VIDEO „Golden Gate-ul” de peste Dunăre. Cum va arăta Podul de la Brăila și în ce stadiu sunt acum lucrările

de Victor Cozmei     HotNews.ro


Podul suspendat de la Braila
Foto: Captura YouTube
Podul peste Dunăre de la Brăila se conturează a fi un proiect cu adevărat impunător. Două turnuri de aproape 200 de metri înălțime de care se vor prinde două cabluri de oțel care vor susține un tablier metalic de peste 20.800 de tone. Între cele două turnuri deschiderea podului va fi de aproape 1.120 de metri, puțin mai mică decât deschiderea celebrului pod Golden Gate din San Francisco. În total, podul de la Brăila va măsura aproape 2 kilometri, iar pe lângă el se construiesc și alți 23 de kilometri de drum expres.

Contractul pentru Podul de la Brăila a fost semnat în 2017 cu Asocierea Astaldi (Italia) - IHI Infrastructure Systems (Japonia) pe circa 2 miliarde de lei. Construcția propriu-zisă a început în 2019 cu lucrul la cele două turnuri. În prezent lucrările la pod au ajuns la un stadiu de circa 25%.

În paralel, la șantierul naval Fincantieri din Brăila se lucrează la realizarea tablierului metalic al podului, folosindu-se tablă de la combinatul Liberty din Galați.

După ridicarea celor două turnuri, care vor avea fiecare 192,64 metri și vor fi practic cele mai înalte construcții din România (dincolo de coșuri de fum sau antene), va urma operațiunea de ridicare a cablurilor uriașe de oțel care vor susține tablierul podului.

VIDEO - Cum va arăta Podul de la Brăila de peste Dunăre:
„Aproximativ 81.000 de kilometri de fir de oțel, îndeajuns cât să înconjoare pământul de două ori, se vor împleti și vor forma 16 toroane care vor alcătui două cabluri cu o lungime de doi kilometri fiecare. Greutatea totală a celor două cabluri este de peste 6.700 tone. Garanția oferită de constructorul japonez al cablurilor este de 120 de ani”, potrivit Companiei de Drumuri.

Fiecare cablu are 60 de centimetri în diametru și va susține tablierul metalic cu ajutorul tiranților. Pe fiecare mal, cablurile se vor ancora în câte un bloc de ancoraj.

Fiecare segment al tablierului metalic are o greutate medie de 250 de tone. În total vor fi 86 de segmente ale tablierului metalic care cântăresc în total peste 20.800 tone.

Lungimea totală a podului suspendat peste Dunăre este de 1.974,30 metri, iar deschiderea centrală este de 1.120 metri. Comparativ, celebrul pod Golden Gate din San Francisco are o lungime de 1.970 de metri și o deschidere centrală de 1.280 de metri.

„La momentul finalizării va fi al treilea pod din Europa din punct de vedere al deschiderii centrale și al lungimii”, notează Compania de Drumuri.

VIDEO - Construcția tablierului metalic pentru Podul de la Brăila:
Drumuri expres de legătură de 23 de kilometri

Dincolo de podul propriu-zis, proiectul prevede și realizarea a peste 23 de kilometri de drum expres pentru a conecta podul.

Lungimea totală a obiectivului este de 23,413 km și cuprinde două secțiuni: drumul principal Brăila - Jijila, cu o lungime 19,095 km și drumul de legătură cu DN22 Smârdan - Măcin, în lungime de 4,328 km.

Podul suspendat peste Dunăre, structura principală din cadrul Proiectului, va avea o lungime de 1.974,30 de metri și va fi poziționat între km 4+596,10 si km 6+570,52 pe drumul principal Braila-Jijila, respectiv la km 165+800 pe fluviul Dunarea (kilometraj pe Dunare, masurat de la Sulina).

Drumul principal Brăila – Jijila. Va avea o lungime de 19,095 Km si va fi prevăzut cu două benzi de circulație pe sens, benzi de încadrare, acostamente, zona mediană și zona de parapete.

Pe tronsonul cuprins între km 4+486,10 și km 6+680,30, unde drumul traversează fluviul Dunărea, se vor construi doua viaducte de acces în lungime de cate 110,00 metri fiecare.

Traseul include o ramificație pe directia Sud, până la intersecția cu drumul existent Smârdan - Măcin (DN22).

Drumul de legătură cu DN22 Smârdan - Măcin. Cu o lungime de 4,328 km, acest drum va fi prevăzut cu o bandă de circulație pe sens. Drumul de legătură urmează să pornească de la km 7+940 al drumului principal (Brăila- Jijila) si se va intersecta cu DN22 Smârdan-Măcin.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.32254 vizualizari

 • +16 (20 voturi)    
  foarte fumos (Joi, 11 iunie 2020, 18:07)

  Martinezu [utilizator]

  Au fost 30 de ani in care putea sa se faca ceva Oamenii au ales pensiile si salariile de mizerie, dar sigure de la stat.
  Acum vine o criza de va da cu noi de pamant. Sper sa nu ramana doar o ruina a ceea ce avea sa fie.
  Un santier perpetuu ca multe din maretele realizari din astia 30 de ani.
 • +8 (18 voturi)    
  Frumos (Joi, 11 iunie 2020, 18:11)

  Malone_M [utilizator]

  Si util va fi acest pod. Pacat ca au trecut zeci de ani de cand trebuia sa fie facut.
  Iar numele...eu zic ca "Poarta de haur" e mai adecvat :)
  • 0 (10 voturi)    
   Asta cu "Poarta de haur" e o gluma nereusita (Joi, 11 iunie 2020, 20:46)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Malone_M

   In titlu e doar o metafora... Ca sa nu fie vreun dubiu, chiar e pus intre ghilimele.
   Nu l-a botezat nimeni, nicicum, dar iata ca prinzi ocazia sa arunci o mica aluzie rasista, gratuit.
   Putem sa ramanem cu calificativele Frumos si Util cu care ai deschis? Eu asa cred ca e.
   Si nici "pacat" nu e... vorba ceea:
   Mai bine mai tarziu decat niciodata.
   • +13 (17 voturi)    
    Dimpotriva. (Vineri, 12 iunie 2020, 0:16)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

    Nu e o aluzie rasista, ci o trimitere la o gluma foarte haioasa. Daca n-o stiti, v-as spune-o, dar dat fiind nivelul sufocant de corectitudine politica din multe comentarii, ma las pagubas, mi-as pierde vremea degeaba cu un mesaj care oricum va fi banat.
    Mai calmati-va si mai relaxati-va, oameni buni. Se spun/scriu mii de bancuri chipurile rasiste, sau etnice, sau misogine, sau bla-bla-bla - cu blonde, cu femei in general, cu homosexuali, despre alcoolismul rusilor, morga englezilor, zgarcenia scotienilor, presupusa incultura a americanilor, rigiditatea nemtilor, nenumaratele pacate ale romanilor, francezilor, italienilor etc., basca inca si ami multe "regionale", cu olteni, moldoveni, ardeleni etc.
    Si toate "trec", o gluma e doar o gluma, atat si nimic mai mult, nu mai faceti un capat de lume din orice.
    Da' sa te fereasca Dumnezeu sa spui un banc despre evrei, ca te paste puscaria, antisemit nemernic ce esti, sau cu tigani/negri, ca imediat devii rasist din mosi-stramosi. Norocul meu ca am cunoscuti evrei cu mult simt al umorului, doar de la ei mai aud un banc bun cu/despre evrei - ei au "dezlegare" de la stapanire sa le spuna, nu sunt arestati.
    Mai avem putin si-o sa apara si-o aplicatie pe smarfon care sa ne spuna la ce banc avem voie sa radem fara sa riscam sa ne insface Politia Gandirii...
    Ticneala colectiva.
    • -4 (6 voturi)    
     E doar ca nuca-n perete (Vineri, 12 iunie 2020, 9:07)

     Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

     si e aluzie rasista tocmai pentru ca ati introdus-o fortat.
     Si nu ca nu stiu bancul dar fiecare banc trebuie spus cand are legatura cu situatia. Aici nu are.
     • -1 (1 vot)    
      Serios?!? (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 0:51)

      Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

      Nu e niciodata tarziu sa inveti ceva. Astazi, de pilda, am invatat ca o gluma devine rasista pentru ca e introdusa fortat (?!?). Adanc, ce sa zic... Presupun ca posibilitatea ca de fapt dvs. sa nu va fi prins de gluma se excliude prin definitie, nu?
      Mai aflu ca nu poti spune un banc doar asa, pentru amuzament...
      Nu. Eroare grava. De fapt trebuie sa faci o analiza aprofundata si multidisciplinara a situatiei - care situatie?!? - sa consulti experti acreditati, sa faci un studiu de oportunitate, un grup de lucru etc.
      Mi s-a facut deja lehamite. M-ati convins. Nu va spun nici acel banc, nici altul. Oricum o sa gasiti ceva rasist, nepotrivit, inoportun s.a.m.d. in orice gluma.
      V-as spune macar ca o aluzie rasiala nu e deloc acelasi lucru cu una rasista, dar probabil ca nici asta n-are rost.

      Un weekend vesel va doresc.
      • 0 (0 voturi)    
       Nu m-ati inteles. (Luni, 15 iunie 2020, 8:31)

       Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

       Stiu si eu de gluma si stiu si multe bancuri cu tigani, inclusiv cu "de haur" dar ideea era ca nefiind vorba despre asa ceva in context, faptul ca v-a venit in minte sa plasati o astfel de gluma arata ca rasismul este profund.
       Am apreciat adesea comentariile dumneavoastra dar aici mi s-a parut ca ati fost deplasat, ("hai sa zic si eu un banc cu tigani, ca e legatura simpla aur-tigan" - iar tirada aia - riposta - cu "corect politic" mi s-a parut deja extrema si in acelasi timp uluitoare (am pus-o la acelasi cos cu corectitudinea politica).
 • +21 (21 voturi)    
  Sa dea Dumnezeu sa-l finalizeze (Joi, 11 iunie 2020, 18:26)

  Ochiana [utilizator]

  Le tin pumnii.
  Sunt din zona si m-am saturat de cozile interminabile de la Bac. Plus ca un astfel de pod ar revigora si turismul spre Delta.
  Succes constructorilor !
  • +19 (19 voturi)    
   Practic deschide tot nordul Dobrogei catre lume (Joi, 11 iunie 2020, 18:47)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Ochiana

   Nu doar Delta dar si toate localitatile din zona aia, aproape inchisa acum, se pot trezi la viata.
   Cu avantaje directe si pentru zona Braila Galati
   • -1 (7 voturi)    
    Tulcea are legatura cu Bucurestiul pe la Vadul Oii (Vineri, 12 iunie 2020, 2:09)

    simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

    Orașul Tulcea, care nu este așa izolat cum pare, are demult legătura auto directă cu Bucurestiul si tot sudul țării prin podul de la Vadul Oii (sau puțin mai ocolit pe la Cernavodă).

    Podul acesta în construcție nu ajuta decat la conectarea mai directă a orașului Tulcea de Brăila, Galați și Moldova.
    • +3 (3 voturi)    
     Si e putin lucru? (Vineri, 12 iunie 2020, 9:14)

     Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     "Podul acesta în construcție nu ajuta decat la conectarea mai directă a orașului Tulcea de Brăila, Galați și Moldova."

     Sa ocolesti pe la Giurgeni Vadu Oii ca sa ajungi in Moldova?
     (Nici nu vreau sa socotesc ce mafie e si pe la bacuri)
     Da, Tulcea este izolat chiar si fata de Constanta daca e sa compari cu legaturile dintre alte zone geografice.
     Soseaua aceea de la Vadu Oii la Tulcea e chiar frumoasa dar a fost desenata prin anii 60-70 daca nu ma insel si este destul de dificila.
     Cu cat sunt mai multe cai de comunicatie cu atat sunt mai multe oportunitati de dezvoltare pentru o zona - DACA administratia locala stie sa utilizeze oportunitatile.
    • +1 (1 vot)    
     Daca ar fi dupa mine, ar trebui si la Ostrov (Vineri, 12 iunie 2020, 9:23)

     Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     Abia atunci Dobrogea s-ar putea spune ca e legata cu de restul tarii, de la 1878.
     Sudul Dobrogei este inca, la fel ca si nordul, o zona uitata de lume
 • +8 (10 voturi)    
  garanție (Joi, 11 iunie 2020, 19:33)

  samuraijack [utilizator]

  "Garanția oferită de constructorul japonez al cablurilor este de 120 de ani". Dacă erau chinezi oare câți ani avea garanție?
  • +2 (6 voturi)    
   Reputația nu mai e îndeajuns (Joi, 11 iunie 2020, 21:08)

   trotuar [utilizator] i-a raspuns lui samuraijack

   Trebuie verificată. Bat pariu că și chinezii pot face oțel de calitate dacă stai cu ochii pe ei si verifici mereu.

   Pe de altă parte și o firmă japoneză de încredere dacă nu e verificată din când în când o dă în bară și aici nu vorbesc de greșeală de producție ci de falsificare de raporturi de testare și calitate și nu odată ci sistematic. timp de ani de zile

   Vezi:
   https://en.wikipedia.org/wiki/Kobe_Steel#Scandal
   https://www.bbc.com/news/business-43298649

   În total 500 de companii afectate printre care Boeing, nu știu câți producători de autoturisme, trenurile de viteză din Japonia, etc.
 • -2 (8 voturi)    
  Frumos, dar pe bani prea multi (Joi, 11 iunie 2020, 20:00)

  Io22 [utilizator]

  Solutia aleasa e cea mai scumpa posibil si se preteaza doar la podurile peste ape adanci unde nu se pot folosi piloni intermediari, doar 2 turnuri pe maluri sau in apropierea lor. In zona podului adancimea apei este mica. Un pod pe piloni cu o deschidere centrala mai mare cum este cel de la Fetesti-Cernavoda sau de la Giurgiu-Ruse era cel mai ieftin si rapid de construit.

  PS: in Ro in general se aleg solutiile cele mai scumpe in infrastructura ...daca e ieftin, nu prea e bine :)
  • +7 (7 voturi)    
   Cel mai ieftin era tot cu pluta. (Joi, 11 iunie 2020, 20:32)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Io22

   Daca faci ochii roata vezi in Romania ce inseamna criteriul: "pretul cel mai scazut". Nimic nu functioneaza 100%

   la PS:
   Te inseli! Intotdeauna se aleg solutiile cu pretul cel mai scazut (la prima vedere) E LEGE!!. Este ca un blestem, care de fapt ascunde lipsa de competenta si ca urmare, de raspundere.
   Costul final este o consecinta a acestui criteriu si este intotdeauna muult mai mare. Rareori se mai face comparatie, ca se pierde socoteala, cum a fost la casa poporului sau cum va fi la catedrala
   Aici se pare ca avem parte de niste profesionisti. Cel putin prin faptul ca nu s-au repezit sa aleaga solutia cu pretul cel mai mic.
   Ia, de exemplu autostrada de la Sebes care dupa alunecari de teren si demolari s-a facut de trei ori mai scumpa decat solutia care aparea initial cea mai scumpa.
  • +3 (3 voturi)    
   "Contractul pentru Podul de la Brăila a fost (Joi, 11 iunie 2020, 20:42)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Io22

   semnat în 2017"
  • +11 (11 voturi)    
   S-ar putea să fie cea mai ieftină variantă (Joi, 11 iunie 2020, 20:56)

   trotuar [utilizator] i-a raspuns lui Io22

   Nu sunt specialist dar după remarca dumneavoastră m-am uitat puțin pe net. Podurile suspendate au prețul cel mai mic pe metru dacă lungimea depășește arpoximativ 700 de metri. Celelalte tipuri de poduri sunt mai ieftine dar numai pentru distante scurte. Considerând că aici sunt 2 km cred că e OK.

   Datele le am de aici. http://hotrails.net/2014/09/an-empirical-rough-order-of-magnitude-cost-function-for-bridge-structures/
   • +6 (6 voturi)    
    Evaluarea NU se face numai dupa pret (Joi, 11 iunie 2020, 21:24)

    Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

    Adica nu ar trebui sa se faca numai dupa pret.
    La urma urmei un pod este o opera de arta si reprezinta intrucatva si mandria proprietarului. E ca o casa. Mai bagi ceva bani si in aspect.
    • +5 (5 voturi)    
     Un Golden Gate la Brăila (Joi, 11 iunie 2020, 21:43)

     trotuar [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

     e ok pt mine mai ales că e utilitar. Brăilean (ex).
  • +5 (5 voturi)    
   Pai.... (Joi, 11 iunie 2020, 21:43)

   paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui Io22

   Fetesti Cernavoda si Giurgiu-Ruse sunt pe Dunarea fluviala .
   Braila este pe Dunarea maritima .
   Daca nu ar fi fost restrictiile specifice navigatiei maritime , probabil ca ar fi facut un pod hobanat , cum este cel de la Calafat , facut acum cativa ani .
  • +6 (6 voturi)    
   dunarea maritima (Joi, 11 iunie 2020, 22:03)

   octavian.m [utilizator] i-a raspuns lui Io22

   Nu uita ca la Giurgiu si Cernavoda circula doar nave fluviale. Navele maritime pot intra pana la Braila.
   Fii convins ca daca in urma studiului de fezabilitate ar fi reiesit o solutie mai ieftina, ar fi fost adoptata aceea. Fondurile europene nu acopera chiar toata valoarea, o suma destul de mare (cred ca peste 100 milioane euro) va fi platita de la bugetul de stat.
 • +7 (11 voturi)    
  carcoteli (Joi, 11 iunie 2020, 21:38)

  Ingineru79 [utilizator]

  Foarte frumos...Pacat ca nu se va putea deschide....Pana se termina podul se vor construi blocuri pe terenurile drumurilor de acces. Si la pasajul Cirurel PSD, prin reprezentantii sai Oprescu si Firea, s-au construit blocuri pe viitorul drum care leaga pasajul de autostrada. Gestionarea proiectelor de infrastructura este o problema endemica in Romania. INCOMPETENTA (in cea mai mare parte), coruptia, nepotismele si "pretul cel mai mic" din licitatii condamna orice proiect public la esec. Niciodata nu se blocheaza preturile si destinatia terenurilor in faza de proiect (care ar trebui sa fie secret). Un profesionist in domeniu isi face cruce si il apuca plansul, cand vede cum sunt scrise caietele de sarcini (in mare parte scrise de o firma prietena si modificate cu picioarele).
 • 0 (10 voturi)    
  pana in 2055 e gata (Joi, 11 iunie 2020, 22:16)

  Itsoc [utilizator]

  va bucurati aiurea, 90% dintre voi nu veti prinde finalizarea lucrarilor.
 • +4 (6 voturi)    
  Daca se va pervesera cu sacrificarea (Vineri, 12 iunie 2020, 1:21)

  Bradisor [utilizator]

  investitiilor in favoarea consumului(pensii si salarii mai mari decit ne putem permite) avem mari sanse sa dureze ca metroul din Drumul Tab
  erei care mereu a ramas fara finantare.
  Podul are o importanta deosebita intrucit leaga mai bine Delta de tara Sa nu ne trezim intr-o dimineata ca lipovenii cer unirea cu tara de origine.
 • +1 (5 voturi)    
  noroc cu hamericanii (Vineri, 12 iunie 2020, 10:52)

  Mircea1978 [utilizator]

  Ca daca nu aveau americanii nevoie de a ajunge rapid la garnita cu fostul imperiu sovietic, in contextul anexarii Crimeii, inca se mai trecea cu barcazul pe acolo inca o suta de mii de ani.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by