Hotnews utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care Hotnews.ro prelucreaza datele cu caracte personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele Dumneavoastra pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document.
O alunecare de teren a afectat o porțiune din autostrada Transilvania, pe sectorul Gilău - Nădășelu, în apropiere de Cluj-Napoca. Taluzul de lângă autostradă s-a surpat și a alunecat până aproape de partea carosabilă, luând cu el și rigolele de scurgere a apelor. În zonă au fost impuse restricții de viteză de 60 km/h, iar CNAIR spune că a notificat constructorul să remedieze problemele pe cheltuiala sa. Tronsonul a fost executat de firma românească UMB și a fost dat în trafic în 2018.
Publicația locală Dejeanul.ro scrie că surparea taluzului s-a produs în zona kilometrului 52, pe sensul de mers de la Nădășelu la Gilău.
„Pe porțiuni lungi chiar și de zeci de metri, taluzul de pe margine a alunecat până aproape de partea carosabilă, ducând la vale inclusiv rigolele de scurgere a apei, și în unele locuri, tone de bolovani care aveau rolul de a-l stabiliza. Pentru că au apărut denivelări și în asfalt, o bandă de circulație a fost închisă, iar viteză de circulație a fost limitată la 60 de kilometri pe ora”, potrivit publicației citate.
Reprezentanții CNAIR spun că alunecările s-au produs din cauza cantităților însemnate de precipitații din ultimele săptămâni, menționează că autostrada se află în perioada de garanție și că au notificat constructorul să remedieze problemele apărute.
Tronsonul de 8,7 km dintre Gilău și Nădășelu a fost construit de către asocierea de firme românești UMB-Tehnostrade pentru circa 59 de milioane de euro. Lucrările au fost finalizate în 2017, când s-a făcut și recepția lucrării, însă traficul a fost deschis abia un an mai târziu întrucât podul peste Someș care să unească autostrada cu restul kilometrilor deschiși până la Câmpia Turzii nu era terminat la timp, făcând parte dintr-un alt contract care a fost scos la licitație cu mari întârzieri.
Tocmai pentru că tronsonul Gilău-Nădășelu a fost terminat cu mult timp înainte de a putea fi dat în trafic, lotul a primit eticheta de „autostradă muzeu”.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
"Romania lucrului bine facut".. si.. rapid (Luni, 29 martie 2021, 10:35) cinevatus [utilizator]
Executiile fulger ale romanilor de la UMB imi ridicau semne de intrebare. Acum se vede de ce. Ma bucuram, e drept, ca o firma romaneasca se misca asa bine dar parca nu reuseam sa am incredere.
gresit (Luni, 29 martie 2021, 11:30) marr.io [utilizator] i-a raspuns lui cinevatus
Revolutia lucrului prost proiectat. Solutia aleasa de proiectant, adica"debleu", in loc semitunel stiind ca toata zona Transilvaniei este predispusa la alunecari de teren e de toata jena. La noi intotdeauna se aleg solutiile cele mai proaste cu costurile pe masura.
Tunelele nu sunt o soluție decât în cazuri extreme (Luni, 29 martie 2021, 16:30) Rower [utilizator] i-a raspuns lui kokos
Tunelul îl faci dacă alta varianta nu exista. M-am uitat la alunecarea aceea. Se remediaza si daca continua problemele cativa ani se va face si tunel. Sunt zeci km de autostradă în România cu exact același tip de panta pe o parte sau pe amandoua. Exista sute km drum obișnuit în situații similare. Realizarea tunelurilor pe așa lungimi are costuri prohibitive.
Nu înțeleg comentariile la articol. Par a fi scrise de dușmani ai României. Este un fel de război psihologic. Adică suntem acuzați ca s-a proiectat defectuos deși designul a fost bun. Nimeni nu-l făcea mai bine de așa.
Citat: "O alunecare de teren a afectat o porțiune din autostrada Transilvania, pe sectorul Gilău - Nădășelu, în apropiere de Cluj-Napoca. Taluzul de lângă autostradă s-a surpat și a alunecat până aproape de partea carosabilă, luând cu el și rigolele de scurgere a apelor. În zonă au fost impuse restricții de viteză de 60 km/h, iar CNAIR spune că a notificat constructorul să remedieze problemele pe cheltuiala sa. Tronsonul a fost executat de firma românească UMB și a fost dat în trafic în 2018."
Asta e de TNR. (Luni, 29 martie 2021, 13:04) Lok [utilizator] i-a raspuns lui cinevatus
O alunecat o portiune mica si necesita 3 zile de munca. Cui ii pasa? De astea vor fi sute de cazuri pe urmatorii 10 ani. Si toate vor fi la fel de minore. Mici inconveniente.
Căi ferate, drumuri și podețe (Luni, 29 martie 2021, 11:18) dekirico [utilizator]
Am făcut Construcțiile în secolul trecut. Printre cursurile specifice am avut și un semestru cu proiectarea, realizarea și întreținerea căilor rutiere (am avut și curs de îmbunătățiri funciare). Nu mai țin minte mare lucru dar știu că pe traseul propus pentru o autostradă, șosea, cale ferată, orice, se făceau prima dată studii geotehnice, pe traseu dar și în vecinătatea lui. Unde sunt aceste studii și rezultatele forajelor? De la Emil Constantinescu încoace mai există geologi dispuși să stea câte o lună la baracă su mai nou rulotă ca să dea găuri în pământ? Ne mirăm că a luat-o malul la vale dar i-a trecut cuiva prin cap să studieze atent traseul autostrăzii, să ști precis structura terenului. N-ai să vezi! Facem pasarele pentru lilieci și șosele pe nisipuri mișcătoare.
vezi tu asa au gandit si ei (Luni, 29 martie 2021, 13:45) Adrian_1234 [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo
punem beton si ce Dar in realitate daca gandesti asa (adica nu gandesti) ajungi sa te coste mai mult in final E vb aia unde nu e cap e vai de picioare.
Wut? (Luni, 29 martie 2021, 15:34) Lok [utilizator] i-a raspuns lui Adrian_1234
Delusorul ala vrei sa spui ca e o problema? Sunt enspe metode de stabilizare a lui. Din cate se vede a si fost stabilizat, dar pamantul s-a surpat deasupra stabilizarii initiale, surpare ce a fost limitata chiar ok. Copacii aia de deasupra isi vor face rostul peste vreo cativa ani. Pana atunci un excavator si niste motorina rezolva problema in 3 zile.
chinezării fără chinezi ? (Marţi, 30 martie 2021, 3:01) irys [utilizator]
N-ar trebui admise imitațiile pe tronsoanele (cioturile) de autostradă din Ro. Dacă e bechteleală să o facă Bechtel dacă e chinezărie să o facă chinezii. Problema e că știm ce e o autostradă Bechtel dar nu știm (încă) ce e o autostradă chineză (știm garanția: 25 ani).
După înscrierea pe site-ul HotNews.ro, poţi deschide secţiunea MyHotNews ca să completezi sau să schimbi profilul de utilizator.
Atenţie! Logarea pe site se face cu adresa de email, nu cu nickname-ul. Adresa ta de email va rămâne confidenţiala şi nu va fi niciodată dată unor terţe persoane sau instituţii.
Înainte de a te înscrie pe site te rugăm să parcurgi „termenii şi condiţiile” ataşate unui cont HotNews.ro.
Primeşti pe email, în fiecare dimineaţă, o sinteză a ştirilor din ziua precedentă
Daca doriti sa va personalizati newsletter-ul si sa primiti alerta pe mail pentru aparitia acelor articole care va intereseaza sau doriti sa va dezabonati de la newsletter intrati dupa logare pe MyHotnews.
Nu înțeleg comentariile la articol. Par a fi scrise de dușmani ai României. Este un fel de război psihologic. Adică suntem acuzați ca s-a proiectat defectuos deși designul a fost bun. Nimeni nu-l făcea mai bine de așa.
Citat:
"O alunecare de teren a afectat o porțiune din autostrada Transilvania, pe sectorul Gilău - Nădășelu, în apropiere de Cluj-Napoca. Taluzul de lângă autostradă s-a surpat și a alunecat până aproape de partea carosabilă, luând cu el și rigolele de scurgere a apelor. În zonă au fost impuse restricții de viteză de 60 km/h, iar CNAIR spune că a notificat constructorul să remedieze problemele pe cheltuiala sa. Tronsonul a fost executat de firma românească UMB și a fost dat în trafic în 2018."
De astea vor fi sute de cazuri pe urmatorii 10 ani. Si toate vor fi la fel de minore. Mici inconveniente.
Astazi am cheltuit cel putin dublu timp si bani daca faceam ce trebuie de la inceput.
In rest ne place betonul, dar unde e nevoie nu prea punem.
Dar in realitate daca gandesti asa (adica nu gandesti) ajungi sa te coste mai mult in final
E vb aia unde nu e cap e vai de picioare.
Solutia tehnica corecta era tunel sau semitunel.
Dacă e bechteleală să o facă Bechtel
dacă e chinezărie să o facă chinezii.
Problema e că știm ce e o autostradă Bechtel dar nu știm (încă) ce e o autostradă chineză (știm garanția: 25 ani).