„Pe Autostrada A3 C.Turzii-Chețani găsim în teren doar subcontractorul Marcotim, cei de la Straco lăsându-se în continuare așteptați”, atrage atenția Asociația Pro Infratructura care publică și un video din dronă cu jumătatea de lot pe care se lucrează între Hădăreni și Chețani. Pe lotul de autostradă de 15,7 km lucrările au început în 2016, dar la începutul anului șantierul era aproape abandonat, constructorul intrând în insolvență.

Tronsonul A3 Chețani - Câmpia TurziiFoto: Asociatia Pro Infrastructura

„Este dezamăgitor că pe acest șantier nu s-a profitat la maximum de vremea prielnică din ultimele săptămâni. În lipsa unui management profesionist pe proiect și a unui flux predictibil de numerar, cei câțiva kilometri pe care terasamentele sunt la cotă nu au fost protejați cu asfalt, iar pe elevațiile structurilor finalizate de Baxcom nu s-au ridicat grinzi, predale și nu s-a armat și betonat placa de suprabetonare. Straco nu și-a respectat promisiunile de deblocare a acestor aspecte în repetate rânduri”, atrage atenția API.

Potrivit Asociației, în următoarele zile este așteptată plata unei facturi de 10 milioane de lei spre Straco și mai departe spre subcontractorii și furnizorii de materiale.

„Această factură nu este suficientă pentru acoperirea tuturor datoriilor, doar Marcotim având restanțe financiare de aproximativ 15 milioane de lei. Deși Straco a promis în repetate rânduri că va mobiliza personal suplimentar pentru realizarea situațiilor de lucrări și a facturilor, până în prezent este restant și la această activitate”, notează Pro Infrastructura.

Asociația apreciază că „fără un efort susținut din partea tuturor actorilor implicați în contract și mai ales din partea antreprenorului, riscăm, așa cum am mai spus, să ajungem la un șantier părăsit, terminat pe jumătate și la companii autohtone în incapacitate de a plăti salarii sau consumabile și de a continua activitatea”.

---

---

Lot 3 Chețani-Câmpia Turzii - km 21+500 - km 37+191

Lungime: 15,7km

Constructor: S.C. STRACO GRUP S.R.L. - S.C. SPECIALIST CONSULTING S.R.L. - S.C. TOTAL ROAD S.R.L

Valoare contract: 280 mil lei

Ordin de începere: mai 2016

Termen de finalizare (inițial): 16 luni

Finalizare estimată: 2021-2022

Stadiu (noiembrie 2020): 40%

Citește și: