Două contracte pentru realizarea Studiului de Fezabilitate pentru drumul de mare viteză de pe loturile Suceava - Vatra Dornei și Vatra Dornei - Bistrița au fost semnate de către CNAIR pentru circa 30 de milioane de lei. Cele două loturi fac parte din drumul de mare viteză Baia Mare - Suceava (circa 335 de km), supradenumit și Autostrada Nordului.

Autostrada Nordului - Suceava - Vatra Dornei - Bistrita - Baia MareFoto: Hotnews

Astfel, pentru Lotul 2: Bistrița – Vatra Dornei, CNAIR a semnat contractul pentru realizarea SF-ului cu firma S.C. EXPLAN S.R.L pentru 15.793.026,12 lei fără TVA.

Pentru Lotul 3: Vatra Dornei – CNAIR a semnat contractul de SF cu asocierea S.C. BEST CONSULTING & DESIGN S.R.L. - INGENIERIA ESPECIALIZADA OBRA CIVIL E INDUSTRIAL S.A., pentru 14.475.000,00 lei fără TVA.

Durata de realizare a serviciilor de proiectare este de 18 luni de la data de începere a fiecărui contract.

Pentrul Lotul 1: Baia Mare - Bistrița CNAIR a desemnat asocierea Search Corporation - EGIS - Formin drept câștigător, însă rezultatul a fost contestat.

Cele trei loturi fac parte dintr-o licitație pentru realizarea SF-ului Drumului de Mare Viteză Baia Mare - Suceava, pe o lungime aproximată de circa 335 de kilometri.

Proiectul este cunoscut și sub numele de „Autostrada Nordului”, deși în cadrul licitației nu e bătut în cuie dacă noua șosea va fi autostradă sau drum expres, ci este menționat doar „drum de mare viteză”.

De precizat, însă, că proiectantul care va realiza SF-ului are ca sarcină și realizarea unei analize detaliată pe baza unui studiu de trafic din care să reiasă categoria drumului de mare viteză - drum expres sau autostradă.

Mai trebuie menționat și că proiectul drumului de mare viteză Baia Mare - Bistrița - Suceava a fost scos la licitație în mandatul pesedistului Răzvan Cuc la Transporturi, deși proiectul nu se regăsește deloc sub această formă în Master Planul General de Transport.