O alunecare de teren a afectat o porțiune din autostrada Transilvania, pe sectorul Gilău - Nădășelu, în apropiere de Cluj-Napoca. Taluzul de lângă autostradă s-a surpat și a alunecat până aproape de partea carosabilă, luând cu el și rigolele de scurgere a apelor. În zonă au fost impuse restricții de viteză de 60 km/h, iar CNAIR spune că a notificat constructorul să remedieze problemele pe cheltuiala sa. Tronsonul a fost executat de firma românească UMB și a fost dat în trafic în 2018.

Surpare pe autostrada TransilvaniaFoto: Captura YouTube

Publicația locală Dejeanul.ro scrie că surparea taluzului s-a produs în zona kilometrului 52, pe sensul de mers de la Nădășelu la Gilău.

„Pe porțiuni lungi chiar și de zeci de metri, taluzul de pe margine a alunecat până aproape de partea carosabilă, ducând la vale inclusiv rigolele de scurgere a apei, și în unele locuri, tone de bolovani care aveau rolul de a-l stabiliza. Pentru că au apărut denivelări și în asfalt, o bandă de circulație a fost închisă, iar viteză de circulație a fost limitată la 60 de kilometri pe ora”, potrivit publicației citate.

Reprezentanții CNAIR spun că alunecările s-au produs din cauza cantităților însemnate de precipitații din ultimele săptămâni, menționează că autostrada se află în perioada de garanție și că au notificat constructorul să remedieze problemele apărute.

Tronsonul de 8,7 km dintre Gilău și Nădășelu a fost construit de către asocierea de firme românești UMB-Tehnostrade pentru circa 59 de milioane de euro. Lucrările au fost finalizate în 2017, când s-a făcut și recepția lucrării, însă traficul a fost deschis abia un an mai târziu întrucât podul peste Someș care să unească autostrada cu restul kilometrilor deschiși până la Câmpia Turzii nu era terminat la timp, făcând parte dintr-un alt contract care a fost scos la licitație cu mari întârzieri.

Tocmai pentru că tronsonul Gilău-Nădășelu a fost terminat cu mult timp înainte de a putea fi dat în trafic, lotul a primit eticheta de „autostradă muzeu”.