Vineri are loc ceremonia de deschidere a punctului de frontieră dintre România și Ungaria Nagykereki-Borș II și de inaugurare a conexiunii de autostradă A3-M4, care se va desfășura pe segmentul corespondent părții ungare. La ceremonie vor participa miniștri Transporturilor din cele două țări, ministrul afacerilor externe din România, dar și mai multe oficialități locale.
Lotul de autostradă Biharia (la nord de Oradea) - Borș are o lungime de 5,3 kilometri și a fost construit de către românii de la Trameco (Selina). Contractul a fost semnat în decembrie 2018 pentru circa 28,5 milioane de euro cu un termen de 19 luni pentru proiectare și execuție.
Tronsonul este prevăzut cu un nod rutier, respectiv nodul Biharia, cu 5 bretele și 3 pasaje, la care se mai adaugă un pasaj al autostrăzii peste calea ferată și un pasaj peste autostradă a unui drum de exploatare.
Mai departe de la Biharia, tronsonul de circa 29 de km de A3 până la Chiribiș a fost contractat pe 12 iunie tot cu același constructor. A3 Biharia - Chiribiș fusese inițial început de pe vremea contractului cu Bechtel, dar apoi a fost abandonat, iar lucrările executate deja trebuie expertizate înainte ca antreprenorul să înceapă șantierul propriu-zis.
Termenul pentru Biharia - Chiribiș este de 6 luni proiectare, 18 luni execuție și 10 ani perioada de garanție.
FOTO - Traseul A3 Borș - Biharia - Chiribiș - Suplacu de Barcău (click pt mărire în tab separat):

Da, au merite că nu se pierd în birocrație, că au început din timp cu proiectele; dar nici nu s-au confruntat cu probleme tehnice serioase.
Pt Know-how ar putea angaja cativa contractori daca ei nu au.
S-ar economisi salariile care oricum le primesc chiar daca stau degeaba. Cine nu competent sau nu vrea sa faca treaba sa fie dat urgent afara si inlocuit. Nu gasesc oameni? Privatii cum gasesc?
S-ar pastra toti banii in tara si ar putea merge la alte investitii acesti bani.
Licitatii clare pentru administrarea drumurilor si a autostrazilor... si atat.
Cat despre Tarom, pe bune, a mancat in 30 de ani bani cat pentru 7 autostrazi.
Asa cum am scris mai sus, ce se intampal e comic: Franta, Spania si Germania masoara autostrazile in zeci de mii de km (fiecare au peste 10 000km de autostrada), Polonia si alte tari din est masoara in mii (peste o mie), noi am ajuns sa masuram cu metrul...
Nu pot, insa, sa nu remarc, ca in perioada in care ungurii si-au construit reteaua lor de autostrazi, ritmul lor mediu de avansare a fost de 400 m/zi!!!
Sau mai bine spune-mi cat au facut chinezii, daca vrei sa ma uimesti cu adevarat.
De patriotism nu poti sa ma lecuiesti, dar trebuie, totusi sa constat ca nivelul unei tari depinde de oamenii care o populeaza.
Mai ales ca frumusetea si eleganta nodurilor de autostrada nu pot fi evaluata decat de sus.
Hai, spor la treaba!
Il privesc si im place ce vad.
Atat
De ce va fortati sa pareti inteligenti?
2. Mai apoi reveniti ca nu e chiar autostrada, ci un tronson, o bucatica.
3. Bucatica aia are 5300 de metri, nici cit sa ajungi d-aici nitel mai incolo.
4. Si o deschideti cu mare fast!!!!
Sigur, e mai bine decit nimic, dar atita scandal mediatic pentru 5,3 Km.
ati incercat sa va priviti in oglinda? Nu s-a spart de cit de ridicoli sunteti?
Autostrada din Transilvania e finantata 100% de UE, dar progresele sunt momentan doar simbolice.
Pitesti-Sibiu-Deva-Lugoj-Tm e finantzata 85% de UE.