Transporturile au semnat finanțarea unei noi stații de metrou în Capitală: 44 mil. euro pentru o stație supraterană pe M2, între Berceni și Centură / VIDEO - Cum va arăta

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 15 decembrie 2020, 14:47 Monitorizari | Proiecte Infrastructura >> Articole


Noua statie de metrou de pe Soseaua Berceni
Foto: Hotnews
O nouă stație de metrou pe Magistrala 2, la nivel suprateran între actuala stație Berceni și Șoseaua de Centură, precum și extinderea căii de rulare a metroului cu încă 1,6km vor costa circa 44 de milioane de euro, conform contractului de finanțare semnat marți de către Ministerul Transporturilor și Metrorex.

Acest proiect este în concordanță cu Strategia de Dezvoltare a rețelei de metrou și a făcut obiectul mai multor analize, atât la nivelul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, cât și la nivelul Consiliului General al Primăriei Capitalei, al Consiliului Județean Ilfov și al Primăriei Sectorului 4. Aceste analize s-au concretizat în anul 2019 când a fost semnat Protocolul pentru obiectivul de investiții, încheiat între Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (în calitate de administrator), concedentul imobilului aferent obiectivului de investiții - Metrorex și Primăria Sectorului 4, cu avizul Consiliului General al Primăriei Capitalei, transmite MTIC.

Valoarea totală de 214,888,005.09 lei, din care valoarea totală eligibilă, finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, este de 179,972,728.00 lei (85% din valoarea totală eligibilă aprobată – 152.976.818,80 lei este asigurată din Fondul de Coeziune, iar 15% în valoare de 26.995.909,20 lei va fi finanțată din bugetul AM POIM). Finanțarea nerambursabilă este alocată din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 1 ”Îmbunătățirea mobilității prin dezvoltarea rețelei TEN-T și a metrou-lui”, Obiectiv specific 1.4 ”Creșterea gradului de utilizare a transportului cu metroul în București – Ilfov.

Obiectivul general al proiectului „Edificarea unei stații de metrou la nivel suprateran situată între stația de metrou Berceni și Șoseaua de Centură” vizează creșterea gradului de accesibilitate la rețeaua de transport cu metroul în zona de Sud a Municipiului București, prin extinderea magistralei M2 cu o stație supraterană, în apropierea șoselei de centură.

Prin acest proiect, ce are ca termen de implementare 55 luni, se dorește extinderea rețelei actuale de metrou prin construirea unei noi stații supraterane la standarde europene și îmbunătățirea infrastructurii existente prin prelungirea liniei existente cu 1,6 km de cale de rulare, conducând astfel la creșterea ponderii de călători transportați cu metroul și, totodată, reducerea timpului petrecut în trafic pentru tranzitarea orașului ca urmare a implementării proiectului.

Procedurile de derulare si urmărire a contractului se execută de către Primăria Sectorului 4, iar Metrorex asigură asistența tehnică.

Contractul pentru proiectarea și execuția noii stații de metrou de pe Șoseaua Berceni, în valoare de circa 157 milioane lei, a fost atribuit firmei SOMET. Licitația a fost organizată de Primăria Sectorului 4, iar documentul a fost semnat pe 15 aprilie.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6113 vizualizari

 • -2 (6 voturi)    
  Acest proiect (Marţi, 15 decembrie 2020, 15:17)

  UpNext [utilizator]

  imi apare ca o constructie mult supradimensionata pentru functia unica de statie de metrou de suprafata si, implicit, cu costuri imense (~44 milioane Euro!!!). A, daca ar fi fost gandit multifunctional - statie multimodala, spatii comerciale etc., mai intelegeam, dar cum este prezentat aici, mi se pare de o simplitate mintala ingrijoratoare.
  • +1 (1 vot)    
   Stația trebuie îngropată ca una normala de metrou! (Duminică, 17 ianuarie 2021, 13:19)

   Rower [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   Înțeleg ca săparea unei galerii duble de 1.6 km poate nu se justifica acum însă stația în cauză trebuie făcută îngropată pentru ca mai apoi, când vor fi bani, întregul tronson de 1.6 km să ajungă în subteran.

   Citat:
   "O nouă stație de metrou pe Magistrala 2, la nivel suprateran între actuala stație Berceni și Șoseaua de Centură, precum și extinderea căii de rulare a metroului cu încă 1,6 km vor costa circa 44 de milioane de euro, conform contractului de finanțare semnat marți de către Ministerul Transporturilor și Metrorex."
 • 0 (4 voturi)    
  lool (Marţi, 15 decembrie 2020, 15:21)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  la noi nici în realitatea virtuala mașinile nu respecta benzile în sensul giratoriu...
 • +4 (4 voturi)    
  de ce (Marţi, 15 decembrie 2020, 19:07)

  Doby [utilizator]

  Nu vad de ce la o statie de suprafata trebuie sa cobor ca sa am de unde urca! Adica nu se pot monta aparatele de taxat la nivelul strazii?
  Scutim costuri cu lifturi, scari rulante, etc.
  Inteleg sa facem parcare subterana gen park&ride dar nu trasee inutile - succes maxim proiectantilor!
 • +1 (1 vot)    
  hmm (Miercuri, 16 decembrie 2020, 17:34)

  dum_i [utilizator]

  nu e cam lunga hala aia?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by