„Ridicarea pilonilor podului peste Dunăre avansează aproape 2m, în fiecare zi. Turnarea pilonilor se face în sistem continuu. Sistemul de cofrare este ghidat prin laser și permite turnarea continuă a pilonilor astfel încât se lucrează 24 de ore din 24, 7 zile din 7”, explica recent secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu.
Asociația Pro Infrastructura: „Noi întârzieri vor transforma în 2022 această lucrare de 2 miliarde de lei în (probabil) cel mai rușinos muzeu din istorie”
„În afara celor 2 turnuri se mai execută lucrări la cele 2 blocuri de ancoraj ale podului și la viaductele de acces, acolo unde există autorizație de construire. În schimb, drumurile de legătură de la pod spre Brăila, Jijila și Măcin ce totalizează peste 20 de km nu sunt autorizate nici până astăzi, deși contractul este semnat din ianuarie 2018. Decizia de expropriere pentru exproprierile suplimentare încă nu a fost emisă, iar procedura de revizuire a acordului de mediu se prelungește nepermis de mult”, avertiza la finalul lunii octombrie Asociația Pro Infrastructură.
După ridicarea celor două turnuri, care vor avea fiecare 192,64 metri și vor fi practic cele mai înalte construcții din România (dincolo de coșuri de fum sau antene), va urma operațiunea de ridicare a cablurilor uriașe de oțel care vor susține tablierul podului.
„Aproximativ 81.000 de kilometri de fir de oțel, îndeajuns cât să înconjoare pământul de două ori, se vor împleti și vor forma 16 toroane care vor alcătui două cabluri cu o lungime de doi kilometri fiecare. Greutatea totală a celor două cabluri este de peste 6.700 tone. Garanția oferită de constructorul japonez al cablurilor este de 120 de ani”, potrivit Companiei de Drumuri.
Fiecare cablu are 60 de centimetri în diametru și va susține tablierul metalic cu ajutorul tiranților. Pe fiecare mal, cablurile se vor ancora în câte un bloc de ancoraj.
Fiecare segment al tablierului metalic are o greutate medie de 250 de tone. În total vor fi 86 de segmente ale tablierului metalic care cântăresc în total peste 20.800 tone.
Lungimea totală a podului suspendat peste Dunăre este de 1.974,30 metri, iar deschiderea centrală este de 1.120 metri. Comparativ, celebrul pod Golden Gate din San Francisco are o lungime de 1.970 de metri și o deschidere centrală de 1.280 de metri.
„La momentul finalizării va fi al treilea pod din Europa din punct de vedere al deschiderii centrale și al lungimii”, notează Compania de Drumuri.
VIDEO - Cum va arăta Podul de la Brăila de peste Dunăre:
Drumuri expres de legătură de 23 de kilometri
Lungimea totală a obiectivului este de 23,413 km și cuprinde două secțiuni: drumul principal Brăila - Jijila, cu o lungime 19,095 km și drumul de legătură cu DN22 Smârdan - Măcin, în lungime de 4,328 km.
Podul suspendat peste Dunăre, structura principală din cadrul Proiectului, va avea o lungime de 1.974,30 de metri și va fi poziționat între km 4+596,10 si km 6+570,52 pe drumul principal Braila-Jijila, respectiv la km 165+800 pe fluviul Dunarea (kilometraj pe Dunare, masurat de la Sulina).
Drumul principal Brăila – Jijila. Va avea o lungime de 19,095 Km si va fi prevăzut cu două benzi de circulație pe sens, benzi de încadrare, acostamente, zona mediană și zona de parapete.
Pe tronsonul cuprins între km 4+486,10 și km 6+680,30, unde drumul traversează fluviul Dunărea, se vor construi doua viaducte de acces în lungime de cate 110,00 metri fiecare.
Traseul include o ramificație pe directia Sud, până la intersecția cu drumul existent Smârdan - Măcin (DN22).
Drumul de legătură cu DN22 Smârdan - Măcin. Cu o lungime de 4,328 km, acest drum va fi prevăzut cu o bandă de circulație pe sens. Drumul de legătură urmează să pornească de la km 7+940 al drumului principal (Brăila- Jijila) si se va intersecta cu DN22 Smârdan-Măcin.
Vom avea cel mai inalt muzeu al infrastructurii care avea sa fie dar nu a fost.
mandru comunist, mandru muncitor al clasei muncitoare romanesti :DDDD
Cum poți sa-i blamezi pe oameni cu expresii “tactu muncea la casa poporului, mândru comunist, mândru muncitor... bla, bla, bla.
Crezi ca te-ai născut in eprubeta? Crezi ca părinții tai, cu toata aroganta pe care o afirmi, nu au fost “mândru muncitor al clasei muncitoare românești”?
Pari un om educat, dar crezi ca educația pica din cer? Sacrificiul părinților tai de pe vremea comunismului nu înseamnă decât o pata pe obrazul altora?
uhhhh :DDD
Eu din ce am vazut in ultimii 30 de ani a fost ca mai tot ce s-a " construit" s-a construit prost, pe jumatate sau a ramas la stadiul de gropi, piloni , balarii.
Cred ca nu ati remarcat articolul anterior care zicea ca podul asta nu are sosele de care sa se lege si el saracu.
In rest , luminat noaptea cred ca va fi ceva frumos.
Si ca sa mai invete ceva dl buncrestin , tot cam atunci s-a construit si hidrocentrala Portile de Fier 1 , pe barajul careia se traverseaza Dunarea . Aceasta produce cam jumatate din energia Hidro a Romaniei .
Indiscutabil , situatia de azi a romanilor este mai buna decat in perioada apusa si incet situatia va intra in normal , luand ca model tarile dezvoltate din vest .
Situatia este 100% pedeserista: imensul pod peste Dunare va fi gata, dar ramane complet inutizabil, pentru ca "drumurile de legătură de la pod spre Brăila, Jijila și Măcin sunt autorizate nici până astăzi"!
Situatia este 100% specifica partidului lui Draknea, nu va mai amintiti din 1990 de celebrul slogan:
"Noi muncim, nu gandim!" ??
1. Metrou D. Taberei
2. Lotul muzeu de la Tg Mures Ungheni Chetani dat in exploatare
3.Pitesti Craiova activitate buna
4.Sibiu Boita activitate foarte buna; 1mld accesat pt Valea Oltului
5.Sebes Alba Iulia: 2020
6.Centura Bacau, sanse mari 2020
7.Centura Bucuresti se lucreaza
8.Gara De Nord - Otopeni, stadioane, reabilitari de cale ferata, etc
Intr-un an de pandemie si criza economica.