Lucrările la pasajul rutier Mogoșoaia de pe centura Capitalei au ajuns în momentul în care traficul de pe DNCB a fost deviat pe bretelele viitorului pasaj, astfel încât să poată începe lucrările la pila și culeea dinspre Otopeni. Măsura a dus la formarea unor cozi kilometrice în ambele sensuri, după cum se poate observa într-o filmare de vineri. Situația va rămâne astfel până la finalizarea pasajului, la începutul lui 2022.

Pasajul Mogosoaia - in constructie - octombrie 2020Foto: Captura YouTube

Asociația Pro Infrastructura a publicat un video din dronă realizat vineri cu șantierul în cauză. Pasajul de doar 800 de metri va muta actuala Șosea de Centură a Capitalei cu ale sale patru benzi peste giratoriul de la intersecția cu DN1A. Lucrările au început în aprilie și au un termen de realizare de doi ani.

Constructorul a deviat de curând traficul de pe DNCB pe bretelele viitorului pasaj, astfel încât să poată începe lucrările la pila și culeea dinspre Otopeni.

Problema apare din lățimea redusă a celor două benzi pe care a fost deviat traficul, dar și prin „gurile” de intrare și ieșire în sensul giratoriu, un TIR neputând sp se încadreze în același timp cu un alt vehicul în paralel.

Astfel, traficul care vine de pe Centura Capitalei pe câte două benzi este înghesuit pe două benzi mult mai înguste și de-a dreptul gâtuit la o singură bandă la intrarea în sensul giratoriu.

Pasaj suprateran DNCB peste DN1A la Mogoșoaia

Lungime: 800 m

Cost: 6,8 mil. Euro

Constructor: Strabag SRL

Contract semnat în: octombrie 2018 (licitația lansată din iunie 2017)

Termen de finalizare: 24 de luni (de la începerea construcției)

Lucrări începute: aprilie 2020.

Finalizare posibilă (n.r.) : Q1 2022

Stadiu (25 octombrie): cca 26%

Planul pasajului peste rond:

Podul de la Mogoșoaia, necesar pentru eliminarea unui "dop" de pe sectorul modernizat de pe Centura Nord

Circa 20 de km din Centura de Nord a Capitalei au fost modernizați și lărgiți la 4 benzi încă din 2010, iar singurul punct din zonă care a rămas nerezolvat a fost intersecția de la Mogoșoaia cu DN1A - un sens giratoriu unde constant apar blocaje și cozi kilometrice.

Abia în luna iunie 2017, după ani la rândul de promisiuni și revizuiri de studii, Compania de Drumuri scotea la licitație proiectarea și execuția pasajului suprateran de la Mogoșoaia care ar urma să "ridice" Șoseaua de Centură peste DN1A București - Mogoșoaia - Ploiești.

Planul pasajului. Click pentru poză mare într-o fereastră separată: