Hotnews utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care Hotnews.ro prelucreaza datele cu caracte personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele Dumneavoastra pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document.
Lucrările la Secțiunea 1, Sibiu - Boița, parte a autostrăzii A1 Sibiu - Pitești, sunt în plină desfășurare, iar constructorul este mobilizat pe aproape întreg tronsonul. Stadiul lucrărilor ar putea ajunge la 65% - 70%, apreciază Asociația Pro Infrastructură. Unii membri ai asociației chiar pariază că finalizarea secțiunii ar putea avea loc chiar până la finalul anului 2022.
„Constructorul austriac Porr avansează intr-un ritm sustinut. Stadiul lucrarilor este aproape de 31% cu posibilitatea ca anul acesta sa ajungă la 65% - 70%. Lucrări complexe precum viaductul de la Boița pot duce darea în trafic a acestui lot în 2023 dar unii membri API pariază pe a doua jumatate a anului 2022. În orice caz le dorim spor la treabă în continuare celor de la Porr și colaboratorilor lor, și urmărim cu atentie și oarecare îngrijorare procesele îndelungate prin care CNAIR desemnează antreprenorii loturilor grele de munte: 2, 3 și 4”, apreciază Asociația Pro Infrastructura.
Din imaginile publicate se observă cum aproape pe întreg tronsonul constructorul este mobilizat, dar atenția maximă este acordată structurilor și operelor de artă de pe traseu, în special la ridicarea „picioarelor” celui mai spectaculos viaduct de pe traseu - viaductul Tălmăcel. (min. 13.30)
La acest viaduct, de circa 650 de metri lungime, constructorul lucrează, cu ajutorul unui cofraj cățărător, la înălțarea pilelor ce vor ajunge la 30 de metri înălțime deasupra solului.
Lucrările contractate în 2019 cu firma Porr pentru circa 127 de milioane de euro au început efectiv în aprilie 2020 (ordinul de începere a venit în 30 martie), după ce a trecut perioada de proiectare. Termenul de execuție este de 3 ani.
FOTO - Simulare 3D cu viaductul Tălmăcel:
---
A1 Sibiu - Boița - 13,17 km
Constructor: Porr Construct
Valoare: 613 mil lei (cca 127 mil euro)
Contract semnat: aprilie 2019 (12 luni proiectare + 36 luni execuție)
Începere lucrări: aprilie 2020 (ordin de începere pe 30 martie 2020)
Termen finalizare: martie 2023
Săpătură: >1.800.000 m³,
Mixtură asfaltică: >181.000 tone, Beton: >88.000 m³ Armătură: >12.000 tone, Foraje: > 15.000 m, Grinzi prefabricate: 393 bucăți, Poduri și pasaje: 27 bucăți, Podețe: 27 bucăți, Un viaduct cu 10 deschideri: 414,70 m lungime, Un viaduct cu 8 deschideri: 651,40 m lungime, Două spații de servicii, Un centru de întreținere și coordonare,
Două noduri rutiere.
Foto: Secțiunile de pe Autostrada A1 Sibiu - Pitești
---
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
Acest drum (Luni, 1 martie 2021, 12:43) BuzzBuzzard [utilizator] i-a raspuns lui nick24
Nu va fi niciodata asfaltat si largit . Costa enorm pe acest traseu. Este gresita alegerea facuta de autostrada pe acest traseu. Se va vedea in curand. Autostrada trebuia facuta pe valea Oltului , de la Ramnicu Valcea la Sibiu.
Daca (Luni, 1 martie 2021, 15:33) BuzzBuzzard [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick
Ai merge pe drumul de la Curtea de Arges Valea Danului Suici ai vedea cum fuge terenul peste tot . Tot drumul este deplasat , pe toata portiunea. Pe un asemenea teren nu se poate construi nimic. Se stie dintotdeauna de acest lucru.ș
acest drum (Luni, 1 martie 2021, 13:49) J-L [utilizator] i-a raspuns lui BuzzBuzzard
Perfect de acord cu buzzbuzzard. TREBUIAU CONSTRUITE DOAR INCA DOUA BENZI pe Valea Oltului prin puscarea dealurilor si largirea vaii cu 10-15 m, solul fiind f stabil acolo.. Costul ar fi fost doar cca 30-40 la suta din costul acestei autostrazi a carei constructie va dura la infinit in jud. Valcea si Arges si care va strica un ecosistem superb din spatele Muntelui Cozia, iar in zona Tigveni-Curtea de Arges solul va aluneca tot timpul, va fi nevoie de investitii colosale pentru a stabiliza acel sol. De aceea s-a si renuntat la calea ferata din zona, o idee superba, care ar fi scurtat drumul intre R Valcea si Pitesti, dar solul nu rezista la greutatea unei garnituri de tren!!..pe rambleul si traseul acelei cai ferate tb. facuta o sosea rapida cu o singura banda, o sapt. se circula intr-o directie, in cealalta, in directia inversa!
acest drum (Luni, 1 martie 2021, 14:20) J-L [utilizator] i-a raspuns lui J-L
Pt. cei care dau voturi negative: poate nici nu erati nascuti cind s-a inceput autostrada Bucuresti-Oradea... Si in aproape 30 de ani, citi kilometri s-au finalizat?? Deci cine nu e informat sau nu gindeste, rog sa se abtina de la rautati si le doresc multa, multa sanatate ca sa prinda gata autostrada Sibiu -Pitesti pe traseul gindit acum!
acest drum (Luni, 1 martie 2021, 14:24) J-L [utilizator] i-a raspuns lui J-L
PS poate unii au inteles gresit, eu continuam cu cele doua benzi suplimentare si de la Ramnicu Valcea pina la Pitesti, treaba cu folosirea traseului caii ferate abandonate ar fi fost o banda in plus pentru fluidizare si scurtarea drumului...
Traseul e ales foarte bine (Luni, 1 martie 2021, 16:00) Kap [utilizator] i-a raspuns lui J-L
Au fost realizate studii și foraje pentru a argumenta acest traseu. În plus, este foarte bine că este evitată zona Vâlcea și zona turistică aglomerată dintre Vâlcea și Cozia, cu stațiuni cu tot. Traficul de tranzit va fi astfel mutat pe autostradă, valea Oltului rămânând pentru cine vizitează Călimănești Căciulata și Vâlcea. Și mi se pare o idee foarte bună să fie asfaltat și lărgit DN7D care oricum deservește o zona superbă dar mai greu de atins. Apoi pentru calea ferată iar se pot găsi niște soluții bune de aplicat cu fonduri europene pentru a o da în exploatare, e mare păcat să fie abandonată, ar fi foarte utilă.
Nu l-am văzut asfaltat deloc (Luni, 1 martie 2021, 18:23) Kap [utilizator] i-a raspuns lui nick24
Ultima dată l-am parcurs în vara lui 2019 de nevoie, valea Oltului fiind sufocată de trafic și plină de accidente. De la Câineni am pierdut asfaltul și l-am găsit abia la Sălătrucu. Și da a fost o excepție mică parcă în centru la Perișani, în rest, pietre și colb cât cuprinde, am ieșit cu mașina albă de-acolo.
DN7D (Marţi, 2 martie 2021, 4:12) nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Kap
Are 61km și face legura între Câineni si Curtea de Argeș. Este asfaltat pe jumătate. Dacă va fi lărgit și asfaltat în întregime, va fi drumul tehnologic de execuție a autostrăzii, drumul care va uni pt multă vreme capetele de autostradă care vor fi gata mai repede, un drum turistic f spectaculos, drum folosit după ce autostrada va fi gata, în caz de blocaje, accidente, alunecari de teren.
traseul e ales f bine (Luni, 1 martie 2021, 20:40) J-L [utilizator] i-a raspuns lui Kap
Stimate domn Kap, Sunteti sigur ca aveti cunostinte temeinice despre zona respectiva?? caci eu am, am si zeci de poze facute de mine!..asa s-a zis si inainte de '89 si in cazul caii ferate: au fost facute toate studiile geologice si forajele necesare..si au fost niste povesti de adormit copii....si cind au dat-o in functiune, se scufunda rambleul, se scufundau podurile si viaductele...eu am studiat problema exact in locurile indicate de mine mai sus....ma indoiesc ca Dvs. le-ati parcurs per pedes...si am si putina pregatire superioara in domeniu...si nu in ultima instanta: nu vb. pro domo, sunt ardelean, dar m-ar durea enorm un nou esec rasunator dupa ce si in cazul caii ferate au ciuntit abs. degeaba gradinile si curtile oamenilor rel, saraci din zona!..
Avantajul (Luni, 1 martie 2021, 12:20) ACP [utilizator]
e ca va muta aglomeratie din jurul Sibiului dar pe Valea Oltului nu se va schimba mare lucru pentru multi ani. Acelasi lucru e pe A1 intre Margina si Holdea Autostrada-DN68A-Autostrada iar portiunea de drum national e distrusa. Nu mai pot fi ocolite toate gropile nici cu 20kmh. Iar licitatatia pentru legatura intre autosrazi nici nu e lansata. E o lipsa de gandire strategica totala iar pe portiunile cele mai dificile, exact acolo nu e autostrada.
După înscrierea pe site-ul HotNews.ro, poţi deschide secţiunea MyHotNews ca să completezi sau să schimbi profilul de utilizator.
Atenţie! Logarea pe site se face cu adresa de email, nu cu nickname-ul. Adresa ta de email va rămâne confidenţiala şi nu va fi niciodată dată unor terţe persoane sau instituţii.
Înainte de a te înscrie pe site te rugăm să parcurgi „termenii şi condiţiile” ataşate unui cont HotNews.ro.
Primeşti pe email, în fiecare dimineaţă, o sinteză a ştirilor din ziua precedentă
Daca doriti sa va personalizati newsletter-ul si sa primiti alerta pe mail pentru aparitia acelor articole care va intereseaza sau doriti sa va dezabonati de la newsletter intrati dupa logare pe MyHotnews.
Va fi un echivalent de DN 68 !
În plus, este foarte bine că este evitată zona Vâlcea și zona turistică aglomerată dintre Vâlcea și Cozia, cu stațiuni cu tot.
Traficul de tranzit va fi astfel mutat pe autostradă, valea Oltului rămânând pentru cine vizitează Călimănești Căciulata și Vâlcea.
Și mi se pare o idee foarte bună să fie asfaltat și lărgit DN7D care oricum deservește o zona superbă dar mai greu de atins.
Apoi pentru calea ferată iar se pot găsi niște soluții bune de aplicat cu fonduri europene pentru a o da în exploatare, e mare păcat să fie abandonată, ar fi foarte utilă.
Dacă nu e lârgit poate fi folosit numai de autoturisme, camioanele vor folosi varianta prin Rm Vàlcea.
Este asfaltat pe jumătate.
Dacă va fi lărgit și asfaltat în întregime, va fi drumul tehnologic de execuție a autostrăzii, drumul care va uni pt multă vreme capetele de autostradă care vor fi gata mai repede, un drum turistic f spectaculos, drum folosit după ce autostrada va fi gata, în caz de blocaje, accidente, alunecari de teren.
Pastele ma-sii de constructie! Si de constructor.