Lucrările la Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești avansează în ritm susținut, în special pe Tronsonul 2 de circa 40 de km pe care lucrează asocierea românească de companii condusă de UMB. Progresul fizic este unde la circa 63%, anunță Asociația Construim România care a publicat un video din dronă cu întreg tronsonul. Premierul Orba, în vizită pe șantier, deja vorbește de o finalizare înainte de termen: „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt. Podul peste Olt, care este spectaculos, este în faza de tablier metalic”.

DX12 Craiova - Pitesti - lotul 2 - noiembrie 2020Foto: Captura YouTube

„Antreprenorul, UMB (SA&PE Construct - Spedition UMB - Tehnostrade), a ajuns la un progres fizic execuție de 67% și cel financiar de 32% pe cei aproape 40 de km de drum expres”, informează Asociația Construim România care publică un video realizat din dronă cu întreg Tronsonul 2 care începe dinaintea de Balș și se termină după Slatina.

---

Constructorul are propria fabrică de grinzi în șantier: Din 869 de grinzi necesare, a produs deja 437

CNAIR a publicat la rândul său o serie de date și cifre legate de construcția Tronsonului 2, precum și imagini cu fabrica de grinzi a constructorului UMB ce se regăsește în șantier.

„Pentru execuția Tronsonului 2 al Drumului Expres Craiova - Pitești, vor fi realizate 34 de structuri. Acestea vor avea 869 de grinzi care presupun:

- peste 20.000 metri³ de beton,

- peste 3.200 tone oțel beton,

- lungimi între 12 - 40 metri,

- înălțimi între 60 - 200 centimetri,

- peste 1.800.000 metri de toron.

Lungimea totală a acestor grinzi depășește 32.000 metri.

Grizile sunt realizare în fabrica de grinzi a antreprenorului, aflată în șantier. Până acum au fost realizate 437 de grinzi.”

Orban: „Sunt optimist că lucrările se vor termina înainte de termenul prevăzut în contract”

Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, după ce a efectuat o vizită de verificare a lucrărilor pe șantierul Drumului Expres Craiova - Pitești, tronsonul 2, că în curând se va putea turna asfalt pe 70% din această secțiune, ce ar putea fi finalizat înainte de termenul prevăzut în contract.

„Firma domnului Umbrărescu (constructorul - n.r.) nu mă surprinde, întrucât am mai fost pe Centura Bacăului şi şi acolo am fost impresionat de lucrările extraordinare şi cred că va fi dată în circulație cât de curând. Şi aici, lucrările se derulează într-un ritm extrem de susținut. Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt. Podul peste Olt, care este spectaculos, este în faza de tablier metalic. Lucrurile evoluează foarte bine, sunt optimist că lucrările se vor termina înainte de termenul prevăzut în contract", a spus Orban.

---

Tronsonul 2: Balș - Slatina

Lungime: 39,85 km

Tronsonul 2 este la rândul său împărțit în două loturi: Balș-Piatra Olt de 18,5 km și Piatra Olt-Slatina de 21,35 km

Constructor: UMB - Tehnostrade - SA&PE Construct

Valoare: 1.45 miliarde lei (fără TVA)

Contract semnat: decembrie 2018 (lucrări începute în mai 2019)

Termen de finalizare: Q4 2021

--

Drumul expres Craiova - Pitești este împărțit în patru loturi, are o lungime totală de 121 de km, prevede câte două benzi pe sens de câte 3,5 metri lățime fiecare, fără bandă de urgență, acostamente de câte 1,5m pe fiecare parte și o bandă mediană cu separator lată de 3 metri.

Licitațiile pentru cele 4 loturi aferente drumului expres Craiova - Pitești au fost lansate încă din iulie 2017, dar doar Tronsoanele 1 și 2 au fost până acum contractate. Tronsoanele 3 și 4 au fost contestate, iar procedura lansată de CNAIR a fost infirmată în instanță încă din 2018. Cele două au fost relicitate, iar căștigătorul la licitație a venit la finalul lunii iunie - UMB. Contractele au fost semnate în septembrie 2020, dar pentru unul dintre tronsoane instanța de judecată a decis recent revizuirea deciziei CNAIR.

Pentru tronsoanele 1 și 2, CNAIR a semnat contractele de la finele lui 2018, iar din mai 2019 au început primele lucrări pe șantier.

Tronsonul 1 (17,7 km) este executat de către italienii de la Tirrena Scavi pentru circa 76 de milioane de euro, iar Tronsonul 2 (39,85 km), care va ocoli și orașele Balș și Slatina, este construit de asocierea SA&PE Construct SRL - Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL - Consitrans SRL pentru circa 309 milioane de euro. Cele trei contracte au termen 12 luni pentru proiectare și apoi 24 de luni pentru execuție.

Vezi și: