie 2020, 12:50)

    FPop2013 [utilizator] i-a raspuns lui persuasiv

    Individul e doar un postac pesedist platit de aia. Cotcodaceste si el in nestire ce il invata oprisanii.
   • +8 (10 voturi)    
    postacul pesedist nu pricepe un lucru (Marţi, 2 iunie 2020, 14:09)

    FPop2013 [utilizator] i-a raspuns lui persuasiv

    E la minte cocosului ca autostrada acopera zone mai intinse si nu trece prin localitati, desi nu are cum sa deseveasca direct comunitatile locale de pe mosia oprisanului. Postacul pesedist se face ca nu stie acest lucru elementar.
 • +31 (33 voturi)    
  ocolul lui Oprisan (Marţi, 2 iunie 2020, 9:42)

  anion [utilizator]

  Cunosc bine zona si am mai comentat acum o luna aici pentru buclele lui Oprisan. Se vede din avion ca traversarea DN2 se poate face inainte de Focsani in intersectia caii ferate cu DN2. Aici ar putea fi construita cea mai frumoasa intersectie din Romania asemanatoare celor din Japonia. Este culoar de constructie a autostrazii la vest de Focsani si nu prin est dincolo de Mandresti. Evident nu convin autoritatilor pentru ca sunt interese locale pentru deja programate despagubiri. In est sunt multi bogati iar in vest cativa saraci. Caz asemanator este si pe la Buzau pe terenurile vandute imediat dupa primire dupa revolutie de Ciolacu &. co.
 • +35 (39 voturi)    
  Sunt fix din zona aia (Marţi, 2 iunie 2020, 9:43)

  Moldoveanul [utilizator]

  Cunosc bine zona pentru că de acolo provin, mai exact dintr-un sat din apropierea zonei pe unde trece cocoașa. În ultimii ani, au extins Focșaniul cu încă câțiva km pe DJ204D, dar acolo nu au apărut decât 1-2 case și o stație de betoane. În schimb, deși e pustiu, teoretic trebuie să respecți o limită de viteză de 50 km/h, iar într-o vreme țin minte că mai și stătea poliția la pândă (atenție - în zonă aproape pustie, dar cică parte din oraș). Acum nu mai stă.

  Pe de altă parte, este adevărat că pe acolo (Mândrești) este și o stație de epurare. Dar cred că poate fi rezolvată problema. Iar despre dezvoltarea orașului ce să vorbim? În 2002 Focșaniul avea aproape 103.000 locuitori, în 2011 avea 79.000 sau chiar 73.000 rezidenți după unele date. Probabil că acum sunt și mai puțini. Nu vrea mai nimeni să stea în cloaca aia de oraș unde prosperă PSD-iștii și acoliții lor plus slugile din serviciul public.

  Iar apoi, nici mie nu prea îmi convine să treacă autostrada prin cocoașa aia prea aproape de satul unde am crescut. Și care, ca o paranteză, din 2012 nu mai e condus de primar PSD și ghici ce, lucrul ăsta se vede în modul foarte pozitiv în care s-a dezvoltat comuna (educație, infrastructură). Da, mai sunt multe de făcut, dar nu se compară cu ce era înainte. În schimb, alte comune iubitoare de ”mărețul partid” au rămas blocate în timp.
 • -15 (31 voturi)    
  Sa ajungă autostrada la Buzău și vorbim pe urma! (Marţi, 2 iunie 2020, 9:44)

  simplex1 [utilizator]

  Pana la Focșani mai este. Eu nu vad vreo autostrada ajungând acolo mai devreme de 2030-2035. Sa se deschidă tronsonul București - Buzău și vorbim pe urma de Cocoașa de la Focșani.
  • +11 (21 voturi)    
   Cinismul te definește (Marţi, 2 iunie 2020, 9:52)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   Cu succes
   • 0 (16 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 2 iunie 2020, 10:59)

    [anonim] i-a raspuns lui un domn

    • +2 (2 voturi)    
     chiar asa! (Miercuri, 3 iunie 2020, 3:16)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui

     Cu Centura Bacaului, inceputa acu' vreo 10 ani, CE se mai aude? :P
 • +4 (22 voturi)    
  Alerta falsa! (Marţi, 2 iunie 2020, 10:17)

  Azra [utilizator]

  Nu va temeti, autostrada aia se va mai lucra inca multi, multi ani pe hartie.Poate pruncii de acum vor ajunge mai tarziu pana spre Buzau, dar nu e sigur.Stiti in cati ani s-a construit imensa aia autostrada 3, intre Buc uresti si Ploiesti, pe un teren ca in palma?!Vreo 12 ani si nici acum nu e gata la intrarea in Capitala
  • +1 (7 voturi)    
   Nu inteleg (Marţi, 2 iunie 2020, 18:07)

   soringusar [utilizator] i-a raspuns lui Azra

   Nu inteleg pt ce ai primit minus
   Doar adormitii nu vad in ce ritm s-a construit pana acum...
   • +1 (1 vot)    
    O autostradâ e gata (Miercuri, 3 iunie 2020, 7:01)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui soringusar

    cànd sunt gata inclusiv parcările și benzinăriile!
  • 0 (0 voturi)    
   Asa s-ar intimpla (Miercuri, 3 iunie 2020, 20:26)

   Bradisor [utilizator] i-a raspuns lui Azra

   daca ar veni din nou un cuc la transporturi.
 • -24 (32 voturi)    
  Umilirea Moldovenilor de catre PNL siLudovic Orban (Marţi, 2 iunie 2020, 10:19)

  vlad.pe [utilizator]

  Inca o data moldovenii sunt umiliti de cei care hotarasc soarta Autostrazii in Moldova, au trecut 30 de ani de la revolutie si regiunea Moldova nu are nici 5 km de autostrada utilizabila, PSD, PDL si PNL sunt principalii vinovati.

  Klaus Iohannis si Ludovic Orban au promis moldovenilor ca Autostrada Moldovei ca fi prioritara, de interes national dar se pare ca PNL si Ludovic Orban urmaresc alte interese.

  Sa ne amintim cand PNL era in opozitie si spunea ca PSD si Dragnea nu vor autostrada in Moldova si ca ar fi bani de la UE, acum dupa 6 luni realizam ca nici PNL nu doreste Autostrada in Est, mai ales Autostrada Tg. Mures - Iasi care a fost uitata.
  • +4 (8 voturi)    
   Hallo (Marţi, 2 iunie 2020, 18:08)

   soringusar [utilizator] i-a raspuns lui vlad.pe

   Cati porumbei iti zboara prin cap ?
  • +2 (2 voturi)    
   pai... (Miercuri, 3 iunie 2020, 3:18)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui vlad.pe

   ... CATI km de autostrada voiai sa faca, in 6 lun i de guvernare? :O
 • +4 (6 voturi)    
  autostrazi se fac prin cimp sau linga marile orase (Marţi, 2 iunie 2020, 12:46)

  Florin Oprea [utilizator]

  De la Ploiesti ar fi cam 28 km prin est pe DN1B E577 pina la noua autostrada zisa Ploiesti-Buzau, adica din centru Ploiesti pina la nodul noii autostrazi cu DN1D in zona Albesti sau vreo 35 km pe centura si apoi A3 si A7.
  • +1 (1 vot)    
   Doar n-o sa se numeasca camp-Buzau (Miercuri, 3 iunie 2020, 15:16)

   JimmyJ [anonim] i-a raspuns lui Florin Oprea

   Mare parte din traficul de pe A7 o sa fie in directia Bucuresti, iar nodul in camp e cea mai buna solutie pentru scurtarea distantei, leaga si Ploiesti si Bucuresti de Buzau pe distante relativ optime. Daca nodul ar fi mai aproape de Ploiesti, distanta Bucuresti-Buzau s-ar mari considerabil, valabil si in sens invers pentru distanta Ploiesti-Buzau
   • +1 (1 vot)    
    oare (Miercuri, 3 iunie 2020, 19:05)

    Florin Oprea [utilizator] i-a raspuns lui JimmyJ

    Autostrazile trebuie sa serveasca doar Bucurestiului? Nu e de ajuns ca A3 e facuta ca sa serveasca Snagovul si ca e mai lunga decit DN1? Dupa ce paraseste Snagovul, desi se numeste Bucuresti Ploiesti se tot duce spre est ca sa se indeparteze de Ploiesti desi ea face parte din Bucuresti Ploiesti Brasov. Autostrazile trebuie sa lege orase. Ploiestiul, Timisoara, Clujul sunt la cel putin la 1/2 de ora si 20-30 km de autostrazi. Oradea, Brasovul si Iasul vor fi la fel. Cele mai mari oarase ale RO sunt la zeci km de autostrazi. A1 trebuia facut pe valea Muresului nu sa urce la 700 m pe dealuri. Ai fi zis ca ar vrea sa deserveasca si Timisoara. Dar de la Arad merge spre sud si cind aproape ajunge la Timisoara coteste brusc spre est. Stii cit faci de la autostrada pina la Timisoara: 30-45 minute. Asta e optim?
    • 0 (0 voturi)    
     Este optim (Joi, 4 iunie 2020, 0:45)

     JimmyJ [anonim] i-a raspuns lui Florin Oprea

     Ploiesti are autostrada in centura, nu la 20-30km. Nu inteleg rationamentul tau, trebuia adusa A7 mai aproape de Ploiesti ca sa ce? Sa intri direct pe A7 fara sa mergi pe A3? Sunt aproximativ 70 km pe DN intre Ploiesti si Buzau, pe viitoarea optiune A3 + A7 o sa faci 75-80km.

     Autostrazile deservesc orasele, dar si traseul lor trebuie optimizat. In cazul Timisoarei, daca din traficul de autostrada doar 10% ar avea ca destinatie Timisoara, nu ar fi logic sa adaptezi traseul pentru 90% in loc sa-i plimbi inutil la 5km de oras pentru ca sa aiba cei 10% acces mai rapid la autostrada?
     • 0 (0 voturi)    
      hai sa vorbim discutii (Joi, 4 iunie 2020, 10:10)

      Florin Oprea [utilizator] i-a raspuns lui JimmyJ

      Ia uita-te putin pe harta? Inainte de vorbi si de a te afla in treaba. Lucrezi la cnair? I
      Centru Ploiesti - intrare A7 la Albesti 23.2 km, 25 minute fara trafic dar te asigur ca se fac 45 de minute
      Centru Ploiesti- interestie A3 - A7 27.1 km 27. Ti se pare optimizare? Trasee minime conform Google maps, durate fara trafic

      n cazul Timisoarei de ce o ia autostrada spre sud, trebuia ca de la Arad sa mearga drept spre Deva? Adica optim dupa cei ca tine
      • +1 (3 voturi)    
       Sunt inginer software, nu lucrez la cnair (Joi, 4 iunie 2020, 13:30)

       JimmyJ [anonim] i-a raspuns lui Florin Oprea

       Realizezi ca din cei 27 km din exemplul tau mare parte sunt pe autostrada? Sunt 9 km pana la intrarea pe autostrada din centrul Ploiestiului, ce releventa are distanta pana la nod atat timp cat tot pe autostrada ii faci?

       Vrei autostrada Ploiesti-Buzau din centura Ploiestiului si tot traficul pe directia Bucuresti-Moldova sa treaca prin Ploiesti sau vrei un triunghi de autostrazi in linie dreapta, Bucuresti-Ploiesti, Bucuresti-Buzau, Ploiesti-Buzau?

       Nu mai lua ca reper Ploiesti ca nu in jurul lui se optimizeaza traseul. Sunt 3 orase in ecuatie.
       Incearca sa pornesti de la premisa ca 2 autostrazi trebuie sa uneasca 3 orase si atunci o sa-ti dai seama de ce nodul e in camp.
       • -1 (1 vot)    
        identic (Joi, 4 iunie 2020, 14:28)

        Florin Oprea [utilizator] i-a raspuns lui JimmyJ

        Nici nu ai habar ce circulatie este pe direactia est-vest dintre Buzau spre Gaesti. Vorbesti fara sa cunosti, crezi ca numai despre Pl este vorba. Uita-te pe hartile de trafic, Ploiesti Gaesti e mai aglomerat ca multe portiuni deautostrada. De consum ai auzit, de poluare. Situatia este identica la Cluj, Timisoara si va fi si la Brasov, Oradea si Iasi. Asta e optimizarea, autostrada B Pl cu 10km mai lunga ca DN, ocoliri de zeci de km. Nu ai nici o logica. Discutia nu are sens, am obosit
        • 0 (0 voturi)    
         :) (Sâmbătă, 6 iunie 2020, 0:29)

         JimmyJ [anonim] i-a raspuns lui Florin Oprea

         Prietene, eu nu incerc sa-ti vand ceva, doar ti-am explicat logica traseului autostrazii. Problema ta e ca ai o fixatie, nu poti sa intelegi ca autostrada nu se face cu rigla in linie dreapta, rolul ei nu e sa scurteze distanta.
 • +10 (10 voturi)    
  Atenție la 2 puncte (Marţi, 2 iunie 2020, 13:00)

  nick24 [utilizator]

  1) “ Toate proiectele SF+PT de pe A7 sunt în grafic, se execută foraje pentru studiile geotehnice și cel puțin unul dintre loturi ar putea fi gata chiar anul acesta, urmând ca din 2021 să se treacă la licitația directă pentru execuție.”

  Mâcar la această autostradă să se facă DEODATĂ sau de la nodul Ploiești - Buzău, primul tronson gata URGENT și apoi în continuare, NU trosoane pe la mijloc, fără legături, care să fie inutile ani de zile.

  2) “
  „Autostrada este permeabilă. Dacă s-ar dori în planul urbanistic al Focșaniului s-ar putea încadra și într-un spațiu verde stânga-dreaptă. ”

  Nu vă bazați pe spații verzi, cordoane forestiere - acestea nu sunt agreate de rechinii imobiliari și de cei care dau aprobări de constructii prin toate primăriile!
 • +11 (15 voturi)    
  votati cu aia de maresc pensii (Marţi, 2 iunie 2020, 13:29)

  levierul [utilizator]

  raspunsul intrebarii "de ce nu avem autostrazi?":
  - pentru ca autoritatile locale saboteaza orice proiect national
  - pentru ca banii de investitii sunt tot timpul mutati la cheltuieli
  Eu cred ca nici nu vrem autostrazi, pentru ca atunci nu am mai vota PSD, cand PSD nu a facut nimic in directia asta.
 • -1 (5 voturi)    
  nod tisita (Marţi, 2 iunie 2020, 14:28)

  blackstar [utilizator]

  din desen traficul dinspre tecuci o sa cam stea la bariera eventual se prea poate sa blocheze si intersectia
 • +6 (8 voturi)    
  cine are terenuri pe traseul cocoasei? (Marţi, 2 iunie 2020, 16:21)

  daan.g [utilizator]

  daca se pune cineva sa caute cine sunt proprietarii terenurilor pe unde e desenata cocoasa veti intelege de ce trebuie sa ocoleasca autostrada pe acolo
  in Romania toate autostrazile sau facut si se vor face ondulate deoarece trebuie sa treaca pe tarlalele tuturor mafiotilor pesedisti care cunosc de ani buni inainte traseele pe unde vor trece autostrazile, daca nu gasesc terenuri pe traseele proiectate se schimba proiectul si traseul sa se rezolve problema tovarasilor mafioti
  • -6 (8 voturi)    
   cu toate acestea, mi se pare prea aproape de oras (Marţi, 2 iunie 2020, 17:04)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui daan.g

   Astia care gandesc infrastructura nu se gandesc ca poate orasul va mai creste ? Nu azi, maine, dar ce lasi generatiilor care vin ?
   Autostrada care trece prin oras ?
   • +6 (8 voturi)    
    orasul Focsan? (Marţi, 2 iunie 2020, 19:21)

    levierul [utilizator] i-a raspuns lui clint

    municipiul Focsani. Ala care se va putea remarca in istorie doar prin faptul ca acolo isi are biroul Marean Oprisan, fiul mamei lui.
   • +6 (8 voturi)    
    Focsani? (Marţi, 2 iunie 2020, 19:49)

    bgd [utilizator] i-a raspuns lui clint

    Da ce-i...Bucuresti,Iasi, Cluj? Focsani in 50 de ani dispare.
    • 0 (0 voturi)    
     Pai atunci (Vineri, 5 iunie 2020, 22:04)

     clint [utilizator] i-a raspuns lui bgd

     sa lase autostrada sa treaca prin oras. Sa puna si o benzinarie acolo, o parcare cu vreo doua terase cu mititei, poate asa nu dispare urma orasului complet.
 • 0 (0 voturi)    
  Este f important (Miercuri, 3 iunie 2020, 20:52)

  Bradisor [utilizator]

  ca pt prima data se lucreaza la a7 .forezele sapa , proiectantii sunt grafic iar finantarea este asigurata.daca nu vor fi sabotati de procesomanii de profesie sau nu va veni un nou cuc,in 2021 va incepe efectiv realizarea primei aut. spre mldova


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by