Unul din tronsoanele de autostradă pe care Transporturile au promis că le inaugurează în 2020 este Lotul 1 din autostrada Sebeș - Turda. Circa 17 km la care se lucrează încă din 2014. O filmare din dronă cu întreg tronsonul ilustrează stadiul avansat al șantierului, dar și punctele critice pe care constructorul italian se concentrează în prezent. La nord de Sebeș va fi unul dintre cele mai complexe noduri rutiere din țară, iar la nord de Alba Iulia constructorul e într-o cursă contra-cronometru să termine lucrările.

A10 Sebes - Turda - nodul rutier Sebes - noiembrie 2020Foto: Captura YouTube

Într-o nouă filmare realizată din dronă se observă cum constructorul italian Impresa Pizzarotti se concentrează în special pe câteva puncte cheie: nodul rutier de la Sebeș (de unde începe filmarea), lucrările de la Oarda (11.40), nodul rutier Alba Iulia Nord (23.35), precum și remedierea alunecărilor de teren de la capătul lotului (24.50).

---

Ministrul Transporturilor anunța într-un interviu acordat HotNews.ro la mijlocul lui octombrie că are intenția clară de a deschide Lotul 1 din A10 Sebeș - Turda până la finalul anului, chiar dacă pe nodul rutier de la Sebeș traficul s-ar deschide doar parțial, pe bretelele de descărcare în DN1 și nu complet pe toate bretelele care unesc cele două autostrăzi din intersecție - A1 și A10.

Asociația Pro Infrastructura nota în urmă cu două săptămâni că „la nodul rutier Sebeș constructorul este concentrat pe cele 2 bretele scurte care se conectează la sensurile giratorii ale nodului existent și prin care s-ar putea deschide traficul rutier pe autostradă în ambele sensuri”.

Asociația considera că este fezabilă deschiderea traficului între nodul Alba Iulia Nord și bretelele scurte ale nodului Sebeș până la finalul anului, „însă toți actorii relevanți (CNAIR, constructor, poliția rutieră etc) trebuie să lucreze în tandem pentru a atinge acest obiectiv”.

A10 Sebeș - Turda

Lotul 1 - 17 km - de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)

Constructor: Impresa Pizzarotti

Valoare: 541.73 mil lei (fără TVA)

Contract: semnat în 2014

Lucrări începute: decembrie 2014

Stadiu fizic / stadiu financiar (octombrie 2020): 92,5% / 82,37%

Nodul rutier de la Sebeșeste cea mai complexă lucrare de pe lotul 1 al A10 Sebeș - Turda. Nodul presupune multiple rampe și pasaje care să unească autostrada A10 cu autostrada A1, dar și cu drumul național DN1 în zona Lancrăm.

Nodul rutier presupune trei mari pasaje peste actuala autostradă, două pasaje peste calea ferată din zonă, precum și un pasaj peste râul Sebeș și DN1/E81 în zona Lancrăm.

Nodul rutier de la Sebeș este al doilea nod rutier de acest tip din țară, cu un astfel de grad de complexitate. Primul a fost cel din celălalt capăt al A10, din zona Turda, unde lotul 4 al autostrăzii Sebeș - Turda s-a racordat la A3 Câmpia Turzii - Gilău și la drumul național DN1 din zonă.

Viitorul nod rutier A1-A10-DN1 - o captură din harta proiectelor realizată de către Aosciația Pro Infrastructura (poate fi accesată aici) cu traseul A10 și intersecția cu A1 și DN1 (click pentru mărire):