„Circulația pe contrasens pe autostradă nu este un fenomen specific românesc: mulți șoferi ajung din greșeală în această situație chiar și în Germania sau SUA. Din păcate investigarea acestor incidente în România relevă o concluzie îngrijorătoare: mulți români ajung pe contrasens perfect conștient, nu din neatenție, după ce au intrat pe autostradă legal dar nu în direcția în care doreau să se deplaseze. Pentru a corecta această situație întorc pur și simplu vehiculul și pornesc în sens opus!”, scrie Asociația Pro Infrastructura.
ONG-ul prezintă un exemplu de incident petrecut în urmă cu câteva zile în nodul Turda de pe A3.
„Pericolul de ciocnire frontală cu consecințe fatale e cu atât mai mare cu cât, după întoarcere, mulți dintre ei aleg să circule pe contrasens pe cea mai rapidă bandă a autostrăzii, că doar ei sunt obișnuiți să circule pe dreapta, adică stânga celor care circulă corect! Și asta nu e tot: ca să scape cât mai repede din această situație, circulă cu viteză mare! Așa s-a întâmplat și în recentul incident din nodul Turda, unde un cetățean a condus câțiva kilometri pe contrasens pe A3 spre Gilău. Câțiva șoferi au reușit să-l evite în ultimul moment dar în cele din urmă s-a oprit, așa cum era de așteptat, într-o coliziune frontală, din fericire fără consecințe grave”, potrivit API.
„Nu s-a născut încă șoferul care să nu fi ratat vreodată o ieșire sau intrare de autostradă, i se poate întâmpla oricui. În asftel de cazuri, continuați până la prima ieșire și orientați-vă după ce ați ieșit de pe autostradă. Ca să evitați astfel de incidente, consultați harta de a porni la drum și planificați cu atenție deplasarea în nodurile mai complicate (cum e nodul Turda și viitorul nod Sebeș), chiar dacă aveți GPS. Nu opriți și nu întoarceți pe autostradă, e pericol de moarte!”, avertizează asociația.
Potrivit API, șoferii care ajung pe contrasens pe autostradă „pun viețile altora în pericol, și e destul loc de mai bine în semnalizarea nodurilor rutiere și intersecțiilor din țară. Cerem așadar CNAIR să revizuiască semnalizarea rutieră în noduri, în colaborare cu societatea civilă”.
„Cerem de asemenea Ministerului Transporturilor să colaboreze cu Ministerul de Interne care a investigat aceste incidente și să publice o situație a nodurilor în care au avut loc astfel de incidente, orelor din zi, vârstele șoferilor, și alte informații relevante. Este important ca societatea să înțeleagă magnitudinea și gravitatea acestui fenomen. Lipsa proiectării orientate pe șofer a drumurilor și semnalizării lor, lipsa testelor cu șoferi a indicatoarelor de orientare duce la proiectare incoerenta a nodurilor și semnalizării. Ideal ar fi ca toate nodurile să fie testate înainte de a fi construite, folosind de exemplu focus-grupuri sau realitate virtuală. Este necesară și o campanie de sensibilizare a publicului la consecințele circulației pe contrasens pe autostrăzi”, potrivit API.



Nu gasesc scuze celor ce au planuit infrastructura dar atata timp cat exista o iesire, la un moment dat, va trebui sa respectam regulile de circulatie, chiar daca ne costa 30 min. de intarziere sau cat o fi. Prefer sa ajung la destinatie, 2h intarziere decat sa nu ajung deloc.
Acum vreo 10 ani urcasem la Nancy in TGV spre Paris (vreo 350km) si odata cu mine a urcat si o femeie mai in varsta insotita de fiica ei, care parea la vreo 40 de ani. Au stat putin de vorba si cand s-a anuntat ca trenul pleaca, fiica (de 40 ani) a plecat spre iesirea din vagon, dar surpriza mare, usa era deja blocata! A tipat o data (urmatoarea oprire era direct la Paris), a mai tras de usa, a mai strigat dupa conductor, care nu era prin preajma, apoi s-a calmat brusc si s-a intors la mama ei.
Cand a venit controlorul (curand) i-a explicat, a platit amenda si respectivul i-a indicat cand este primul tren din Paris inapoi. Tot drumul pana la Paris a vorbit linistita cu mama ei, de parca nimic nu se intamplase.
E aproape sigur că omul nu mergea la Cluj. De la nodul de autostradă din Turda pînă la Cluj sînt 45 km pe autostradă și 30 km pe DN1 (2 benzi pe sens, stare bună). Mergînd pe autostradă nu cîștigi nici la capitolul timp, nici la consum.
Majoritatea oamenilor din zonă sînt conștienți de asta și merg pe DN1 de la Turda la Cluj, de aceea e traficul dintre cele 2 orașe cu mult mai mare pe DN1 decît pe autostradă.
Dacă a venit de pe A10 și a vrut să meargă spre vest pe A3, sînt șanse mari ca omul să fi fost într-o călătorie lungă, deci să nu fi fost ardelean deloc.
De altfel, cam jumătate dintre mașinile care trec pe A3 (cu tot traficul mic între Cluj și Turda pe A3) nu au numere ardelenești.
De altfel, pentru a ajunge pe contrasens în acel punct, nici nu putea face altfel decît să vină pe A10 de la Aiud.
Altfel nu poți intra pe A3 în acel punct marcat pe hartă cu "3. Întoarcere!"
Mie mi se pare că ironiile tale nu izvorăsc din înțelegere, ci din răutate.
Ai aici bretea de intoarcere, facuta exact pentru asta.
In alta ordine de idei, ieri pe A3, tot pe langa Turda, m-a depasit un audi cu 200kmph. *Pe banda de urgenta*.
Din pacate, pe astia nu ii poti prinde decat cu camera de bord si cu o politie reactiva. Si amenzi uriase.
Aici nu e vorba de ratiune lipsa, e vorba de teribilism si dezordine. Mad Max style. E ca si cum te-ai duce la urs sa-i confisti mincarea din gura.
Prin fata a cel putin 4 masini care se apropiau cu 130-120 km/h
Cretini sunt peste tot, nu exista regionalisme din punctul asta de vedere!
E drept ca daca intri gresit din Cluj inspre Turda, ai de mers mai multi km pana la bretea dar in nicio situatie nu se justifica circulatul pe contrasens pe autostrada si culmea, si pe banda de viteza. Macar daca mergea inconstientul pe banda de urgenta, incetisor pana cand isi dadea seama ca e pe autostrada sau nu stiu sincer ce a fost in capul lui... O fi venit "de pe Anglia"...
Dacă intri la Turda spre Cîmpia... te duci pe autostradă 10 km pînă la Cîmpia și întorci acolo.
Dacă urci greșit la Gilău spre Turda, ai o buclă de întoarcere (iarăși pe sub autostradă) la vreo 3 km de nod, după ce ai trecut de culmea dealului.
Dacă urci la Gilău spre Zalău... mergi 10 km pînă la Nădășelu și întorci acolo.
Dacă bine țin minte, este o bandă de întoarcere și după Aiud, pe sensul spre Turda.
Dar, din cîte-mi dau seama, mulți șoferi trec pe lîngă semnele care anunță buclele de întoarcere și nu-și dau seama ce înseamnă semnele alea.
Ai gresit drumul, continua-l pana la prima iesire, chiar daca te costa timp si combustibil. Nu pune vieti in pericol, nici a ta, nici a altora. O astfel de actiune poate fi vazuta ca si o tentativa de omor.
https://www.google.com/maps/@46.5525745,23.7608396,14.08z
sunt suficiente puncte de intoarcere pe autostrazile din Romania. Daca ai ratat iesirea, mergi pana la urmatoarea! Chiar daca mergi 30 de minute. Doar nu se apuca statul sa faca puncte de intoarcere pentru toti cascatii...
Mai exista si niste iesiri/intrari neoficiale, care erau folosite de Bechtel cred cand construiau autostrada ... nu inteleg de ce nu le-au oficializat. Oricum, va aparea in sfarsit o iesire la Tureni si sper in viitor si una pentru Savadisla (a fost inceputa, dar niciodata terminata)
Chiar dacă următoarea ieșire e la 50km e preferabil să pierzi o oră pe drum dus/întors decât să ajungi la poarta raiului cu câtiva zeci de ani mai devreme cu alaiul de inocenți după tine.
E lipsa totala de IQ, va fi un pericol orice ar face-n viata.
Sa circuli cu viteza pe contrasens in halul ala inseamna ca nu trebuie sa ai carnet.
Dacă drumul nu are ieșiri, asta e viața. Cretinul ăla nu ar mai trebui să conducă în vecii vecilor.
apoi sunt si multi prosti care habar n-au sa se orienteze si sa se reruteze automat. Pe aia nici GPS-ul nu-i ajuta. Aia de intra pe sens opus pe autostrada sunt batuti in cap.
Am circulat pe autostrazi in Canada si am vazut ca exista "iesiri/intoarceri de 4-5 metri latime cat sa incapa un SUV", pentru politie, semnalizate si marcate corespunzator.
Acestea "shortcut"sunt utilizate de politie in cazuri speciale ca de exemplu: pe un sens de autostrada exista un potential infractor/vitezoman sau un accident, atunci masinile politiei de pe celalalt sens pot intoarce si sosi rapid locul evenimentului. Folosirea abuziva - de soferi - atrage o amenda consistenta care e postata la acel loc asa incat nu te poti scuza ca n-ai stiut.
Cred ca pana la construirea iesirilor corespunzatoare (la 5-10 km) s-ar putea adopta aceasta solutie cu semnalizarea corespunzatoare dat fiind ca traficul este mai redus. Ulterior aceste iesiri/intoarceri pot fi folosite exclusiv de politie,
Daca ar stii autoritatile canadiene cat te duce capul, ti-ar lua carnetul imediat.
Am circulat pe autostrazi in Canada si am vazut ca exista "iesiri/intoarceri de 4-5 metri latime cat sa incapa un SUV", pentru politie, semnalizate si marcate corespunzator.
Acestea "shortcut"sunt utilizate de politie in cazuri speciale ca de exemplu: pe un sens de autostrada exista un potential infractor/vitezoman sau un accident, atunci masinile politiei de pe celalalt sens pot intoarce si sosi rapid locul evenimentului. Folosirea abuziva - de soferi - atrage o amenda consistenta care e postata la acel loc asa incat nu te poti scuza ca n-ai stiut.
Cred ca pana la construirea iesirilor corespunzatoare (la 5-10 km) s-ar putea adopta aceasta solutie cu semnalizarea corespunzatoare dat fiind ca traficul este mai redus. Ulterior aceste iesiri/intoarceri pot fi folosite exclusiv de politie,
Romania geme!
Dar bine inteles ca asta nu e un motiv sa mergi pe contrasens!
Avand de-a face de multe ori cu masini care intra direct pe banda I, ignorand banda de acceleratie, am incetinit preventiv. Acea masina insa, a semnalizat stanga, si a luat-o pe banda a doua pe contrasens. Am trecut pe langa ea prin dreapta masinii. La claxoanele mele si flash-urile tirului din spate, s-a prins de greseala in cateva secunde si a intors imediat pe banda de urgenta... pe sensul corect...
Foarte aproape de o tragedie. Bine ca autostrada era aproape pustie...