„Acțiunile penale de la DNA și DIICOT continuă, nu negociem legea. Aici s-a lucrat zilele trecute, Poliția a identificat 350 dintre participanții care au blocat metroul. Pașii următori vor fi stabiliți de organele de anchetă”, a spus Drulă.
„Nu există nicio intenție de a da vreun pas înapoi, nimeni nu scapă de răspundere. Astăzi Metrorex va depune o acțiune la Tribunalul București pentru despăgubiri de către sindicat pentru pagubele de peste 2,8 milioane de lei din acea zi când metroul nu a putut circula”, a mai spus Drulă care a precizat că acțiunea de despăgubire este îndreptată împotriva sindicatului USLM.
„Vom cere banii de la Rădoi și de la sindicatul pe care îl conduce. Chiar ei au semnat într-un proces verbal că acțiunea de vineri a fost o oprire voluntară a lucrului, am cerut tribunalului să constate că aceasta este o formă de grevă nelegală și există o acțiune în recuperare prevăzută de lege pentru aceste pagube. În plus, toate celelalte căi de tragere la răspundere a celor vinovați - nu toate sunt de competența noastră - toate merg înainte”, a spus Drulă.
Cât privește situația economică a companiei și problemele legate de salarizare și de posibilele concedieri, ministrul a detaliat că la nivelul companiei e nevoie de niște modificări și că există doar trei scenarii simple.
„Domnul Rădoi s-a bătut cu cărămida-n piept că nu se schimbă nimic, că rămâne la fel personalul și că rămân la fel salariile. Asta este matematic și contabil imposibil. Bugetul prevăzut și veniturile Metrorex nu acoperă plata veniturilor salariale la nivelul actual pentru numărul actual de angajați”, a spus Drulă.
„Există doar variante matematice simple: ori se accepta de către angajați și sindicat o renegociere, eventual ca acea creștere de 18% de anul trecut să nu mai aibă loc sau să aibă loc cândva în viitor într-un format eșalonat, ori se ajunge la disponibilizări sau mai există și varianta a treia - cea mai puțin fericită - insolvența. O companie care ajunge în insolvență are libertăți mari de a face și concedieri, și reduceri de salarii”, a detaliat ministrul Transporturilor.
„Nu e un scop în sine - aceste concedieri sau scăderi de salarii, ci este vorba doar de sănătatea economică a unei companii căreia îi lipsesc veniturile pentru a acoperi acele salarii. Ca urmare a unei creșteri de salarii iresponsabile de 18%, nebazată pe datele economice de anul trecut, aceste salarii au crescut cu 200 de milioane de lei, deci situația doar s-a adâncit”, a mai spus ministrul.
Drula Presedinte :)
Omul asta impreuna cu spalatii aia pe creier care au blocat accesul la un element de infrastructura vital trebuie sa faca puscarie, justitia nu trebuie sa aiba mila sau clementa fata de acesti paduchi.
Ministrul a zis ca nu e normal sa aiba spor de subteran personalul administrativ care nici nu vine la serviciu cu metroul.
Cresterile de salarii de anul trecut au pus capac - CA era plina de sindicalisti, sa fie bine sa nu fie rau ... vin bani de la profesori care nu si-au primit marirea programata, au pierdut voucherele de vacanta si folosesc dispozitivele personale ca sa-si faca meseria.
Cu tot respectul, toti merita un trai decent, dar sa nu ajungem sa platim un mecanic cu leafa de prof universitar sau chirurg. la Metrorex salariyul mediu este aproape cat cel din Franta sau Germania (9000 RON vs 2200/2400 EURo). BAH!! Metrorex nu este academia romana, nu'i spitalul universitar nu'i lasareul de la magurele si nu'i altii... Las-o asa ca macane.
...