Primele grinzi metalice ale pasajului suspendat de la Domnești au fost montate. Lucrările la pasajul de tip giratoriu-suspendat peste șoseaua de Centură a Capitalei avansează într-un ritm susținut de când au fost reluate începând cu vara lui 2020. Construcția proiectului a fost preluată de unul dintre subcontractori, cum constructorul principal a intrat în insolvență și a fost incapabil să continue lucrările pe acest proiect măcinat constant de probleme, contractat încă din 2017.

Primele grinzi ridicate la Pasajul DomnestiFoto: Captura YouTube

Într-o filmare din dronă realizată la 4 martie se observă primele grinzi metalice ridicate la breteaua dinspre centură spre Sud. Totodată se observă cum mare parte din pilonii viitorului pasaj au fost deja înălțați, în special pe partea cu județul Ilfov.

În paralel se lucrează la realizarea noii porțiuni carosabile a Șoselei de Centură (2x2) care va urma să treacă pe sub pasajul suspendat, astfel încât traficul actual să fie deviat pe „noua” Centură cu patru benzi, iar pe vechea centură se va începe lucrul pentru realizarea bretelelor pasajului, dar și la ridicarea pilelor pentru pasaj pe partea dinspre București.

„Au fost finalizate pilele și culeele rampelor spre București: pe raza orașului Bragadiru, pe teritoriul Sectorului 5 și ale rampei care se află în Domnești, paralel cu Centura, spre A1”, a precizat în urmă cu două zile secretarul de stat în Transporturi, Ionel Scrioșteanu.

„Se lucrează la pilele și culeele rampelor spre Domnești. Continuă devierea utilităților și realizarea canalizării pluviale pe amplasamentul lucrării. A început turnarea fundațiilor pentru paleele (eșafodajele) care vor susține provizoriu elementele metalice de suprastructură a pasajului, pe zona Domnești spre A1”, anunță Scrioșteanu.

Lucrările la pasajul Domnești au fost reluate în vara lui 2020, după aproape doi ani de blocaje constante. Ultima problema fusese intrarea în insolvență a constructorului principal STRACO, însă șantierul și lucrările au fost preluate în sarcina subcontractorului Tracon.

Primele lucrări la pasajul de la Domnești au început în 2018 în baza unei autorizații de construire parțiale, dar restul proiectului s-a blocat din mai multe motive: proiectul tehnic a trebuit complet refăcut față de ce s-a scos la licitație pentru că Primăria Capitalei a cerut lărgirea zonei pasajului pentru a fi amplasat o linie de întoarcere a tramvaiului; utilitățile au fost relocate cu foarte mare dificultate; expropierile inițiale și cele suplimentare (ca urmare a modificării proiectului) au fost realizate cu mare întârziere; constructorul a intrat în insolvență.

Pasajul Domnești - Giratoriu suspendat

Lungime: 536 m

Cost: 91,5 mil lei

Constructor: STRACO GRUP SRL - SC COMNORD SRL - SPECIALIST CONSULTING SRL / Construcție preluată de subcontractorul TRACON

Contract semnat: 2017

Termen de finalizare: 24 de luni (proiectare și execuție)

Finalizare posibilă (n.r.): Q1-Q2 2022

Stadiu la zi: cca 33%

---

FOTO: Soluția giratoriilor suspendate (în imagine cel de la Ploiești) va fi aplicată pe Centura de sud a Capitalei la intersecția de la Domnești, intersecția cu Olteniței și intersecția cu Berceni.

---

Citește și: