Tehnic, primul tren de metrou pe M5 a circulat duminică, după cum a relatat ClubFeroviar.ro. Luni, de față cu autoritățile venite în vizită, au continuat testele dinamice și tehnologice pentru punerea în funcțiune a magistralei din Drumul Taberei.
„Am asistat la un moment istoric: primul tronson de metrou construit de la început în România după 1989 pe care a circulat o garnitură de tren. Lucrările la Magistrala M5 sunt de-a dreptul spectaculoase, atât prin arhitectura deosebită, cât și prin tehnologia de ultimă generație folosită. Sistemele de automatizare și siguranță sunt de ultimă generație”, a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Bode.
„În noiembrie 2019 și până în mai 2020 am primit zeci de documente asumate prin semnături prin care reconfirmau data de 30 iunie 2020 ca dată pentru deschiderea metroului. La sfârșitul lunii mai am fost informat cu privire la problemele apărute la centrala de ventilație și stația de pompare a apei din infiltrații - în zona pieței Moghioroș. Aceste probleme vor întârzia testele tehnologice și sistemul de automatizare”, a explicat Bode.
Când va fi dată în folosință Magistrala M5?
„Tehnic se poate realiza în decurs de o lună jumătate, maxim două”, a spus premierul Ludovic Orban.
Magistrala 5 de metrou, proiectul care parcă nu se mai termină...
Contractele pentru M5 din Drumul Taberei au fost semnate în primăvara lui 2011, iar lucrările au început la scurt timp după. Conform contractului, durata lucrărilor urma să fie de 36 de luni - adică 3 ani. Pe lângă acest termen, mai era și cel pentru lucrările de sistematizare și automatizare - 8-12 luni.
Primul termen avansat pentru metroul din Drumul Taberei a fost 2015. De-a lungul timpului, însă, Magistrala M5 s-a confruntat cu mari probleme - probleme de avize, probleme mari de finanţare (mai ales în timpul guvernării PSD-Ponta în 2013), probleme de lucrări neprevăzute care au apărut pe parcursul execuţiei lucrărilor.
Pe Magistrala 5 vor circula pentru început zece trenuri Bombardier, din flota actuală, după cum au anunțat reprezentanții Metrorex. Acum, la testele dinamice se folosesc atât trenuri Bombardier, cât și trenuri vechi IVA.
Magistrala 5 de metrou, Secţiunea Râul Doamnei - Eroilor (PS Opera), inclusiv Valea Ialomiţei, va avea aproape 7 kilometri lungime şi este compusă din 10 staţii de metrou şi un depou (Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2).
Valoarea totală a proiectului de metrou Drumul Taberei-Eroilor este de 3,4 miliarde de lei. Prin inaugurarea acestei magistrale, Capitala va ajunge la 78 de kilometri de reţea şi la 63 de staţii de metrou.
Lungime: 7,2 km in total din care 6,2 km pe Lotul 1.1 si 1 km pe Lotul 1.2.
Loturile, constructorii si costurile:
Lot 1.1 - Raul Doamnei - Eroilor 2 (PSS Opera) - 6,2 km, 9 statii / Astaldi - FCC Construccion - Delta ACM - AB Construct / Valoarea totala a contractului: 987,9 mil lei fara TVA.
Lot 1.2 - Valea Ialomitei - galeria, statia si depoul / Max Boegl / Valoare totala: 231,67 milioane lei fara TVA.
Termen de finalizare (initial): 2015 pentru structura, tuneluri si statii / 2015-2016 - punerea in functiune
aici https://www.youtube.com/watch?v=pq3XRVwoBO4
2075 continuare Eroilor-Pantelimon
2100 catre Colentina
și astea sunt termene optimiste!
Nu va e ba rusine ca il amanati iar ? 2-3 luni ...la pastele cailor?
Nu cred ca mai sunt multe state in lume care sa se laude cu atatea termene nerespectate.
e ceva unic pe planeta.
Oare o avea legatura cu poporul sau e doar vorba de politicieni care vin din alt sistem solar?
https://www.airclaim.com/ro/articole/noul-aeroport-din-berlin-se-va-deschide-oficial-in-octombrie-2020/
"Initial aeroportul BER trebuia sa fie deschis in martie 2011, prima dintre cele 10 date de deschidere oficiala, care toate s-au dovedit a fi amanate ulterior. Bugetul initial a fost de 2.83 miliarde de euro, care in timp s-a ridicat la 7 miliarde de euro pana in prezent."
Pai tu ai termen de comparatie intre Berlin si Bucuresti?
Adica iei exceptia de undeva si o asezi langa mormalul de la noi si iata...
In afara de amblele orase sunt populate mai ai si alte similitudini?
https://www.ilgiorno.it/milano/cronaca/m4-ritardo-1.3952495
15 luni de intarzieri.
Nu e 9 ani ca la Berlin sau 5 ani ca la Bucuresti...
Foarte multe proiecte au probleme peste tot.
De discutat sunt motivele reale ale intarzierilor.
E lipsa banilor ca la Bucuresti?
Sau ghinionul incompetentei ca la aeroportul din Berlin?
Sau poate birocratia si intarzierile inerente legate de arheologie ca la Milano?
La noi principalul motiv de intarziere a fost lipsa alocarilor bugetare.
Nemtii au avut bani dar s-a intamplat ca cineva sa proiecteze absolut gresit si project managementul constructiei sa pice pe maine proaste.
Ai zis că „Nu cred ca mai sunt state cu atatea termene nerespectate”, ba chiar că „e ceva unic pe planeta”. Ți s-a spus de aeroportul din Berlin, la care ți-ai adus aminte că „lasă bă că ăia au voie să întârzie, că-s excepții”, pe când aici e „ciudățenia asta de țară” „în curs de subdezvoltare”...
Și de ce dai vina pe București pentru o lucrare care... nu ține de București?
În afară de faptul că lucrarea se petrece pe teritoriul Bucureștiului, ce legătură mai vezi între metrou și oraș? E finanțat de primărie? E operat de primărie, sau ce?
Consider că Fifi n-a făcut absolut nimic pentru orașul ăsta (nici măcar să locuiască în el, să plătească taxe!), dar aici ataci Bucureștiul degeaba.
Vezi cine și ce alocări bugetare a făcut pentru metrou și o să ai și vinovații pentru întârzieri.
In 2016 au venit rosii din nou si au facut macel in bugetul de stat, investitiile fiind uitate cu totul. De aia ne miscam greu la lucrari din astea, credeti-ma caci sunt in domeniu si am vazut in tari de top intarzieri uriase la proiecte asemanatoare.
Zi de zi, la fiecare calatorie, trebuie sa merg la casiere si la paznici ca sa-mi deschida la turnicheti si sunt exasperati ca asa patesc cam toti cei care au abonamente, nerusinatilor! Va bateti joc de noi pe banii nostri.