Circa 18 km dintre Iernut și Chețani, parte a autostrăzii Transilvania între Târgu Mureș și Câmpia Turzii vor fi gata în această vară sau la începutul toamnei, dar în continuare se lucrează intens la eliminarea unui blocaj care ar transforma tronsonul într-unul „muzeu”. Nodul rutier de la Chețani face parte din tronsonul de autostradă adiacent, până la Câmpia Turzii. Acolo lucrările pe tronson au fost practic sistate de constructorul aflat în insolvență, dar în ultimele săptămâni, subcontractori și Compania de Drumuri lucrează în forță măcar pentru finalizarea nodului rutier.

A3 Iernut - Chetani, aproape de finalizareFoto: Captura YouTube

Asociația Pro Infrastructura a publicat un clip din dronă cu cei 17,9 km de la Iernut la Chețani, acolo unde antreprenorul Astaldi se află în ultimele etape ale finalizării proiectului.

A3 Câmpia Turzii - Ogra Târgu - Mureș

Lot 2 Iernut - Chețani - km 3+600 - km - km 21+500

Lungime: 17,9 km

Constructor: asocierea ASTALDI SPA - MAX BOEGL ROMANIA SRL - ASTALROM SA - CONSITRANS SRL

Valoare contract: 438 mil lei

Ordin de începere: mai 2016

Termen de finalizare (inițial): 16 luni

Deschidere preconizată: septembrie 2020

Stadiu (iulie 2020): 94 %

API a mai realizat un video din dronă și cu lucrările intense la nodul de la Chețani, dar și cu restul lotului aproape abandonat până la Câmpia Turzii.

„Pe tronsonul Autostrăzii A3 Transilvania Chețani-Câmpia Turzii construit de Straco subcontractorii Marcotim (terasamente) și Baxcom (structuri) avansează într-un ritm bun. La nodul rutier Chețani umpluturile sunt foarte aproape de finalizare, fiind executat deja un prim sector al stratului de balast stabilizat”, scrie Asociația Pro Infrastructura.

„Ne exprimăm speranța că plățile se vor realiza extrem de rapid dinspre CNAIR spre Straco și mai departe spre subcontractorii și furnizorii implicați în această lucrare, astfel încât în septembrie nodul Chețani să fie deschis traficului în paralel cu tronsonul vecin Chețani-Iernut, iar restul contractului să continue într-un ritm corespunzător și să fie finalizat în cursul anului viitor”, mai notează Pro Infrastructura.

Lot 3 Chețani-Câmpia Turzii - km 21+500 - km 37+191

Lungime: 15,7km

Constructor: S.C. STRACO GRUP S.R.L. - S.C. SPECIALIST CONSULTING S.R.L. - S.C. TOTAL ROAD S.R.L

Valoare contract: 280 mil lei

Ordin de începere: mai 2016

Termen de finalizare (inițial): 16 luni

Finalizare estimată: 2021-2022

Stadiu (iulie 2020): 32%