Ultima inaugurare de autostradă din acest an a fost pe micul „ciot” de circa 6,3 km de lângă Brașov, practic ultima secțiune a autostrăzii Comarnic - Brașov. Împreună cu alți 3,5 km de drum de legătură cu câte două benzi pe sens, scurtul lot de autostradă construit de firma românească Alpenside și deschis cu câteva luni înainte de termen, va funcționa ca o varianta ocolitoare pentru localitățile Râșnov și Cristian.

A3 Rasnov - CristianFoto: Captura YouTube

Proiectul a fost contractat încă din octombrie 2017, dar abia din luna mai 2019 se lucrează în teren, atunci fiind eliberată și autorizația de construire.

Bucata de autostradă Râșnov - Cristian este de fapt ultimul segment / lot al autostrăzii Comarnic - Brașov, o autostradă care bate pasul pe loc pe zonele dificile de pe Valea Prahovei de peste 12 ani.

„Ciotul” de autostradă începe și se termină direct cu câte un sens giratoriu și apoi se continuă cu drumul de legătură cu patru benzi și sensuri separate. Practic întreg proiectul începe și se termină în DN73 cu câte un sens giratoriu în fiecare capăt.

---

Traseu - A3 Râșnov - Cristian:

---

Autostrada A3 Râșnov - Cristian

Lungime: 6.3 km autostradă + 3.56 km drum de legătură

Valoare: 118.02 MIL. LEI FARA TVA (78% din estimarea de la licitație)

Constructor: ASOCIEREA SC ALPENSIDE SRL - SC SPECIALIST CONSULTING SRL (IN INSOLVENTA)

Contractat: octombrie 2017 (licitație lansată din iulie 2015)

Început lucrare: mai 2019

Termen de finalizare (contractual): mai 2021

*Stadiu fizic (noiembrie 2020): 70%

*Stadiu financiar (noiembrie 2020): 79,89%

*conform datelor CNAIR pe harta interactivă a proiectelor dezvolată de CESTRIN