Primele tronsoane din Autostrada „Moldovei” A7 vor fi scoase la licitație în acest an, iar primele tronsoane din Autostrada „Unirii” A8 vor fi prinse la finanțare în PNRR, spune ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, într-un mesaj cu prilejul împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor. „Sărbătorim Unirea Moldovei și a Țării Românești, dar la 162 de ani provinciile noastre nu sunt legate cu autostrăzi sau căi ferate moderne”, spune Drulă.
Mesajul Ministrului Transporturilor:
„Sărbătorim Unirea Moldovei și a Țării Românești, dar la 162 de ani provinciile noastre nu sunt legate cu autostrăzi sau căi ferate moderne.
Mi-am adus aminte astăzi de povestea (viitoarei) autostrăzi A7. Cea care va lega Țara Românească de Moldova.
ISTORIE
Prin 2014, nimeni nu (mai) vorbea de coridorul IX. De o autostradă care să traverseze Moldova de la nord la sud și s-o lege cu Muntenia.
Am luptat atunci împreună cu colegii de la Pro Infrastructura să punem subiectul pe agendă. A fost greu. Nu era o prioritate pentru nimeni.
Când vorbeam de autostrada Ploiești-Buzău, nu prea se înțelegea de ce aceasta ar fi vreo prioritate și ce legătură are cu Moldova. (În fapt, viitoarea autostradă A7 se ramifică din A3 București-Ploiești undeva lângă satul Dumbrava și de acolo pleacă spre Moldova.)
Apoi Master Planul de Transport din 2015 a făcut-o drum expres și ne-am înfuriat. De ce să reduci viteza de proiectare și să îngustezi un drum printr-un relief relativ ușor? Economisești 10-20% la costuri, dar reduci confortul și siguranța pe o magistrală principală de transport.
A meritat și acea luptă. Astăzi, vorbim de A7. A de la Autostradă.
Chinurile facerii pentru acest drum nou au fost lungi. Abia în 2016, pe vremea guvernului tehnocrat, s-a scos la licitație proiectarea A7. A durat DOI ANI să se finalizeze acea licitație. 2 ani doar pentru a semna un contract. În toamna lui 2018 au început activitățile de proiectare.
PREZENT
Lăsând acest trecut dureros la o parte, să vorbim de ce facem de acum înainte.
Pe toate sectoarele se apropie de finalizare proiectele tehnice. Cel mai avansat este sectorul A3-Buzău.
Spre sfârșitul primăverii, lansăm licitația de EXECUȚIE A LUCRĂRILOR a primului sector între A3 (Dumbrava) și Buzău. Apoi la câteva luni distanță urmează celelalte sectoare pe măsură ce e finalizată proiectarea: Buzău-Focșani, Focșani-Bacău și Bacău-Pașcani.
Sectorul de la Pașcani la Suceava și mai departe la Siret este și el în proiectare, dar abia la început, va fi finalizat conform termenului contractual la anul.
Un proiect bine pregătit e un proiect care se construiește la timp. Dacă ai studii corecte de teren, un proiect tehnic de execuție bun, exproprierea terenurilor, acordul de mediu, banii disponibili și un constructor serios, autostrada se face la termen și fără întârzieri.
Profesionalismul în faza de proiectare e esențial pentru reușită.
VIITOR
INFRASTRUCTURA MOLDOVEI este pentru mine o prioritate. M-am luptat ani de zile, am fost la Iași, am scris, am luat poziții publice.
Nu am uitat nici de autostrada A8 și împreună cu colegul meu, secretarul de stat Adrian Covăsnianu, vechi militant pentru proiectele Moldovei, vrem să începem cât mai repede lucrările și să prindem finanțare în PNRR.
Zilele acestea discutăm în echipa mea despre căile ferate ale Moldovei și cum putem să schimbăm paradigma ca să nu mai stăm zeci de ani până ajungem să implementăm proiectele de reconstrucție (cum e cazul coridorului IV). Vrem să folosim PNRR pentru o injecție de capital într-o rețea degradată.
Cred în ECHITATE în politica de investiții publice. Infrastructura trebuie dezvoltată echilibrat în toate zonele țării, nu doar pe principiul “cine se mișcă bine” sau are relații mai bune la centru.
Momentul 24 ianuarie 1859 ne-a arătat că uniți și solidari putem asigura dezvoltarea României. E o lecție importantă de care trebuie să ne amintim în fiecare zi. Avem cu toții răspunderea acțiunilor din prezent, care vor determina parcursul pentru generațiile viitoare.
La mulți ani tututor românilor!”
Ministrul Transporturilor vrea în 2021 să scoată la construcție loturile din A8 care au documentația aproape gata
Recent, ministrul Transporturilor,
Cătălin Drulă a declarat într-un interviu acordat HotNews.ro că autostrada A8 peste Carpații Orientali este „cel mai greu proiect de infrastructură al României”, dar că vrea ca în anul 2021 să fie pornită investiția și să fie scoase la licitațiile de execuție capetele cu documentația finalizată dinspre Tg. Mureș și Tg. Neamț.
„Da, e în derulare de vreo doi ani [studiul de fezabilitate]. A ajuns la 50% deși trebuia să fie gata. E un Studiu de Fezabilitate pe un sector de 200 de kilometri, din care 100 de km montan, e de două ori mai greu decât Sibiu - Pitești. A fost contractat pe o sumă mai mică de patru ori decât licitația de la licitația de la Tg. Neamț- Iași - Ungheni, unde sunt 100 de kilometri și relieful e colinar, deci mai ușor. Ceva nu bate undeva, probabil și asta explică de ce merge așa de prost”, a explicat Drulă.
„La capitolul reparat din mers, cel puțin din primă fază, să avem niște livrabile, discuția e ca SF-ul acesta în derulare de doi ani să fie finalizat pe capetele din ambele direcții: Tg. Mureș - Miercurea Nirajului și Tg. Neamț - Moțca. Cred că sunt circa 50 de kilometri în total. Astea să le finanțăm din PNRR. Cred că e important să începem proiectul”, a mai detaliat ministrul.
„Spre finalul anului [sper lansarea licitațiilor pentru cele două loturi].... Dacă scoate aceste două sectoare, aici SF-ul e undeva la 80-90%. Mai e problema acordului de mediu (...). Eu aș vrea să nu se ajungă la o reziliere [pe partea montană a contractului] și să se finalizeze acest contract, dar trebuie să vedem în derulare”, a spus Drulă.
Autostrada „Moldovei” A7: Primele tronsoane, scoase la licitația de execuție în primăvară
„Avem în derulare, în finalizare studiul de fezabilitate și proiectul tehnic. Aici se vor lansa lictațiile de execuție. În mai, eu sper s-o trag să fie mai repede, ar trebui să lansăm licitația pentru Ploiești - Buzău. Apoi la câteva luni distanță și restul loturilor până la Pașcani. Toate până la finalul anului”,
a declarat Drulă la interviurile HotNews.ro.
„Firmele care lucrează acolo au întârzieri față de contract, pot da vina și pe firme, dar dacă ne uităm că valoarea contractelor - de vreo 30 de milioane de lei - oamenii lucrează de trei ani de zile, iar până acum au primit doar vreo 3 milioane. Mă bucur că ajunge spre finalizare proiectul acesta. În 2014 mă luptam că nu mai vorbea nimeni de această autostradă, nu exista pe radar. Apoi a fost prostia cu drum expres: de ce să investești 90% din costul de investiție al unei autostrăzi printr-o zonă așa ușoară”, a detaliat Drulă.
Când vom vedea următorii km de autostradă deschiși în Moldova? „Următorul lot ar trebui să fie Ploiești - Buzău, cred că pe un astfel de proiect execuția în 2 ani este absolut rezonabilă. Dacă lansăm licitația în mai, ar fi o derulare normală să contractăm până la finalul anului. Teoretic ar fi 2023-2024 pe sectorul Ploiești - Buzău, următorii kilometri deschiși spre Moldova”, a răspuns ministrul Transporturilor.
Imaginea de ansamblu: o schiță rudimentară pentru întreg traseul A7 de la Ploiești până la Siret: 
---
nu vedeti in Bucuresti basculele de pietris varfuite ,parca ar transporta rumegus?
nu vedeti sutele de bascule de PH care vin cu piatra din Dobrogea varfuite?la fiecare inceput de trimestru,cand se aduc laminate in portul Constanta,tirurile merg cu 2 avize de 22 to laminate?
va dau eu solutia ca vad ca doar visati!
montati cantare supraterane la trecerile peste Dunare(,poduri sau bacuri),rauri majore ,astfel ca ocolirea acestora sa devina nerentabila!
buneti bare de limitarea inaltimii,asffel ca sa obligati trecerea traficului greu peste cantar, si transmiterea datelor despre greutate la fel ca la vigneta,omul sa nu aiba vreo interventie!
la Stoienesti,camera de rovigneta este rupta de cel putin 2 ani,in timpul acesta basculele cara nestingherite piatra si nu platesc nici macar vigneta!
puneti in dreptul camerelor de vineta camere on line,iar atunci cand vedeti bascule varfuite sau rase,au 40 tone marfa,dispecerul sa anunte un organ de control,sau control imediat la sediul firmei si apoi la balastira care i-a facut fraudulos nota de cantar!
PASTREAZA CE AVEM SI APOI CONSTRUIESTE FARA SA STRICI CE S-A FACUT ANII PREDCEDENTI!
Iti spune unul care crede ca nu trebuie sa ai scoala multa sa iei niste masuri de bun simt,cu impact economic mare!
Drumuri bune si mai putine avioane!!!
ele, avioanele, pot da o viziune mai ampla si este ceva ce ii cam lipseste domnului Drula...
O sa explic intr-un comentariu ulterior pe care HNs o sa il posteze cand vor dumnealor.
Mi-a placut comentariul Dvs, - realist, de bun-simt.
Mai sint de construit citiva kilometrii ... doar vointa politica lipseste.
Se pare ca nu e nici o dif intre voi si predecesorii dv. vorbe, vorbe, vorbe
Incep cu una problema la care se uita si nu da solutii.
Este cea legata de contestarea licitatiilor.
Aceasta problema este la ei in curte, pentru ca CS sunt facute vai de mama lor, fie procedura efectiva de derulare a achizitiilor nu este OK - lipsa de transparenta.
In cursul activitatii mele am avut un mare soc cand am descoperit ca WB nu are procedura pentru cazurile tot mai multe si specifice RO - si ne-am intrebat cu totii, cei care lucram in echipa de proiect care asigura finantarea pentru RO din partea WB cum devine treaba asta? raspunsul corect este ca nu ajungi in instanta daca CS este corect formulat, echilibrat, adicalea si cunosti piata pe care vrei sa o accesezi si daca derulezi corect procedura de achizitie - toate acestea sunt elemente care sunt in controlul MT si deci dl. DRULA sa inceteze sa se mai planga de problemele legate de contestarea licitatiilor.
A doua problema a dl. DRULA este ca are un orizont economic relativ ingust - este un tehnician/specialist excelent dar cu lipsuri mari in ceea ce priveste finantele.
Asta face ca proiectele ambitioase - tunele alea la care tot visez si eu in Busteni si Sinaia - sa nu prea aiba sansa de izbanda mai rapida pentru ca o RO moderna are nevoie rapid de infrastructura rutiera moderna,
A treia problema este modul etatist in care trateaza infrastructura feroviara - nu stiu daca a auzit de PPP si daca a incercat sa il puna in fucntiune pentru calea feroviara si cu atat mai putin in ceea ce priveste celelalte infrastructuri...
Are un cv impresionant si de aceea ma surprinde ca unele aspecte nu sunt punctate. Sunt solutii si le voi cat mai repede si mai corect. Succes.
PS
Subiectul articolului se incadreaza, parerea mea, la aceste observatii pe care mi le-am notat dupa ce am urmarit interviul de pe HNs cu MT.
Vremea trece dar cea care vine as dori sa apara sub o alta forma, mai buna..
Spor si sanatate sa avem!
Minimum 40 camere cu radar pe dus, minimum 40 camere cu radar pe intors.
Nu mai vezi picior de cocalar ca depăseste sau vreun vitezomanu Gica care are madina mica.