VIDEO FOTO Podul de la Brăila: „Golden Gate”-ul de peste Dunăre a ajuns cu pilonii aproape de cota maximă de înălțime

de Victor Cozmei     HotNews.ro


Podul peste Dunăre de la Brăila
Foto: CNAIR
Cele două turnuri care vor susține prin cabluri cele peste 20.000 de tone ale viitorului Pod peste Dunăre de la Brăila aproape că au ajuns la înălțimea maximă. La pilonul dinspre Brăila betonarea s-a finalizat odată ce s-a atins cota 186 de metri înălțime, urmând ca până la înălțimea finală de circa 192 de metri partea superioară a turnului să fie betonată monolit. Turnul de pe malul tulcean a ajuns joi la cota 162 de metri înălțime.

Situația la zi:

- Turnul dinspre Brăila: betonarea s-a finalizat la data de 22 decembrie 2020 la cota 186 de metri, iar partea superioară va fi betonată monolit. În următoarele două săptămâni vor fi ridicate grinzile de rigidizare.

- Turnul de pe malul tulcean, în apropiere de Jijila. Betonarea a ajuns în 7 ianuarie la cota +162,5 metri, iar ritmul turnărilor este de circa 2 metri / 24 de ore.
„Golden Gate-ul” de peste Dunăre

Podul de la Brăila va avea trei deschideri: o deschidere principala (1120 m) și două deschideri laterale de 489,65 m pe malul Brăila și 364,65 m pe malul Tulcea. De o parte și de alta sunt două viaducte de acces în lungime de câte 110 m fiecare.

În total, podul de la Brăila va măsura aproape 2 kilometri, iar pe lângă el se construiesc și alți 23 de kilometri de drum expres.

După ridicarea celor două turnuri, care vor avea fiecare 192,64 metri și vor fi practic cele mai înalte construcții din România (dincolo de coșuri de fum sau antene), va urma operațiunea de ridicare a cablurilor uriașe de oțel care vor susține tablierul podului.

„Aproximativ 81.000 de kilometri de fir de oțel, îndeajuns cât să înconjoare pământul de două ori, se vor împleti și vor forma 16 toroane care vor alcătui două cabluri cu o lungime de doi kilometri fiecare. Greutatea totală a celor două cabluri este de peste 6.700 tone. Garanția oferită de constructorul japonez al cablurilor este de 120 de ani”, potrivit Companiei de Drumuri.

Fiecare cablu are 60 de centimetri în diametru și va susține tablierul metalic cu ajutorul tiranților. Pe fiecare mal, cablurile se vor ancora în câte un bloc de ancoraj.

Fiecare segment al tablierului metalic are o greutate medie de 250 de tone. În total vor fi 86 de segmente ale tablierului metalic care cântăresc în total peste 20.800 tone.

Lungimea totală a podului suspendat peste Dunăre este de 1.974,30 metri, iar deschiderea centrală este de 1.120 metri. Comparativ, celebrul pod Golden Gate din San Francisco are o lungime de 1.970 de metri și o deschidere centrală de 1.280 de metri.

„La momentul finalizării va fi al treilea pod din Europa din punct de vedere al deschiderii centrale și al lungimii”, notează Compania de Drumuri.---

VIDEO - Cum va arăta Podul de la Brăila de peste Dunăre:---

Drumuri expres de legătură de 23 de kilometri

Dincolo de podul propriu-zis, proiectul prevede și realizarea a peste 23 de kilometri de drum expres pentru a conecta podul. Despre aceste drumuri însă avertiza Asociația Pro Infrastructura în toamna trecută că există întârzieri considerabile ce ar putea transforma podul peste Dunăre „în (probabil) cel mai rușinos muzeu din istorie”

Lungimea totală a obiectivului este de 23,413 km și cuprinde două secțiuni: drumul principal Brăila - Jijila, cu o lungime 19,095 km și drumul de legătură cu DN22 Smârdan - Măcin, în lungime de 4,328 km.

Podul suspendat peste Dunăre, structura principală din cadrul Proiectului, va avea o lungime de 1.974,30 de metri și va fi poziționat între km 4+596,10 si km 6+570,52 pe drumul principal Braila-Jijila, respectiv la km 165+800 pe fluviul Dunarea (kilometraj pe Dunare, masurat de la Sulina).

Drumul principal Brăila – Jijila. Va avea o lungime de 19,095 Km si va fi prevăzut cu două benzi de circulație pe sens, benzi de încadrare, acostamente, zona mediană și zona de parapete.

Pe tronsonul cuprins între km 4+486,10 și km 6+680,30, unde drumul traversează fluviul Dunărea, se vor construi doua viaducte de acces în lungime de cate 110,00 metri fiecare.

Traseul include o ramificație pe directia Sud, până la intersecția cu drumul existent Smârdan - Măcin (DN22).

Drumul de legătură cu DN22 Smârdan - Măcin. Cu o lungime de 4,328 km, acest drum va fi prevăzut cu o bandă de circulație pe sens. Drumul de legătură urmează să pornească de la km 7+940 al drumului principal (Brăila- Jijila) si se va intersecta cu DN22 Smârdan-Măcin.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

40637 vizualizari

 • +10 (46 voturi)    
  Lipsă de viziune (Joi, 7 ianuarie 2021, 17:33)

  Ed___ [utilizator]

  Podul trebuia să aibă şi trecere de cale ferată, chiar dacă momentan nu există în judeţul Tulcea o linie Jijila - Tulcea

  Dar care putea fi construită ulterior, astfel încât Iaşi, Galaţi, Brăila cu trenul spre Constanţa ar fi mers direct peste Dunăre

  şi nu ar fi făcut ocolul spre Bucureşti, Feteşti ca apoi să facă podul de la Cernavodă apoi în sfârşit, către Constanţa.

  Dar este o lipsă de viziune crasă în România la nivel guvernamental
  • +5 (23 voturi)    
   corect! (Joi, 7 ianuarie 2021, 17:44)

   Boa [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   si eu am tot cautat in articol sperand sa vad trecerea de cale ferata inclusa in proiect.
   mare greseala, ar fi fost o cale ferata extrem de utila.
  • +6 (40 voturi)    
   trebuia sa aiba si metrou, nu? (Joi, 7 ianuarie 2021, 17:55)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   Gogule, tu ai vazut cum arata relieful in Dobrogea de nord? Linia aia ferata ar fi costat cam cat doua poduri. In plus , numai de la Tulcea la Cta trenul face probabil cu 1 ora mai mult decat Braila - Cta prin Tandarei- Fetesti.
  • -15 (23 voturi)    
   Iedi tata (Joi, 7 ianuarie 2021, 18:21)

   mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   stai lin, ca vine Drula si-ti face HSR de la Galati la Tulcea, HSR cu benzi alternative, cum altfel. Pentru el half duplex e la fel ca full duplex, pe romaneste, romanii n-au nevoie de autostrazi sau cai ferate de mare viteza. Asa gandea si Basul acum 20 de ani. Falimentar.
  • +18 (24 voturi)    
   Tren (Joi, 7 ianuarie 2021, 20:30)

   echoBRAVO [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   Cred ca ai vrut sa spui cale ferata si nu trecere de cale ferata.
   Daca ar fi avut si cale ferata, costurile totale ar fi fost foarte mari. Sunt foarte putine poduri suspendate care au si cale ferata. Podurile supendate au deschideri foarte mari si de aici aper problemele.
   Un tren, daca mai este si de marfa, este foarte greu.
   Ai vazut ca uneori oscileaza si in laterala. Ca sa nu mai vorbim de vibratii. Iti dai seama ce ar face pe un pod ca asta ?
   Apoi, se mai fac si calcule de rentabilitate, etc etc etc.
   Nici Golden Gate nu are linie de tren. Si ala este construit de americani. Au incercat sa faca ulterior o linie de tren dar expertii nu si-au dat acordul.
  • +3 (13 voturi)    
   la cat merg romanii cu trenul... (Joi, 7 ianuarie 2021, 23:00)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   la cat merg romanii cu trenul... pe alta parte, ajungeau saracii dupa 3 zile la mare...
  • +1 (3 voturi)    
   nu-i bai! (Vineri, 8 ianuarie 2021, 10:12)

   Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   Deigur ca TREBUIA să includăsi cale ferată podul acesta.

   Dar nu este nicio problema: a murit și capra vecinului, nici podul rutier nu va fi prea curînd utilizabilă, degeaba or să pună li tablierul, dacă NU EXISTĂ necesarel drumuri de legătura!

   Ce faci, te teleportezi până la pod???
  • +1 (3 voturi)    
   ! (Vineri, 8 ianuarie 2021, 13:49)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   Judecand dupa cate minusuri aveti, e clar ca lipsa de viziune e specifica acestui popor si cei votati sunt oglinda votantilor...
   • +1 (3 voturi)    
    ... (Vineri, 8 ianuarie 2021, 16:06)

    cartograful [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

    @tudorr...un mare plus din partea mea, avem exact ce meritam!
 • 0 (10 voturi)    
  Finalizare probabilă prin 2023 la inceput (Joi, 7 ianuarie 2021, 18:06)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  De fapt nici nu mai conteaza .
  Ce e 2022 sau 2023.
  Nimic.
  Pana vor conecta Podul cu reteaua rutieră a României vor mai trece 10 ani.
  Traficul auto spre Brăila dinspre Buzău, Slobozia sau Galati / Focșani nu prea are cum sa se faca iar pe partea cealalta spre Tulcea sau Constanța nu prea pot fi fluide pe o banda!
  Probabil ca Moldova va aduce alaturi si transportul din Ucraina pe aici spre cele doua porturi Tulcea ori Constanta.
  Din Maxim pe o banda fara variante.
  Din pacate.
  • +1 (15 voturi)    
   ... (Joi, 7 ianuarie 2021, 18:34)

   ak33 [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

   Tulcea Constanța e pe o singura banda, dar se circula foarte bine și destul de fluid
   • +4 (12 voturi)    
    Esti postac? (Joi, 7 ianuarie 2021, 19:41)

    DomnuTrandafir [utilizator] i-a raspuns lui ak33

    Ai vazut vreun studiu de fezabilitate despre traficul spre Constanța sau Tulcea de pe Podul de la Brăila?
    De ne asiguri ca e fluid.
    Crezi ca traficul auto comercial care vine din Ukraina sau Moldova se va duce la Constanta pe Autostrada Soarelui?
    Crezi ca mai devreme de 10 ani se va face autostrada sau drumuri expres in Moldova?
    Nici vorba.
    Traficul va ajunge la Pod iar pe un fir spre Constanța!
    Iar vara pe aici se va duce la mare toata zona Moldovei.
    • +4 (12 voturi)    
     Metrou nu vrei? (Joi, 7 ianuarie 2021, 20:43)

     coldplayer211 [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

     A scris cineva si mai devreme, linie de metrou nu vrei?

     Pe langa lumea care merge spre plaja, mai exista si ceva industrie care livreaza pe camioane de 20T. Stii, ar trebui sa mergi la bacul din Galati sau Braila sa vezi cum urca camioanele pe bac. Nu au loc mai mult de 2-3 cap tractoare cu 20T + 10-20 autoturisme, restul asteapta urmatorul bac.

     In acest moment transportul intre Galati, Braila si Dobrogea se face doar cu bacul. Daca vrem sa conectam Romania, podul este necesar. Drumurile cu o banda pot fi largite la doua si sunt mai ieftine+simple decat un pod de 2km, hai sa incepem de undeva.
     • +9 (11 voturi)    
      ... (Joi, 7 ianuarie 2021, 21:33)

      ak33 [utilizator] i-a raspuns lui coldplayer211

      ai perfecta dreptate , toata lumea se gandeste la mare si la plaja, habar nu au ca toata vara camioanele cara cereale dinspre braila spre portul din constanta
     • +2 (4 voturi)    
      Nu se face doar cu bacul (Vineri, 8 ianuarie 2021, 4:00)

      Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui coldplayer211

      Exista podul Harsova - Vadul Oii ;)
      Mai bine ar fi conectat Braila cu Buzau (si apoi Ardeal) sau cu Autostrada Soarelui, la Drajna - aia intr-ADEVAR ar fi adus dezvoltare!
      Ucrainenii n-au nevoie sa treaca pe la noi, ca au accesul lor DIRECT la Marea Neagra! Si nu mai pierd timpul nici cu formalitati vamale!
 • -25 (33 voturi)    
  dat fiind ca nu am ce cauta pe acolo (Joi, 7 ianuarie 2021, 18:25)

  caloian [utilizator]

  mi se pare o constructie inutila. cati vor merge dinspre braila spre tulcea?
  • +15 (23 voturi)    
   .. (Joi, 7 ianuarie 2021, 18:35)

   ak33 [utilizator] i-a raspuns lui caloian

   Din păcate duci lipsa de multe
   Podul nu e doar pt tulcea și Brăila
  • +24 (28 voturi)    
   pai (Joi, 7 ianuarie 2021, 19:17)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui caloian

   Pai data viitoare, anunta-i pe toti pe unde "ai ce cauta", poate se vor elabora mai bine master plan-urile.

   O constructie impresionanta, oricum!
  • -7 (21 voturi)    
   Așa e (Joi, 7 ianuarie 2021, 19:25)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui caloian

   E unul aș fi făcut un pod de la Isaccea la Orlivka în Ucraina (în Bugeac), pentru a avea o legătură rutieră și feroviară directă și cu sudul Ucrainei, cu orașul Odessa (1 mil. locuitori). Astfel, am evita o trecere inutilă a 2 vămi (acum, dacă vrem să ajungem de la Galați la Reni în Ucraina, trebuie să străbatem mai puțin de 1 km prin Moldova de Est, în zona Giurgiulești, pentru a ajunge în Ucraina - și să stăm la coadă atât după vameșii ucrainieni cât și după cei est-moldoveni).

   În eventualitatea că situația din Crimeea s-ar normaliza, vom avea pe acolo și o conexiune înspre Fed.Rusă.
   • +6 (8 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 ianuarie 2021, 20:38)

    [anonim] i-a raspuns lui Nyk1

    • -1 (9 voturi)    
     Nu pentru Reni e podul (Joi, 7 ianuarie 2021, 20:53)

     Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui

     Ci pentru Odessa, al treilea oraș al Ucrainei ca mărime!
     • +8 (8 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 ianuarie 2021, 21:17)

      [anonim] i-a raspuns lui Nyk1

  • +10 (12 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 ianuarie 2021, 21:22)

   [anonim] i-a raspuns lui caloian

  • +2 (4 voturi)    
   drumul spre Delta (Vineri, 8 ianuarie 2021, 11:48)

   Val_P [utilizator] i-a raspuns lui caloian

   Ani de zile la rand am trecut cu bacul pe la Braila mergand spre Delta.
   Dupa ce se va finaliza podul si drumurile de legatura se va scurta calatoria cu mult.
 • -8 (14 voturi)    
  Golden Gate-ul? Really? (Joi, 7 ianuarie 2021, 19:18)

  Nyk1 [utilizator]

  De ce nu Lánchíd-ul? Măcar ăla e tot peste un râu (tot peste Dunăre), nu la gura unui golf.
 • +5 (7 voturi)    
  intrebare (Joi, 7 ianuarie 2021, 19:49)

  Walking_dead [utilizator]

  Nu sunt expert, dar uitindu-ma pe poze nu pot sa nu remarc faptul ca unul din piloni s-a construit pe o insula, iar cealalta departe de mal. Care e explicatia? Nu s-au putut ambii piloni construi pe mal, astfel incit constructia unei insule articiale sa nu fie necesara?
  • +11 (11 voturi)    
   cred ca e vorba de senalul navigabil (Joi, 7 ianuarie 2021, 21:17)

   c2 [utilizator] i-a raspuns lui Walking_dead

   Dunarea e mai putin adanca pe partea cu "piciorul de pod in apa"

   daca nivelul Dunarii ar scadea atunci podul ar parea asezat corect/simetric

   si invers daca debitul Dunarii ar creste (ca in 2002, 2013, etc) amandoua picioarele ar fi inconjurate de apa
 • +12 (14 voturi)    
  Mai trebuie făcute 2-3 poduri peste Dunăre (Joi, 7 ianuarie 2021, 21:57)

  nick24 [utilizator]

  Următorul cel mai urgent, e cel de la Călarași.
  Podul de la Călărași ar scurta legătura către sudul litoralului nostru și către cel din Bulgaria.
  Dar în principal al degreva podul de la Giurgiu și implicit centura Bucureștiului de TIR-urile de marfă pe direcțiile Moldova, Ucraina, Polonia catre Bulgaria, Grecia, Turcia și invers. Chiar ar fi foarte circulat acest pod!
 • -9 (11 voturi)    
  pod ul care nu se naste (Vineri, 8 ianuarie 2021, 0:05)

  biniamin [utilizator]

  nu sintem instare decit de palvre
 • -2 (8 voturi)    
  Sa fie sănătoși, brailenii!!! (Vineri, 8 ianuarie 2021, 10:10)

  Jegul Cristian Ioan [utilizator]

  Cele două perechi de piloni arată într-adevăr impresionant!

  Dar noi, bucureștenii, avem deja de anul trecut un foarte spectaculos POD CĂTRE NICĂIER, pin bunăvoința preafrumoasei și prolificei noastre Primărițe, fosta știristă a Varanului.

  La fel ca maiestosul Pod peste Dunare, al nostru "Cel mai costisitor viraj la stânga" este spectaculos, dar cpmplet intuile, deoarece nu există continuarea spre Autstradă, așs cum la Brăila nu există drumurile de legătură!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by