Lucrările pe cei 17 km de autostradă de la Sebeș la Alba Iulia Nord avansează încet-încet, iar ministrul Transporturilor a reconfirmat recent într-un interviu pentru HotNews.ro intenția autorităților de a deschide acest lot până la finele anului. O nouă filmare din dronă cu nodul rutier de la Sebeș, acolo unde A10 se unește cu A1, dar și cu DN1 și supra-traversează și calea ferată, arată că încă mai sunt multe lucrări de finalizat până când s-ar putea discuta de o deschidere.

Nodul rutier de la Sebes - A10 - octombrie 2020Foto: Captura YouTube

Într-o nouă filmare din dronă publicată și pe forumul peundemerg.ro se observă cum lucrările la nodul rutier de la Sebeș au avansat, însă nu într-un ritm prea alert. În continuare nu sunt gata toate pasajele, nici măcar toate grinzile nu au fost așezate până în acest moment.

În plus, în zona rampei peste DN1 lipsește complet o pilă pentru pasaj, un element la care constructorul nici nu s-a apucat de treabă din cauza unei conducte ce nu a fost relocată.

În altă zonă se vede că în sfârșit a fost acoperită cu pământ o casetă pentru conducte, dar încă mai e mult de lucru chiar și în acel loc.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat într-un interviu pentru HotNews.ro că dorește finalizarea și deschiderea Lotului 1 de pe A10 Sebeș - Turda până la finalul anului. La întrebarea unui cititor dacă este luată în calcul deschiderea traficului parțial prin nodul Sebeș, pe bretelele „scurte” (n.r. cele din A10 în giratoriile de pe DN1), ministrul a spus că se ia în calcul deschiderea totală a traficului.

„Și pe Lotul 1 și pe Lotul 2 e mult de lucru. Noi vrem ca Lotul 1 (n.r. să fie deschis complet), dar pentru asta trebuie să clarificăm un litigiu pe care îl avem cu antreprenorul, dintr-un claim mai vechi. Sper să clarificăm pentru a plăti ce avem de plătit din acel claim. Cu facturile suntem la zi. Ne zic să le virăm banii ca să poată să continue. Ține de CNAIR și sper să se rezolve. Ne dorim să dăm în trafic Lotul 1”, a spus Bode.

A10 Sebeș - Turda

Lotul 1 - 17 km - de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)

Constructor: Impresa Pizzarotti

Valoare: 541.73 mil lei (fără TVA)

Contract: semnat în 2014

Lucrări începute: decembrie 2014

Stadiu fizic / stadiu financiar (octombrie 2020): 92,5% / 82,37%

Nodul rutier de la Sebeșeste cea mai complexă lucrare de pe lotul 1 al A10 Sebeș - Turda. Nodul presupune multiple rampe și pasaje care să unească autostrada A10 cu autostrada A1, dar și cu drumul național DN1 în zona Lancrăm.

Nodul rutier presupune trei mari pasaje peste actuala autostradă, două pasaje peste calea ferată din zonă, precum și un pasaj peste râul Sebeș și DN1/E81 în zona Lancrăm.

Nodul rutier de la Sebeș este al doilea nod rutier de acest tip din țară, cu un astfel de grad de complexitate. Primul a fost cel din celălalt capăt al A10, din zona Turda, unde lotul 4 al autostrăzii Sebeș - Turda s-a racordat la A3 Câmpia Turzii - Gilău și la drumul național DN1 din zonă.

Viitorul nod rutier A1-A10-DN1 - o captură din harta proiectelor realizată de către Aosciația Pro Infrastructura (poate fi accesată aici) cu traseul A10 și intersecția cu A1 și DN1 (click pentru mărire):