Circa 18 km dintre Iernut și Chețani, parte a autostrăzii Transilvania între Târgu Mureș și Câmpia Turzii vor fi gata în următoarele săptămâni, însă pentru ca lotul să nu rămână „muzeu” și traficul să fie deschis e nevoie să fie terminat și nodul rutier de la Chețani, nod aferent tronsonului următor și care a zăcut mult timp abandonat de constructor. Noi imagini din dronă arată stadiul foarte avansat al tronsonului care ar urma sa se deschidă, dar și efortul din șantier pe nodul rutier de la Chețani.

A3 Transilvania in zona BogataFoto: Captura YouTube

„Asocierea Astaldi-Max Boegl a intrat pe ultima sută de metri cu lucrările pe tronsonul de 17,9 km al Autostrăzii A3 Transilvania dintre Iernut și Chețani”, transmite Asociația Pro Infrastructura care publică și un video realizat din dronă cu între tronsonul.

„Zilele următoare va fi deschisă circulația prin varianta definitivă a nodului rutier Iernut, acesta fiind complet finalizat, inclusiv marcajele rutiere. Pe restul proiectului asfaltul este așternut în totalitate, s-a avansat foarte bine la parapete, garduri exterioare de protecție, taluzări cu pământ vegetal sau la spațiile de servicii”, mai notează asociația.

Potrivit ONG-ului, recepția la terminarea lucrărilor ar putea fi făcută în circa două săptămâni.

Mai departe, în zona nodului de la Chețani se lucrează de zor pentru a putea termina lucrarea astfel încât tot lotul până la Iernut să poată fi deschis traficului.

API a realizat o filmare din dronă și cu zona Chețani, dar și restul lotului Chețani - Câmpia Turzii care zace în mare parte abandonat și fără muncitori.

A3 Câmpia Turzii - Ogra Târgu - Mureș

Lot 2 Iernut - Chețani - km 3+600 - km - km 21+500

Lungime: 17,9 km

Constructor: asocierea ASTALDI SPA - MAX BOEGL ROMANIA SRL - ASTALROM SA - CONSITRANS SRL

Valoare contract: 438 mil lei

Ordin de începere: mai 2016

Termen de finalizare (inițial): 16 luni

Deschidere preconizată: septembrie 2020

Stadiu (august 2020): 95%

Lot 3 Chețani-Câmpia Turzii - km 21+500 - km 37+191

Lungime: 15,7km

Constructor: S.C. STRACO GRUP S.R.L. - S.C. SPECIALIST CONSULTING S.R.L. - S.C. TOTAL ROAD S.R.L

Valoare contract: 280 mil lei

Ordin de începere: mai 2016

Termen de finalizare (inițial): 16 luni

Finalizare estimată: 2021-2022

Stadiu (august 2020): 32%

Cum arată pe harta zona nodului Chețani:

---

Istoria „autostrăzilor muzeu” din România

Prima autostradă muzeu din ultimul deceniu a fost Lugoj - Deva lotul 1. Deschisă în decembrie 2013, autostrada nu putea fi folosită pe circa 10 km din cei 27 de km pentru că se oprea brusc în câmp. Asta pentru că nodul rutier de la un capăt era inclus în contractul adiacent (Timișoara - Lugoj, lot 2), rămas mult în urmă. Abia în 2015 a venit deschiderea mult așteptată.

Tronsonul Gilău - Nădășelu, micul „ciot” de circa 8,7 km de lângă Cluj Napoca, a fost finalizat și recepționat în noiembrie 2017, dar nu a putut fi folosit aproape un an. Asta pentru că podul peste Someș, care să lege „ciotul” de restul autostrăzii A3 până la Câmpia Turzii a fost lăsat uitării mult timp și a fost contractat cu mare întârziere. Abia din septembrie 2018 s-a deschis circulația.

Cei circa 30 de kilometri de pe Loturile 3 și 4 ai autostrăzii A10 Sebeș - Turda au zăcut nedeschise timp de jumătate de an, timp în care CNAIR susținea că mai sunt lucrări de executat, în ciuda protestelor societății civile.

Similar, Lotul 3 din Autostrada A1 Lugoj - Deva, finalizată în proporție de 99%, a stat nefolosit circa cinci luni. Statul a reziliat contractul invocând vicii de execuție și, după luni în șir în care autostrada a rămas închisă, a deschis-o cu restricții de viteză și tonaj.