După ridicarea celor două turnuri, care vor avea fiecare 192,64 metri și vor fi practic cele mai înalte construcții din România (dincolo de coșuri de fum sau antene), va urma operațiunea de ridicare a cablurilor uriașe de oțel care vor susține tablierul podului.
„Aproximativ 81.000 de kilometri de fir de oțel, îndeajuns cât să înconjoare pământul de două ori, se vor împleti și vor forma 16 toroane care vor alcătui două cabluri cu o lungime de doi kilometri fiecare. Greutatea totală a celor două cabluri este de peste 6.700 tone. Garanția oferită de constructorul japonez al cablurilor este de 120 de ani”, potrivit Companiei de Drumuri.
Fiecare cablu are 60 de centimetri în diametru și va susține tablierul metalic cu ajutorul tiranților. Pe fiecare mal, cablurile se vor ancora în câte un bloc de ancoraj.
Fiecare segment al tablierului metalic are o greutate medie de 250 de tone. În total vor fi 86 de segmente ale tablierului metalic care cântăresc în total peste 20.800 tone.
Lungimea totală a podului suspendat peste Dunăre este de 1.974,30 metri, iar deschiderea centrală este de 1.120 metri. Comparativ, celebrul pod Golden Gate din San Francisco are o lungime de 1.970 de metri și o deschidere centrală de 1.280 de metri.
„La momentul finalizării va fi al treilea pod din Europa din punct de vedere al deschiderii centrale și al lungimii”, notează Compania de Drumuri.




VIDEO - Cum va arăta Podul de la Brăila de peste Dunăre:
Drumuri expres de legătură de 23 de kilometri
Lungimea totală a obiectivului este de 23,413 km și cuprinde două secțiuni: drumul principal Brăila - Jijila, cu o lungime 19,095 km și drumul de legătură cu DN22 Smârdan - Măcin, în lungime de 4,328 km.
Podul suspendat peste Dunăre, structura principală din cadrul Proiectului, va avea o lungime de 1.974,30 de metri și va fi poziționat între km 4+596,10 si km 6+570,52 pe drumul principal Braila-Jijila, respectiv la km 165+800 pe fluviul Dunarea (kilometraj pe Dunare, masurat de la Sulina).
Drumul principal Brăila – Jijila. Va avea o lungime de 19,095 Km si va fi prevăzut cu două benzi de circulație pe sens, benzi de încadrare, acostamente, zona mediană și zona de parapete.
Pe tronsonul cuprins între km 4+486,10 și km 6+680,30, unde drumul traversează fluviul Dunărea, se vor construi doua viaducte de acces în lungime de cate 110,00 metri fiecare.
Traseul include o ramificație pe directia Sud, până la intersecția cu drumul existent Smârdan - Măcin (DN22).
Drumul de legătură cu DN22 Smârdan - Măcin. Cu o lungime de 4,328 km, acest drum va fi prevăzut cu o bandă de circulație pe sens. Drumul de legătură urmează să pornească de la km 7+940 al drumului principal (Brăila- Jijila) si se va intersecta cu DN22 Smârdan-Măcin.
Dar care putea fi construită ulterior, astfel încât Iaşi, Galaţi, Brăila cu trenul spre Constanţa ar fi mers direct peste Dunăre
şi nu ar fi făcut ocolul spre Bucureşti, Feteşti ca apoi să facă podul de la Cernavodă apoi în sfârşit, către Constanţa.
Dar este o lipsă de viziune crasă în România la nivel guvernamental
mare greseala, ar fi fost o cale ferata extrem de utila.
Daca ar fi avut si cale ferata, costurile totale ar fi fost foarte mari. Sunt foarte putine poduri suspendate care au si cale ferata. Podurile supendate au deschideri foarte mari si de aici aper problemele.
Un tren, daca mai este si de marfa, este foarte greu.
Ai vazut ca uneori oscileaza si in laterala. Ca sa nu mai vorbim de vibratii. Iti dai seama ce ar face pe un pod ca asta ?
Apoi, se mai fac si calcule de rentabilitate, etc etc etc.
Nici Golden Gate nu are linie de tren. Si ala este construit de americani. Au incercat sa faca ulterior o linie de tren dar expertii nu si-au dat acordul.
Dar nu este nicio problema: a murit și capra vecinului, nici podul rutier nu va fi prea curînd utilizabilă, degeaba or să pună li tablierul, dacă NU EXISTĂ necesarel drumuri de legătura!
Ce faci, te teleportezi până la pod???
Ce e 2022 sau 2023.
Nimic.
Pana vor conecta Podul cu reteaua rutieră a României vor mai trece 10 ani.
Traficul auto spre Brăila dinspre Buzău, Slobozia sau Galati / Focșani nu prea are cum sa se faca iar pe partea cealalta spre Tulcea sau Constanța nu prea pot fi fluide pe o banda!
Probabil ca Moldova va aduce alaturi si transportul din Ucraina pe aici spre cele doua porturi Tulcea ori Constanta.
Din Maxim pe o banda fara variante.
Din pacate.
De ne asiguri ca e fluid.
Crezi ca traficul auto comercial care vine din Ukraina sau Moldova se va duce la Constanta pe Autostrada Soarelui?
Crezi ca mai devreme de 10 ani se va face autostrada sau drumuri expres in Moldova?
Nici vorba.
Traficul va ajunge la Pod iar pe un fir spre Constanța!
Iar vara pe aici se va duce la mare toata zona Moldovei.
Pe langa lumea care merge spre plaja, mai exista si ceva industrie care livreaza pe camioane de 20T. Stii, ar trebui sa mergi la bacul din Galati sau Braila sa vezi cum urca camioanele pe bac. Nu au loc mai mult de 2-3 cap tractoare cu 20T + 10-20 autoturisme, restul asteapta urmatorul bac.
In acest moment transportul intre Galati, Braila si Dobrogea se face doar cu bacul. Daca vrem sa conectam Romania, podul este necesar. Drumurile cu o banda pot fi largite la doua si sunt mai ieftine+simple decat un pod de 2km, hai sa incepem de undeva.
Mai bine ar fi conectat Braila cu Buzau (si apoi Ardeal) sau cu Autostrada Soarelui, la Drajna - aia intr-ADEVAR ar fi adus dezvoltare!
Ucrainenii n-au nevoie sa treaca pe la noi, ca au accesul lor DIRECT la Marea Neagra! Si nu mai pierd timpul nici cu formalitati vamale!
Podul nu e doar pt tulcea și Brăila
O constructie impresionanta, oricum!
În eventualitatea că situația din Crimeea s-ar normaliza, vom avea pe acolo și o conexiune înspre Fed.Rusă.
Dupa ce se va finaliza podul si drumurile de legatura se va scurta calatoria cu mult.
daca nivelul Dunarii ar scadea atunci podul ar parea asezat corect/simetric
si invers daca debitul Dunarii ar creste (ca in 2002, 2013, etc) amandoua picioarele ar fi inconjurate de apa
Podul de la Călărași ar scurta legătura către sudul litoralului nostru și către cel din Bulgaria.
Dar în principal al degreva podul de la Giurgiu și implicit centura Bucureștiului de TIR-urile de marfă pe direcțiile Moldova, Ucraina, Polonia catre Bulgaria, Grecia, Turcia și invers. Chiar ar fi foarte circulat acest pod!
Dar noi, bucureștenii, avem deja de anul trecut un foarte spectaculos POD CĂTRE NICĂIER, pin bunăvoința preafrumoasei și prolificei noastre Primărițe, fosta știristă a Varanului.
La fel ca maiestosul Pod peste Dunare, al nostru "Cel mai costisitor viraj la stânga" este spectaculos, dar cpmplet intuile, deoarece nu există continuarea spre Autstradă, așs cum la Brăila nu există drumurile de legătură!