Liderul sindicatului de la metrou Ion Rădoi a prezentat miercuri, la ieșirea de la ședința cu conducerea Metrorex, prima pagină a procesului verbal încheiat, unde erau listate doar temele de discuție, lăsând să se înțeleagă că sindicatul a obținut tot ce a cerut, inclusiv nesancționarea angajaților care au blocat vineri metroul bucureștean. În realitate, pe pagina a doua a procesului verbal s-a stabilit că angajații nu vor fi sancționați disciplinar pe perioada negocierilor, iar micșorarea veniturilor va fi o temă pentru o altă sesiune de discuții. De altfel, Metrorex a transmis că, în urma protestului de vineri, „ celelalte acțiuni de natură penală și cele menite să recupereze prejudiciul cauzat companiei înaintează firesc”.

Procesul verbal de la discutiile Metrorex - sindicatul USLMFoto: Colaj foto

Discuțiile purtate de Metrorex cu sindicatul USLM condus de Ion Rădoi au avut loc atât marți după-amiază cât și miercuri.

Metrorex a transmis marți seară un comunicat prin care anunța că s-a angajat să nu facă disponibilizări, că situația economică a companiei va fi pe agenda unei discuții viitoare și că, pe perioada discuțiilor cu sindicatul, acțiunea disciplinară internă la adresa participanților la acțiunea ilegală de blocare a metroului este suspendată.

Totodată, Metrorex anunța că „celelalte acțiuni de natură penală și cele menite să recupereze prejudiciul cauzat companiei înaintează”.

Miercuri dimineață mai mulți sindicaliști, în frunte cu Ion Rădoi, au făcut declarații cu privire la întâlnirea cu conducerea Metrorex și au prezentat prima pagină a procesului verbal al întâlnirii unde erau listate, de la 1 la 4, temele de discuție, lăsând să se înțeleagă că acestea au fost convenite și acceptate de Metrorex așa cum apar ele scrise.

În realitate, pe pagina a doua a procesului verbal sunt detaliate exact modul cum au fost purtate discuțiile.

Astfel, conform comunicatului transmis marți seară, situația micșorărilor de salarii la Metrorex va face subiectul unei discuții ulterioare, iar sancționarea disciplinară a angajaților care au blocat metroul vinerea trecută este suspendată „pe perioada negocierilor”.

Bucureştiul a fost vineri paralizat de greva de la metrou. Peste 250.000 de călători au rămas fără transport, după ce sindicaliştii din Metrorex au decis să facă un protest spontan. Vineri dimineață, o parte dintre angajați au coborât în tunel, pe calea de rulare, împiedicând pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri. Circulația metroului a fost reluată de vineri seară, începând cu ora 22.00.

CITEȘTE ȘI: